3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand maart

Wouter de Waal ,

Het grote muziekevenement in maart is ongetwijfeld Neurotic Deathfest, dat dit jaar verschoven is naar het vroege voorjaar en maar liefst drie dagen en alle zalen van 013 in beslag neemt. Mocht je echter onbegrijpelijk genoeg geen liefhebber zijn van grafgerochel, dan kun je deze maand nog steeds ruimschoots je hart ophalen bij talloze optredens in alle denkbare genres.

INCUBATED 15 – 1 MAART, PARADOX
De maand begint al meteen knallend met de vijftiende editie van Incubated, waarvoor naast de ‘fuzzy popband’ Pterodactyl ook het geweldige blackjazz ensemble Shining uit Noorwegen geboekt is. Inmiddels met dank aan ZXZW en Roadburn geen onbekende band meer in Tilburg, dus liefhebbers van experimentele extremiteit weten waar ze vandaag moeten zijn.
 
CD-PRESENTATIE AMARISZI – 4 MAART, PARADOX
Het duurde ietsje langer dan gepland, maar met het aanbreken van het voorjaar is daar dan toch het debuutalbum Balkan Chaotika van de eeuwige feestneuzen van Amariszi. Voor mensen die opzwepende etnische geluiden prefereren boven het vernietigend geweld van prachtorkestjes als Cannibal Corpse en Cattle Decapitation is deze zondagse presentatie zeker een vette aanrader.
 
IRON BUTTERFLY – 5 MAART, LITTLE DEVIL
Ja, kijk nog maar eens goed, want het staat er echt. Het legendarische Iron Butterfly (onsterfelijk geworden door het epische titelnummer van het In-A-Gadda-Da-Vida album uit 1968) staat vandaag in Little Devil. Door de decennia is de bandbezetting vanzelfsprekend aan verandering onderhevig geweest, maar de ritmesectie uit de gloriejaren is intact gebleven. Meemaken, bij zijn.
 
STATION NEVADA – 7 MAART, CUL DE SAC
Liefhebbers van klassieke rock in hedendaagse outfit zijn vandaag in Cul de Sac aan het juiste adres. Station Nevada is enkele jaren geleden ontstaan uit een samenkomst van leden van diverse lokale bands en nu klaar om zich aan het publiek te presenteren. Entree is gratis, dus schroom je niet om dit viertal live uit te checken.
 
TEXTURES – 11 MAART, KLEINE ZAAL 013
De mannen van Textures behoeven in deze contreien (en niet alleen daar trouwens) natuurlijk geen introductie meer. Met het laatste album Dualism heeft de band ongetwijfeld zijn meest toegankelijke plaat tot nu toe uitgebracht, zonder in te boeten aan technisch vernuft. Wat dat live gaat opleveren, kun je vandaag voor jezelf uitvinden in 013.
 
THE CARRIER – 12 MAART, LITTLE DEVIL
Na een dikke vijf jaar houdt Boston hardcore band The Carrier het voor gezien, maar niet voordat men een afscheidstour heeft gedaan, die de groep vandaag naar Little Devil leidt. Plaatselijke steun komt van Screw Houston, Start Screaming!, As Heavens Collide en Make ‘Em Drop: nog drie redenen om deze maandag langs te komen. 
 
MAYBESHEWILL – 13 MAART, STAGE01 013
Gratis concerten beginnen prettig genoeg een steeds veelvoorkomender fenomeen te worden in 013. Deze keer is het de beurt aan de Engelse postrockers van Maybeshewill, voorafgegaan door liedschrijver Howard James Kenny. Gewoon op een doordeweekse dinsdag, maar zoals Future Islands eind februari heeft bewezen, hoeft dat een doorslaand succes niet in de weg te staan. 
 
AMSTERDAM KLEZMER BAND – 16 MAART, KLEINE ZAAL 013
Ben je na het optreden van Amariszi eerder deze maand nog niet uitgedanst, dan kun je jezelf vandaag bij 013 vervoegen. De Amsterdam Klezmer Band heeft, gepokt en gemazeld door performances op talloze festivals, een glanzende reputatie opgebouwd als live band en krijgt vandaag vast ook weer de voetjes van de vloer.
 
PAGANFEST 2012 – 18 MAART, DOMMELSCH ZAAL 013
Toegegeven, Paganfest kent van jaar tot jaar veel overlap qua optredende acts, om over het nauw verwante Heidenfest nog maar te zwijgen. Kwaliteit is echter gegarandeerd, en met boeiende bands als Primordial en het Transsylvanische Negurǎ Bunget op het affiche is er ook dit keer weer voldoende reden om dit feestje te bezoeken.
 
THE MACHINE LP RELEASE – 24 MAART, KLEINE ZAAL 013
Kun je niet wachten tot Roadburn of heb je dit jaar helaas naast een kaartje gegrepen, dan krijg je deze avond een voorproefje of kleine schadeloosstelling. Wie de psychedelische jamband The Machine de afgelopen jaren op voornoemd festival aan het werk heeft gezien, weet dat deze LP release genieten gaat worden. Support komt van Monomyth, dat vandaag zijn live debuut maakt. 
 
CD-PRESENTATIE SOFIA NERO – 29 MAART, STAGE01 013
Vijf dagen later is het tijd voor een heel andere albumpresentatie, wanneer de Rockacademie alumni van Sofia Nero het podium betreden. Verwacht een stevige portie strak gestructureerde alternatieve rock, gewijd aan de duistere aantrekkingskracht van de fatale vrouw. Liedschrijfster Ilen Mer verzorgt het voorprogramma.
 
SEE-A-SOUND – 30 MAART, PARADOX
Wat deze synesthesieavond aan het einde van de maand precies gaat inhouden, wil de Paradox webstek ons (nog) niet vertellen. Zeker is in ieder geval dat onder meer Fremdkunst, altsaxofonist Joris Posthumus, Wiboud Burkens, Boris, Loulou & Tummie er hun medewerking aan verlenen, en dat het een multimediaspektakel moet worden. Nieuwsgierig? Komen dan!