24-7 Spyz geeft prettig nostalgisch crossoverfeest in 013

Noiseaux zorgt voor rijkelijk bizarre introductie

Wouter de Waal ,

Ze mogen hun hoogtijdagen dan al tientallen jaren achter de rug hebben, de mannen van 24-7 Spyz zijn getuige de goedgevulde Kleine Zaal nog allerminst vergeten door hun inmiddels gerijpte publiek. In het kader van de twintigste verjaardag van hun Strength In Numbers album verzorgden de Amerikanen daar afgelopen woensdag een ouderwets funky hardrockconcert.

Noiseaux

Eerst is het echter de beurt aan het Frans-Duitse duo Noiseaux, dat naar eigen zeggen ‘Afropunk chansons’ ten gehore brengt. Uit de uitvoerige redevoeringen die de frontvrouw tussen de muziek door houdt, valt verder af te leiden dat de band begonnen is als alternatieve rockgroep, maar daar is op dit moment nog maar weinig van terug te horen. Begeleid door een enigmatische drummer met elektronische kit waaruit eigenzinnige, vaak Afrikaans aandoende ritmes vloeien, zingt ze haar suggestieve liederen, onderwijl wat met elektronica stoeiend.

Het geheel wekt de indruk van een ernstig vervroegde afterparty, en hoewel de zangeres ongetwijfeld oprecht bezweert enorm fan van de hoofdact te zijn, is er nauwelijks enig muzikaal verband met de harde gitaarrock van de Amerikanen. Een nogal misplaatste start dus, en het hoeft dan ook geen verrassing te zijn dat de zaal grotendeels leeg blijft. Ten gunste van het duo moet wel worden opgemerkt dat het werkelijk uitblinkt in het creëren van een vervreemdend effect, met een seksetransformatie van de drummer als bizarre finale: punkattitude genoeg kortom.

24-7 Spyz

Mocht de ruimte op het eind van deze absurde inleiding een nogal desolate indruk maken, bij het aantreden van 24-7 Spyz stroomt die al snel vol. Aangezien de mannen op reünietour zijn naar aanleiding van het Strength In Numbers jubileum, is het eerste deel van de uitgebreide set grotendeels aan dat album gewijd. De overeenkomsten met de hybride van funk, hardrock, soul en jazz van Living Colour (overigens ook een graag geziene gast in Tilburg) liegen er niet om, maar 24-7 Spyz slaat over het algemeen een hardere metalen toon aan, wat vandaag door het stevige zaalgeluid nog extra in het oor springt. De sfeer is losjes, met veel grappen tussen nummers door, waartoe we de bewering dat de band in het geheel niet heeft gerepeteerd voor deze tour vast ook moeten rekenen…

Hoe dat ook moge zijn, de groep slaat zich er in ieder geval opvallend goed door, met sterk werk van de ritmesectie, soulvolle vocalen, en virtuoos gepluk van gitaarheld Jimi Hazel. Deze laatste neemt na het eerste setdeel ook de zang in enkele recentere nummers op zich, waarna ten slotte een reeks aansprekende oude krakers als ‘Grandma Dynamite’, ‘Jungle Boogie’ en ‘Heaven And Hell’ de revue passeert, tot zichtbaar genoegen van de aanwezigen. Tijdens de ballade ‘Don’t Break My Heart’ keert de Noiseaux dame nog even terug op het podium voor spontane vocale hulp, waarna de boel bevredigend wordt besloten met het enthousiaste themalied ‘Spyz Dope’, later gevolgd door toegift ‘Earthquake’. De oude liefhebber kan tevreden huiswaarts keren.