Roadburn ruimt voor Black Mountain vierde festivaldag in

Incubate-show plaveide weg Canadese psychrockers naar grote zaal 013

Ingmar Griffioen ,

Roadburn breidt in 2011 uit naar vier dagen. Om Black Mountain te strikken, is de zondagse afterburner opgewaardeerd naar een volwaardige festivaldag, die de Canadese psychrockers gaan headlinen in de grote zaal van 013. "De afterburner wordt een oldschool Roadburn festival", vertelt organisator Walter Hoeijmakers.

Incubate-show plaveide weg Canadese psychrockers naar grote zaal 013

Roadburn breidt in 2011 uit naar vier dagen. Om Black Mountain te strikken, is de zondagse afterburner opgewaardeerd naar een volwaardige festivaldag. De Canadese psychedelische rockband zal de afterburner headlinen in de grote zaal van 013. Roadburn gaat ook vier dagen tickets aanbieden. "De afterburner wordt een oldschool Roadburn festival", vertelt de opgetogen organisator Walter Hoeijmakers. "Wij hebben gezegd: 'als jullie komen verplaatsen we de afterburner naar de grote zaal en mogen jullie headlinen'. Toen is het heel snel gegaan."

De afterburner vond tot dit jaar plaats in de kleine zaal en de Batcave, als een soort zondagse afterparty na drie dagen Roadburn. In 2011 wordt voor het eerst op zondag de grote zaal van 013 betrokken. "We zijn erg blij dat Black Mountain doorgaat, waardoor de afterburner een extra festivaldag wordt en Roadburn een echt toetje krijgt", vertelt Hoeijmakers aan de telefoon. Toch zul je op de afterburner niet zoals op zaterdag 23 bands aantreffen, want Roadburn moet geen slijtageslag worden. "We denken aan negen acts, meer gericht op stoner, psychedelica en doom." Dat is waarschijnlijk voor herhaling vatbaar. "Dit opent veel mogelijkheden. Het is de opmaat voor de afterburner naar meer verdieping en een thematischer karakter."

Voor het eerst gaat Roadburn naast de driedaagse passe-partouts ook vier dagen tickets aanbieden. "We kwamen erachter dat veel bezoekers liever vier dagen gaan, dus hebben we die spontaan in het leven geroepen." Daarnaast worden ook nog losse tickets voor de afterburner verkocht. Onzeker is nog hoeveel vier dagen tickets in omloop gaan. "We hebben dit nooit eerder gedaan en weten niet helemaal wat te verwachten." Twee weken voordat de kaartverkoop begint, is Hoeijmakers zeer druk met dergelijke beslissingen en de laatste bevestigingen. Vandaag kwamen veel namen naar buiten, onder meer die van Shrinebuilder (de metal-supergroep met leden van Neurosis en Melvins, die vorig jaar annuleerde) voor zaterdag. Over de vrijdag die de drone-meesters van Sunn O))) cureren is nog weinig bekend. "Greg en Stephen kondigen die namen volgende week aan."

Hoeijmakers is erg content met de bevestiging van Black Mountain, te meer omdat Roadburn al jaren bezig was om de Canadezen naar Tilburg te halen. Hij zag Black Mountain in september al in omgeving Tilburg neerstrijken, toen de band op Incubate 2010 veel indruk maakte in het Natuurtheater Oisterwijk. "Dat was wel zo'n bijzondere ervaring, dat nóg duidelijker werd dat we Black Mountain moesten hebben." De goede Tilburgse ervaringen hebben ook meegeholpen de groep naar Roadburn te brengen. "In de euforie na Incubate heeft hun boeker Bob van Heur er al met de band over gesproken. En de woorden 'Tilburg' en met name 'Incubate' hebben bij deze mensen toch wat losgemaakt. Dat dat optreden de weg naar Roadburn vrij heeft gemaakt; daar geloof ik heilig in."

Roadburn Festival 2011 vindt plaats van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 april in alle zalen van 013 en het Midi Theater in Tilburg. De voorverkoop start zaterdag 27 november om 10.00 uur. Voor alle bevestigingen en meer informatie kijk je op de festivalsite.