MIDI Theater valt weg voor Roadburn & Incubate

Vervanger al gevonden in het Patronaat Tilburg

Ingmar Griffioen ,

Het MIDI Theater in Tilburg sloot gisteravond definitief, nadat de gemeente de subsidie stopzette. Na een turbulente aanloop, onder meer een wethouder en een burgemeester struikelden over 'het Adje theater', is het gebouw nog geen drie jaar in gebruik geweest. Voor festivals als Roadburn, Incubate en Neurotic Deathfest valt een mooie locatie weg, maar ze hebben schuin tegenover 013 al een alternatief gevonden: het Patronaat.

Het MIDI Theater in Tilburg sloot gisteravond definitief, nadat de gemeente de subsidie stopzette. Na een uiterst turbulente aanloop, onder meer een wethouder en een burgemeester struikelden over 'het Adje theater', is het gebouw nog geen drie jaar in gebruik geweest. Voor festivals als Roadburn, Incubate en Neurotic Deathfest valt een mooie locatie weg, maar ze hebben schuin tegenover 013 al een alternatief gevonden: het Patronaat.

De gemeente heeft het pand te koop gezet, maar de Tilburgse partijen waren al even op zoek. "Het was al een hele tijd bekend dat de subsidie van het MIDI zou ophouden en daarmee ook het bestaansrecht", reageert Ruud Lemmen, programmeur 013 en Neurotic Deathfest. "Het was lang onduidelijk of er een koper was en of een doorstart mogelijk is, maar er lijkt nu niks mee te gebeuren."

Theaters Tilburg exploiteerde het MIDI vanaf 2009 en ontving daarvoor 170.000 euro op jaarbasis. Lemmen: "Nu houdt het binnen drie jaar al op. Er moet teveel geld bij om het zelfstandig te kunnen runnen." Naast de verhuur aan voornoemde festivals en andere organisaties bood MIDI ook plaats aan theater, musical en comedy. "Die stand-up comedy liep redelijk goed", meent Lemmen. "En MIDI was daarvoor de enige plek in de stad. Die valt nu weg, dus dat zullen 013 en Theaters Tilburg toch een beetje moeten oppikken."

Het Patronaat ligt precies tussen 013 (hoofdlocatie voor die festivals) en MIDI in en heeft veel voordelen en gelijkenissen. Lemmen: "Ze hebben een zaal met balkon voor zo'n 600 mensen en een vergelijkbare foyer als het MIDI, waardoor er in totaal zo'n 800 man in kan. Het mooiste is: het is nog dichterbij, het is echt 100 meter van 013. Het ligt naast de Heuvelkerk, waar we recent ook seated concerten voor 750 man organiseerden. Dat is goed bevallen en gaan we zeker vaker doen. Losse concerten in het Patronaat wordt waarschijnlijk te duur, maar ik sluit het niet helemaal uit. Het Patronaat zit in een mooi oud gebouw, heel sfeervol. Ik denk dat het een enorme meerwaarde is voor het soort festivals dat wij organiseren." Zover is het nog niet: "De onderhandelingen zijn nog gaande en ik verwacht daar niet zoveel problemen mee."

Roadburn-programmeur Walter Hoeijmakers is bijzonder kritisch op akoestiek, techniek en sfeer, maar  was volgens Lemmen ook erg onder de indruk. Hoeijmakers: "Nooit geweten dat er zo'n mooie zaal en pand op nog geen 20 seconden van 013 lag. Het blijft jammer van MIDI; het geluid was daar fabuleus. Alle bands die de afgelopen twee jaar op Roadburn hebben gestaan, hebben het er nog steeds over. Voor het publiek stond de locatie synoniem aan bovengemiddeld goede concerten, met een geluid dat even goed of beter was dan in de grote zaal van 013. Ik was dan ook even bang om op de site aan te kondigen dat MIDI niet meer meedoet, maar nu ik het gezien heb denk ik dat mensen er heel blij van gaan worden. Aan de akoestiek moet nog wat gewerkt worden, maar het Patronaat is misschien nog wel sfeervoller dan MIDI. Het zit in een pand uit 1925, dat de oude statige rijkdom van de kerk uitstraalt en ik vind het iets meer passen bij de avant-gardistische sound van Roadburn."

Gisteravond sloot het MIDI Theater de deuren symbolisch voor het publiek. Omroep Brabant meldt dat personeel en stagiaires 30 december afscheid nemen van MIDI. Het theater neemt zelf afscheid met de website www.ditwasmidi.nl.