3voor12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand april

Wouter de Waal ,

Natuurlijk, het immer zwaar heersende Roadburn festival is net als de vorige jaren allang stijf uitverkocht en ook liefhebbers van Animals As Leaders en The Kyteman Orchestra hebben hun kaartje hopelijk al in de zak. Zelfs afgezien daarvan is er echter nog genoeg te doen in de maand april, zoals onderstaande lijst bewijst.

SOUND OF GUNS – 1 APRIL, STAGE01 013
Heb je nog niets te doen op de dag der dwazen, en ben je bovendien een hippe ‘trendwatcher’ die graag een band live heeft gezien voordat het een grote hype is geworden? Dan zou je deze dag eens een kijkje moeten gaan nemen in de kleinste zaal van 013, waar het aanstormende Britse rockgroepje Sound Of Guns speelt. Voorprogramma De Kling is trouwens ook niet mis.

INCUBATED 16 – 5 APRIL, PARADOX
Liefhebbers van traditionele Amerikaanse muziek met ruige garagegitaren moeten zich vandaag zeker vervoegen bij Incubated in Paradox. Niet alleen tref je daar vandaag The Strange Boys uit Austin, Texas, ook het duo Woody & Paul zal helemaal uit de gloeilampenstad afreizen om te laten horen dat goeie americana niet alleen uit Amerika komt.
 
ONDER INVLOED  – 6 APRIL, KLEINE ZAAL 013
Goede Vrijdag zal zijn naam zeker eer aandoen met deze editie van Onder Invloed, waarin de uit Wales afkomstige, zachtmoedige liedschrijver Davie Lawson en zijn band hun opwachting maken. Daarnaast komt Lucky Fonz III zijn noodgedwongen afgelaste vorige optreden inhalen, en kun je lokale held Mathijs Leeuwis live aan het werk zien. Gewoon komen dus.
 
STUDIO LIVE: R.O.T.S – 10 APRIL, STUDIO
Als je bewezen wil zien dat het dionysische oerfenomeen dat rock heet alle grenzen te boven gaat, moet je vandaag zeker een kijkje gaan nemen in Studio. Samen met jonge muzikanten uit het voormalige Joegoslavië en een verdwaalde Texaan zal vaderlandse rocker Ruud Borgers daar onder de collectieve naam Return Of The Sahbaz een ongetwijfeld woest optreden geven.
 
ROADBURN’S HARDROCK HIDEOUT – 11 APRIL, CUL DE SAC
Kun je niet naar Roadburn, maar wil je toch een beetje sfeerproeven, dan moet je de avond voor aanvang van het festival even binnenvallen in Cul de Sac. Daar zal het Nederlandse Herder je trommelvliezen grondig bewerken met een vuile portie sludge die je vast verkwikt achterlaat. Of toch in ieder geval stevig door elkaar gerammeld.
 
STONER & PSYCHEDELIC ROCK WEEKEND – 13 T/M 15 APRIL, LITTLE DEVIL
Mocht je nu toevallig tijdens het Roadburn weekeinde ‘s avonds laat verdwaasd door de stad ronddwalen en in de buurt van Little Devil komen, schroom dan niet om aan te wippen. Voor de gelegenheid staan daar namelijk wat fijne (stoner)rockbands uit onder andere Duitsland en België, helemaal gratis en voor niets. Het moet niet gekker worden.
 
MIDDLEMAN – 19 APRIL, STAGE01 013
Over gratis gesproken: 013 organiseert deze maand weer een aantal ‘free shows’. Mocht je geen geld en/of zin hebben om Spinvis de twintigste te gaan zien, dan kun je indieman Odonis Odonis voor niets bezichtigen, maar de dag ervoor kun je ook al in Stage01 terecht bij de rockers van Middleman. Keus te over kortom.
 
SPINVIS – 20 APRIL, DOMMELSCH ZAAL 013
Erik de Jong alias Spinvis neemt op zijn nieuwste album afscheid van Justine Keller. Afgaande op de verse nummers is het een ingetogen, maar doorvoeld tot ziens, en hoe dat live gaat klinken kun je deze vrijdag met eigen oren in de grote zaal van 013 gaan horen. Vooral doen, mocht je op dit moment van de maand nog twintig euro kwijt kunnen.
 
L.A. GUNS – 23 APRIL, LITTLE DEVIL
Vrienden van harde rock hebben het deze maand maar goed in Little Devil: zo kun je de zaterdag voor het hier getipte concert gratis genieten van Automatic Sam, Station Nevada en Fly Sparks, wat je zeer zeker niet moet laten. De klapper van de maand blijft echter dit optreden van het legendarische foute hardrockkwartet L.A. Guns. Spandexbroeken en gekleurde sjaaltjes verplicht.
 
INCUBATE SCENE REPORT – 26 APRIL, CUL DE SAC
Hét festival der marginalen Incubate organiseert sinds vorige maand avonden in Cul de Sac om de alternatieve muziek van (Nederlandse) steden die zich in de periferie van het wereldgebeuren bevinden onder de aandacht te brengen. De eerste editie gewijd aan Haarlem was al een succes, deze keer verplaatst het spotlicht zich naar Groningen. We zijn benieuwd.
 
SHAKING GODSPEED + BOMBAY SHOW PIG – 27 APRIL, KLEINE ZAAL 013
Het gaat de band recentelijk voor de wind, laatst stonden ze zelfs al in De Wereld Draait Door: de definitieve doorbraak van Shaking Godspeed lijkt slechts een kwestie van tijd. Nu kun je de rockers uit het oosten echter nog in de Kleine Zaal zien, ondersteund door het gitaar/drumduo Bombay Show Pig. Alle reden om te gaan dus.
 
BUNDERBLUES EXTRA: BRADLEY’S CIRCUS – 28 APRIL, PARADOX
De maand wordt in swingende stijl afgesloten door Bradley’s Circus, de lokale rootssensatie die het in haar prille bestaan al voor elkaar heeft gekregen naar de Verenigde Staten af te reizen om daar een kleine tour te doen en opnamen te maken. Laat je deze zaterdag verrassen door dit jonge combo onder leiding van sterk vrouwelijk tweespan Mattanja Joy Bradley en Lidewij Veenhuis.