Obliteration legt rauwe wortels van death metal bloot Obliteration legt rauwe wortels van death metal bloot

Obscure Noorse band laat horen waar het genre over gaat

, Wouter de Waal

Obliteration legt rauwe wortels van death metal bloot

Obscure Noorse band laat horen waar het genre over gaat

Wouter de Waal ,

Toegegeven, de bandnaam is nou niet wat je zegt bijzonder origineel. De muziek van deze Noren is dat echter des te meer: niet in die zin dat ze iets te berde brengen wat we nog niet eerder gehoord hebben, maar veeleer omdat ze direct uit de bron van de death metal stijl tappen.

Obscure Noorse band laat horen waar het genre over gaat

Toegegeven, de bandnaam is nou niet wat je zegt bijzonder origineel. De  muziek van deze Noren is dat echter des te meer: niet in die zin dat ze iets te berde brengen wat we nog niet eerder gehoord hebben, maar veeleer omdat ze direct uit de bron van de death metal stijl tappen.

MUZIEK
Old school death metal zoals het ergens in de jaren tachtig ontstaan is, met duidelijk hoorbare invloeden uit heavy metal, doom en thrash/punk, maar alles zo gedraaid en gebleekt dat het geheel meer wordt dan de som der delen en je als een moker in de onderbuik treft. Langzame en snelle passages wisselen elkaar vloeiend af, en de eigenaardige hoge grunt van de zanger geeft alles een karakteristieke lading mee.

PLUS
Dit is death metal die teruggrijpt naar een tijd waarin techniek nog niet vooropstond en alles draaide om de sfeer. Dat wil overigens niet zeggen dat de mannen niet kunnen spelen: zeker de drummer is zelfs erg goed (en blijkt later trouwens ook bij Aura Noir de drumkruk te bezetten). Indrukwekkender dan alle technische capaciteiten is echter de manier waarop bijvoorbeeld de gitarist eindeloos op dezelfde noot durft te leunen, of de zanger precies op het juiste moment een getergd ‘aaaah’ aan zijn keel laat ontsnappen. Het geeft je dat ondefinieerbare gevoel met een band te maken te hebben die de essentie van de stijl gesnapt heeft.

MIN
Er zullen vast mensen zijn die de stem van de frontman te vreemd vinden of meer flitsend snarenwerk hadden willen zien. De meeste aanwezigen lijken de band echter op waarde te kunnen schatten, hoewel ze over het algemeen nog even doods toekijken als bij het concert van Ketzer (maar dat past ergens ook wel bij death metal natuurlijk).

CONCLUSIE
Puur old school gevoel. Zou heel tof zijn als we deze mannen binnenkort terug zouden zien op Neurotic Deathfest.

CIJFER
9

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg