MC Double H is klaar voor halve finale Grote Prijs MC Double H is klaar voor halve finale Grote Prijs

"Tilburg, geef ons die support!"

, Nick Peters

MC Double H is klaar voor halve finale Grote Prijs

"Tilburg, geef ons die support!"

Nick Peters ,

Vorig jaar bereikte Boef en de Gelogeerde Aap de finale van het onderdeel hiphop bij de Grote Prijs van Nederland. Wie dacht dat Tilburg niet weer dichtbij zou kunnen komen komt bedrogen uit. Want daar is Hind Hakki (Double H), een vrouwelijke MC uit Tilburg. Onlangs bereikte ze de halve finale van de competitie.

"Tilburg, geef ons die support!"

Vorig jaar bereikte Boef en de Gelogeerde Aap de finale van het onderdeel hiphop bij de Grote Prijs van Nederland. Wie dacht dat Tilburg niet weer dichtbij zou kunnen komen komt bedrogen uit. Want daar is Hind Hakki (Double H), een vrouwelijke MC uit Tilburg. Onlangs bereikte ze de halve finale van de competitie.

Hakki gaat voor een internationale sound, daarom rapt/zingt ze alleen in het Engels. Dit was voor haar geen bewuste keuze, het is zo gegroeid: “Toen ik begon met hiphop waren er weinig Nederlandstalige rappers. Je had Extince, maar daar luisterde ik ook niet echt naar. Dan eerder naar Postman. Mijn doel is internationaal gehoord worden en dan moet je dus wel in het Engels je ding doen. Bovendien voelt het voor mij veel beter.”

In eerste instantie zou Hind een studie Media & Entertainment volgen. Begin dit jaar was ze de eerste vrouwelijke MC die aan de Rockacademie in Tilburg afstudeerde. Een totaal andere route dan had gepland. “Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik solo wilde gaan. Omdat ik internationaal wilde groeien hamerde ik op een ‘stage’ naar het buitenland. Het liefst wilde ik naar de VS, maar belandde uiteindelijk in Londen.” Ondanks dat ze er maar een half jaar hoefde te zijn, bleef de MC er een jaar langer. Hier leerde ze op haar eigen benen te staan en groeide als artiest en persoon.

Ze merkte er vooral dat hiphop echt op de straten leeft, in tegenstelling tot wat er in Tilburg gebeurt. Toch is de stad goed op weg: “Je merkt aan alles dat de stad aan het groeien is. Veel talenten komen er aan. Vorig jaar was het het jaar van Boef en de Aap, maar de tijd is aangebroken voor Tilburg om op te staan. Men moet gaan samenwerken, en minder praatjes leveren. Je hoort heel veel rappers die vinden dat Tilburg op de kaart moet, maar ze doen er te weinig aan. Het blijft uiteindelijk bij praten. Daar houd ik niet van, wie met mij wil samen werken moet er honderd procent voor gaan. Ik heb geen tijd meer voor half werk.”

Dit gaat ook op voor haar zelf, want haar werk werd beloond met een plek in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Voor ze zichzelf opgaf was ze helemaal niet bezig met dit soort wedstrijden. “Tot ik op de bus stond te wachten en daar een promotieposter zag. Je kon jezelf nog een tijdje inschrijven. Ik stuurde een demo in, verwachtte er weinig van. En dan krijg je opeens bericht dat je door bent naar de kwartfinale. De wedstrijd heeft veel betekend voor gerespecteerde artiesten. Ik vind het dus geweldig dat ik al zo ver ben gekomen!”

Met de concurrentie houdt Hind zich niet echt bezig. Wat haar wel opvalt is dat er nog drie vrouwen in de running zijn. “Dit moet het jaar van de vrouwelijke MC’s worden. Er zijn al zoveel mannelijke MC’s die de prijs hebben gewonnen. Het zou leuk zijn als een vrouw een keer wint, maar dan wel door talent en kwaliteit. Niet omdat het een vrouw is. Ik geloof in mezelf en blijf nuchter, maar als ik win is dat absoluut het begin van een nieuwe fase. Het eerste echte album komt dan heel dichtbij.”

Hind benadrukt dat dit soort wedstrijden belangrijk kunnen zijn voor hiphop in Tilburg. Ze roept daarom iedereen op om te laten zien dat ze achter de stad staan. “Dan heb ik het niet alleen over het publiek. Zij kwamen al mee naar de kwartfinale en dat was fantastisch. Maar vooral de gemeente Tilburg. Waar zijn jullie? Ik zou zo graag zien dat de gemeente bijvoorbeeld twee bussen sponsort om zo iedereen mee te kunnen laten gaan naar de halve finale, of misschien later zelfs de finale! Neem nu eindelijk eens die stappen, de fans willen wel, maar hebben niet altijd het geld om mee te gaan. Geloof mij, die bussen komen wel vol te zitten! Tilburg, geef ons die support!”

De halve finale van de Grote Prijs van Nederland is op vrijdag 16 september in poptempel ‘Gigant’ in Apeldoorn. Wil jij erbij zijn? Hou www.double-h.nl in de gaten voor informatie over eventuele bussen en prijzen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg