Hyperactieve Daedelus werkt zich uur lang in het zweet

…en doet dat zeker niet onverdienstelijk

Juliën L'Ortye ,

Er zullen weinig genres zijn die Daedelus (geboren als Alfred Weisberg-Roberts) ondertussen nog niet beroerd heeft. De Amerikaan bracht als lid van Adventure Time en The Long Lost al een aantal platen uit, maar als soloartiest werkt hij zich helemaal een slag in de rondte.

…en doet dat zeker niet onverdienstelijk

Er zullen weinig genres zijn die Daedelus (geboren als Alfred Weisberg-Roberts) ondertussen nog niet beroerd heeft. De Amerikaan bracht als lid van Adventure Time en The Long Lost al een aantal platen uit, maar als soloartiest werkt hij zich helemaal een slag in de rondte. Een duizendpoot is het, die zijn wortels voornamelijk in de elektronische wereld heeft liggen. Voor zijn Incubate-optreden werkte hij samen met studenten van de Rockacademie. Van de nummers die uit die samenwerking zijn gekomen, gebruikt hij samples in zijn set van vanavond.

CONCERT
Daedelus, Popcentrum 013, vrijdag 16 september

MUZIEK
De producer draait vanavond een uur lang een set waar eigenlijk geen touw aan vast te knopen valt. Een duidelijke lijn zit er niet in, maar desondanks is het aardig toegankelijk en dansbaar. We horen James Blake, ambient,  fracties hiphop, het kan niet op. Roberts heeft niets meer nodig dan zijn MacBook en zijn beide handen om het allemaal op unieke wijze aan elkaar te ‘draaien’.

PLUS
Daedelus loopt werkelijk over van het talent, dat blijkt al gauw. Zijn vingers vliegen van links naar rechts over de knopjes, waarna hij zijn lichaam en hoofd er achteraan gooit. Al na een minuut of vijf grijpt hij naar zijn handdoek om zijn bezwete hoofd mee af te vegen. Het zijn de zeldzame rustmomentjes die hij voor zichzelf creÎert, maar waar je als publiek niets van merkt; de muziek dendert ondertussen vrolijk door. Hij lijkt precies te weten waar ‘ie mee bezig is, terwijl het voor een buitenstaander maar een apart tafereel is, dat schijnbaar ongecontroleerde getik op de toetsen.

MIN
Je probeert als luisteraar, bewust of onbewust, toch op zoek te gaan naar enige logica in het optreden van de man uit CaliforniÎ. Die is er niet. Daedelus gooit een hele hoop genres in een grote ton en grabbelt er zo nu en dan eens wat uit om de kleine zaal van 013 te vermaken, maar om nou te zeggen dat er een lijn in het optreden zit? Nee. Het is ook de grote vraag wat die studenten nu exact hebben bijgedragen en hoe vruchtbaar die samenwerking nu daadwerkelijk geweest is. Hierdoor verliest het optreden de magie die daaruit voortvloeide en dat is ergens wel een beetje zonde.

CONCLUSIE
Hij is waarschijnlijk een van de meest talentvolle producers die we hier deze week zullen zien, Daedelus. De energie, zijn technieken en zijn ervaring zorgen ervoor dat je het een uur lang prima met hem uithoudt. Het ontbreken aan structuur nemen we maar gewoon voor lief, want storend kunnen we het niet noemen.

CIJFER
7,5