Het Incubate-spoorboekje

Incubate bewijst met programmering aan iedereen te denken

Julien L'Ortye ,

Beste 3VOOR12/Tilburg-lezer, zoals jij - als muziekliefhebber - wellicht wel weet, staat Tilburg de komende week volledig in het teken van de zevende editie van Incubate. Het multidisciplinaire festival brengt weer ontzettend veel moois naar de stad, in de vorm van muziek en film, maar bijvoorbeeld ook lezingen, kunst en dans. Wat je nu precies allemaal kan verwachten van en tijdens het festival, dat vind je hieronder.

Incubate bewijst met programmering aan iedereen te denken

Beste 3VOOR12/Tilburg-lezer, zoals jij - als muziekliefhebber - wellicht wel weet, staat Tilburg de komende week volledig in het teken van de zevende editie van Incubate. Het multidisciplinaire festival brengt weer ontzettend veel moois naar de stad, in de vorm van muziek en film, maar bijvoorbeeld ook lezingen, kunst en dans. Wat je nu precies allemaal kan verwachten van en tijdens het festival, dat vind je hieronder.


Aan exposities ook dit jaar geen gebrek tijdens Incubate. Zo is er gedurende de hele week van 13.00 tot 20.00 in het FAXX Gebouw aan de Tivolistraat een aardig lijstje aan (kunst)tentoonstellingen te bewonderen. Zo’n breed en divers programma, dat er een aparte flyer voor gemaakt is. Veel eigenzinnige artiesten met allen een eigen interpretatie van kunst, die ze tijdens deze exposities graag aan je zullen voorleggen. Met zo’n honderdvijftig individuen kan het haast niet anders dat je met een verruimde blik op kunst het festival zal afsluiten.

Dat Incubate meer is dan alleen muziek, bewijst het audiovisuele spektakel tussen Jefre Cantu-Ledesma, ondertussen een graag geziene gast op het festival, en Paul Clipson eens te meer. De experimentele ambient-achtige klanken van Ledesma, gecombineerd met de visuals van Clipson, zullen deze samenwerking tot een heuse beleving maken. Met Long Live The New Flesh kunnen horrorliefhebbers het genre op een geheel andere manier beleven; de film bestaat uit typische fragmenten uit al dan niet bekende (cult)horrorfilms, gesmeden tot een beangstigend geheel. Liefhebbers van documentaires komen ook aan hun trekken, zo is er NOVA – the film, een docu over jonge kunstenaars en hun nieuwe kunst. In totaal kent het festival zeventien films, dus de kans dat er iets van jouw gading bij zit, wordt zo wel erg groot.

Ook al is Incubate een festival met vele disciplines, muziek is en zal toch de voornaamste blijven. Meer dan 225 artiesten zullen het muzikale programma gedurende de week verzorgen. Veel werk dat bij het grote Incubate-publiek onbekend zal zijn, maar ook namen van weleer. Zo is er bijvoorbeeld de Syrische Omar Souleyman, die vorige maand in Biddinghuizen met zijn bezwerende Arabeats nog de complete tent plat speelde, het grote HEALTH, dat met agressieve noise rock à la Crystal Castles wel eens een heel mooi feestje in de 013 zou kunnen gaan bouwen. Dan is er het duistere, gothische Esben & The Witch, dat vorig jaar met Violet Cries een even goed als beklemmend album uitbracht. Een van de meest toegankelijke acts is het bij Jagjaguwar (Bon Iver) ondergebrachte Lightning Dust, een zijproject van twee Black Mountain-leden. Net als Esben & The Witch een duister geluid, alleen tekent Lightning Dust iets meer binnen de indie-lijntjes. Er is natuurlijk ook aan liefhebbers van hardcore gedacht, deze kunnen hun hart ophalen bij bands als Pariso en Celeste. Het arsenaal aan sterke dubstepacts (o.a. Ben UFO, Untold, Shawn Reynaldo) en dito elektronische namen (o.a. Battles, Nosaj Thing, Rainbow Arabia) zorgt ervoor dat er genoeg beats en dansbaarheid is. Kortom: er is weer aan iedereen gedacht deze editie.

Dit jaar kent het programma ook een aardige verzameling aan sprekers en debaters. Publieksparticipatie is bij deze lezingen en/of debatten een belangrijk onderdeel. Zo is Rob Riemen met zijn betoog over fascisme in de Schouwburg te zien en zal Andy T een bijzondere lezing over anarchisme geven, ondersteund door diverse soundscapes. De Nederlandse A.H.J. Dautzenberg, onlangs lid geworden van Pedopartij ‘Martijn’, zal in De NWE Vorst iets een literaire speech geven over ‘art brut’, een bijzondere vorm van kunst. Slava Rubin, de CEO van Indie GoGo, het grootste crowdfundingplatform ter wereld, zal in het Midi Theater iets vertellen over het verwezenlijken van dromen en het ondernemen van grootste dingen. Eerder stond hij al op het gerenommeerde SXSW. En zo zal er nog een tiental andere sprekers zijn die gedurende de week interessante discussies op gang zullen brengen en menig bezoeker van andere inzichten zal voorzien.

Het mag geen verrassing zijn dat wij van 3VOOR12/Tilburg de gehele week door de stad dartelen om mooie verhalen te schrijven. Of dat nu sfeerverslagen, concertrecensies of interviews zijn, het schrijversteam gaat ervoor zorgen dat ook de thuisblijver niets hoeft te missen van dit prachtige festival.

Te zien: Incubate Festival, 12 tot en met 18 september @ diverse locaties in Tilburg.