HEALTH spaart trommelvliezen op Incubate HEALTH spaart trommelvliezen op Incubate

Desondanks imponeert de noise-rock formatie als nooit te voren

, Mathijs Nicolai

HEALTH spaart trommelvliezen op Incubate

Desondanks imponeert de noise-rock formatie als nooit te voren

Mathijs Nicolai ,

Gewapend met een set oordopjes - of gehoorbeschermers, zoals ze bij Paradox heten - loop ik licht gespannen 013 binnen. Alweer bijna twee jaar terug speelde HEALTH op brute wijze de kleine zaal plat tijdens het Playgrounds festival. Mijn verwachtingen voor deze exclusieve Benelux show van het kwartet uit Los Angeles zijn dan ook hoog gespannen. En met mij vele anderen, de kleine zaal stond dinsdag goed vol. Of HEALTH al die verwachtingen in heeft weten te lossen? Jazeker, maar op totaal andere wijze dan twee jaar geleden.

Desondanks imponeert de noise-rock formatie als nooit te voren

Gewapend met een set oordopjes, of zoals ze bij Paradox heten: gehoorbeschermers, loop ik licht gespannen 013 binnen. Alweer bijna twee jaar terug speelde HEALTH op brute wijze de kleine zaal plat tijdens het Playgrounds festival.

Mijn verwachtingen voor deze exclusieve Benelux show van het kwartet uit Los Angeles zijn dan ook hoog gespannen. En met mij vele anderen, de kleine zaal stond dinsdag goed vol. Of HEALTH al die verwachtingen in heeft weten te lossen? Jazeker, maar op totaal andere wijze dan twee jaar geleden.

CONCERT
HEALTH, kleine zaal 013, dinsdag 13 september

MUZIEK
HEALTH is een noise-rock band uit LA met een behoorlijke reputatie als het op live optredens aankomt. Voor sommige mensen is het een verschrikkelijke ervaring: teringherrie. Voor anderen is het een totaalervaring die te vergelijken valt met optredens van bands als A Place To Bury Strangers en No Age: oordoppen in, ogen dicht en gaan.

Het repertoire van de band bestaat uit twee studio albums die een evenwichtige mix van melodische noise en onnavolgbare geluidserupties biedt.

PLUS
De energie die de band van meet af aan in het optreden legt, slaat vrijwel direct over op het publiek. Er wordt waar mogelijk flink bewogen en er ontstaat zelfs een kleine pit. Vooral tijdens prijsnummers als Die Slow, We Are Water en afsluiter USA Boys gaat het flink los.

HEALTH laat zien niet stil te hebben gezeten in die twee jaar: halverwege de set worden er twee nieuwe nummers en een cover (Goth Star van Pictureplane) de zaal in geslingerd. Deze nummers zijn allemaal nog wat melodischer en liggen door een flinke scheut electro heerlijk in het gehoor, die oordoppen zijn nergens voor nodig!

Of toch wel? Tijdens de toegift wordt een keihard nummer gespeeld van amper één minuut waardoor mijn oren nog nasuizen en de band zichzelf onsterfelijk maakt, helden!

MIN
De afgelopen vier jaar is HEALTH bijna constant op tour geweest en dat is de bandleden zo nu en dan ook aan te zien. Vooral de tweede gitarist hangt soms knikkebollend boven zijn effectenbak, dat is natuurlijk dodelijk voor een band die het vooral van zijn energie moet hebben.

Daarnaast is het ook zonde dat tijdens het laatste nummer uit de reguliere set (USA Boys) het zaalgeluid helemaal wegvalt waardoor het net niet de gedroomde afsluiter van de set wordt.
 
CONCLUSIE
HEALTH speelt een totaal andere set dan op Playgrounds twee jaar terug, toch heb ik weer intens genoten. En als je dan met een totaal bezweet t-shirt naar de Cul de Sac zwalkt kan je alleen maar concluderen dat je iets geweldigs hebt meegemaakt.

CIJFER
8.5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg