Tilburgs boek krijgt Eindhovense soundtrack Tilburgs boek krijgt Eindhovense soundtrack

Auteur Miel van Blok in zee met deel van The Very Sexuals

, Hans Dehing

Tilburgs boek krijgt Eindhovense soundtrack

Auteur Miel van Blok in zee met deel van The Very Sexuals

Hans Dehing ,

Het tweede boek van de Tilburgse auteur Miel Blok 'Feel Good, Arie-Wubbo!' is in de maak. Wat zijn boek bijzonder maakt, is het feit dat het boek wordt uitgegeven met een soundtrack. Joep van Son en Jelle van Veenen van The Very Sexuals maakten de soundtrack.

Auteur Miel van Blok in zee met deel van The Very Sexuals

Het tweede boek  van de Tilburgse auteur Miel Blok 'Feel Good, Arie-Wubbo!' is in de maak. De eerste vijfentwintig pagina's zijn al te lezen op TenPages.com. Daar had je ook kunnen investeren in het boek door er aandelen in te nemen. Voor vijf euro per stuk. Als alle 2000 aandelen verkocht zijn -en dat zijn ze inmiddels- wordt het boek op de markt gebracht door een grote uitgeverij en de opbrengst gebruikt om het boek te promoten. Want zo werkt dat op TenPages. Wat ook  bijzonder is, is het feit dat het boek uitgegeven gaat worden met een soundtrack.

Waar gaat 'Feel Good, Arie-Wubbo!' over?

"Arie-Wubbo is een succesvol Tilburgs zakenman. Hij is de uitvinder van de lepel waar geen saus aan blijft plakken. Hij heeft er een fortuin mee verdiend maar hij is geen gelukkig man; hij loopt rond met een knoop in zijn maag. Daarvoor gaat hij naar een psychologe die hem aanraadt wat meer plezier te hebben in het leven. Arie-Wubbo slaat hier een beetje in door. Hij ruilt zijn hele hebben en houden en vertrekt, op zoek naar de vrouw die hem zijn geluk moet brengen. Het verhaal gaat eigenlijk over de reis die Arie-Wubbo maakt. Over hoe hij onderweg zijn eigen demonen probeert te overwinnen, over zijn overpeinzingen en over de mensen die hij ontmoet."

Dat klinkt als een roadbook met een maatschappijkritische inslag, maar ook met humor geschreven.

"Ja, dat klopt wel. De mensen die hij ontmoet hebben allemaal een negatieve lading. Het zijn bizarre personages die symbool staan voor de minder mooie eigenschappen van de mens. En het grootste deel van het verhaal beslaat inderdaad de roadtrip die Arie-Wubbo maakt. Dat, en al zijn ontmoetingen, vind ik misschien wel het leukst om te beschrijven. En de humor klopt ook wel. Ik wilde niet dat het boek te zwaar op de hand is. Je kunt het best hebben over moeilijke dingen en die wil ik ook niet uit de weg gaan. Maar ik vind het wel leuk als mensen het gewoon leuk vinden om te lezen en er ook om kunnen lachen."

En dan zit je te schrijven en dan denk je ineens: daar moet een soundtrack bij.

"Ik zat eigenlijk meer te denken aan het eind van het verhaal. Ik zag Arie-Wubbo op een rots zitten, uitkijkend over een vallei, waar hij zelf een tekst zit te schrijven voor een lied. En als er dan een tekst is moet daar natuurlijk ook muziek bij. Omdat ik zelf geen noten lees heb ik Joep gevraagd of hij daar iets mee kan." Joep neemt het over. "Ik dacht dat het misschien interessant zou kunnen zijn om een volledige soundtrack te maken. Jelle en ik waren eigenlijk al een jaartje of zo bezig met wat ruwe schetsen van nummers waar we eigenlijk nog niet van wisten waar we die voor zouden gaan gebruiken. Die kunnen we nu gaan gebruiken voor Miel zijn verhaal."

Van Son: "De muziek moet los van het boek staan maar tekstueel proberen we het hele verhaal te vangen. Omdat het een reisverhaal is, zullen er wel wat etnische invloeden in verwerkt worden. Het is iets totaal iets anders dan waar ik met mijn band Nikoo mee bezig ben, dat is vooral noise. We proberen nu iets te doen wat we normaal gesproken niet zo gauw doen."

Jelle van Veenen: "Ik denk ook dat vooral de sfeer erg belangrijk is. Dat de manier waarop Joep het boek beleefd heeft aansluit bij de muziek. Het idee is om te kijken of we nog meer mensen tegenkomen die een bijdrage kunnen leveren aan de muziek. Zo doet Lonneke, een vriendin van ons die flamenco zingt, mee. Je zou ook nog kunnen denken aan electronica gecombineerd met accordeon of Spaanse zang."

En er is geen supervisie van Miel?

"Nee, maar het is natuurlijk wel leuk om te horen wat hij er van vindt."

Blok: "Nou, het komt wel eens voor dat ik een stuk tekst heb en dat ik denk dat ik het geweldig zou vinden als Joep en Jelle daar muziek bij zouden kunnen maken. Bij zo'n tekst hoort dan een speciaal gevoel en ik zou het dan wel prettig vinden als zij dat gevoel kunnen vangen in de muziek. En als zij een stuk muziek hebben met een stuk tekst erbij dan zal ik het wel zeggen als ik de tekst niet zo bij de muziek vind passen omdat in het boek misschien iets anders bedoeld heb."

Alle 2000 aandelen op TenPages zijn verkocht. Dat betekent dat Miel en zijn kornuiten nog acht maanden de tijd hebben om hun zaken af te maken. Daarna zal het boek met de muziek in de winkels verschijnen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg