Gipsyfestival uiteenlopend qua programma en weersomstandigheden Gipsyfestival uiteenlopend qua programma en weersomstandigheden

Harde wind rukt dak eraf

, Lisa Ruskus

Gipsyfestival uiteenlopend qua programma en weersomstandigheden

Harde wind rukt dak eraf

Lisa Ruskus ,

Het International Gipsyfestival heeft wat weersomstandigheden te trotseren, toch mag dit de pret niet drukken. Een gevarieerd programma, met Marius Preda als uitschieter en Mahala Rai Banda als absoluut hoogtepunt.

Harde wind rukt dak eraf

Het International Gipsyfestival heeft wat weersomstandigheden te trotseren, toch mag dit de pret niet drukken. Een gevarieerd programma, met Marius Preda als uitschieter en Mahala Rai Banda als absoluut hoogtepunt.

Het weer is aan het begin van de middag nat en koud maar het Belgische Mec Yek heeft hier lak aan en spreidt haar vrolijke romamuziek ten toon. Uitschieter van de middag is Marius Preda’s Unknow Allstars and more. Preda is virtuoos op de cymbalon, een prachtig instrument met een geluid wat zowel aan piano als gitaar en nog veel meer doet denken. Het gezelschap is door Preda speciaal samengesteld. ‘Zet ‘m op jongens!’ moedigt Preda het multiculturele gezelschap aan. De energie die van het podium af blaast, doet het publiek de druilerige regen vergeten. De zang -/ beatboxbattles tussen de zanger en saxofonist, maken het optreden tot een interactief geheel, en een van de meest spetterende optredens van het gehele festival.

Haïdouti Orkestar ft Jasko Ramic en Stanislav Jusufovic is wat mat na het optreden van Preda en zijn onbekende sterren. Leerling en docent op accordeon spelen de leidende rol tijdens dit optreden, waardoor het af en toe wat saai wordt. Het lijkt het publiek niets te deren, want het orkest krijgt een waanzinnig applaus na afloop. Ondertussen vertelt Gadjo Joe onder begeleiding van gitarist Myrddin de Cauter spannende verhalen voor zijn woonwagen. Ademloos zitten zowel kinderen als volwassenen te luisteren naar een zigeunerdrama. Het Nederlandse Sintigezelschap Tabor betreedt twee maal deze middag het podium. Het opvallendste aan het gehele optreden is het kleine hondje, wat enigszins verdwaasd over het podium rondstruint. Tabor kan helaas het geluid van Haïdouti Orkestar haast niet overstemmen waardoor het optreden wat rommelig is voor het gehoor.

Paniek en chaos tijdens het optreden van La Caravane Passe, een van de rukwinden heeft de informatietent een aantal meters verplaatst en ontdaan van zijn ‘dak’. Alle kraampjes kampen opeens met extreme rukwinden, de helft van de bezoekers wordt ingezet om de kramen overeind te houden. De gevolgen van het weer zijn voor het ‘Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando’ desastreus, hun optreden wordt helaas afgelast. Echter zorgt de opkomende dreiging van noodweer bij het publiek voor een zeer saamhorige sfeer. Samen zullen we ervoor zorgen dat het weer ons festival niet gaat vergallen!
Het optreden van La Caravane Passe is verder weinig bijzonder, de Franse jongens combineren gipsy met pop maar missen de authenticiteit die juist zoveel kleur geeft aan de muziek. Het nummer ‘Sex Toy’ doet sterkt aan Rammstein denken, en niet alleen omdat het Duits is. De band wordt goed ontvangen, de singel ‘Salade Tomate Oignon’ is grappig, maar de rest is wat mat.
De Hongaarse Olah Gipsy Allstars brengen de authenticiteit weer helemaal terug. Dansers, danseressen, zangers en zangeressen het gezelschap lijkt te blijven groeien en bouwt een compleet feest. Daarbij heeft de band het weer mee, intussen is de lucht bijna blauw en kunnen de regenjassen uit.

Flamencozangeres Carmen Fernandez is de laatste act op podium twee, aangevuld met twee gitaristen en een danser en danseres krijgt het publiek een uur traditionele Flamenco voorgeschoteld. Het optreden is vooral ontzettend knap, de zang, het gitaarwerk en vooral de dans; aan alles ziet het publiek de concentratie en de moeilijkheidsgraad. Toch is het moeilijk voor het gezelschap om een uur te blijven boeien. Het is iets totaal anders dan de rest van het programma, wat zowel positief als negatief is, maar misschien wat lang waneer men al een hele middag heeft staan dansen en springen.

Afsluiter van het festival is Mahala Rai Banda, uitermate dansbaar en een feest zowel voor als op het podium. Meerdere generaties mannen wisselen van tempo, soleren en dansen er lustig op los. Zeker het dansje van een van de oudste orkestleden is memorabel. Gelukkig mag de band een halfuur langer spelen en kan het publiek nog genieten van ‘La Vie en Rose’ en vooral uit zijn dak gaan bij de afsluiter ‘Mahalageasca’, die de meesten zullen kennen van Shantel. Laat ik je verzekeren, het origineel is nog veel leuker!

De kracht van het Gipsyfestival is de authenticiteit van de artiesten en de variatie tussen de optredens. Er zijn deze middag wat weersomstandigheden overtroffen moeten worden, maar gelukkig hebben deze de sfeer niet kunnen verpesten, in tegendeel. En met Mahala Rai Banda als perfecte afsluiter in de zon, zit het International Gipsyfestival 2010 erop.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg