Festival Mundial 2010: de zaterdagmiddag Festival Mundial 2010: de zaterdagmiddag

Dahka Brahka imponeert, Caro Emerald stiekem best goed

, Lisa Ruskus, Hans Dehing, Maarten de Waal en Auke de Vries

Festival Mundial 2010: de zaterdagmiddag

Dahka Brahka imponeert, Caro Emerald stiekem best goed

Lisa Ruskus, Hans Dehing, Maarten de Waal en Auke de Vries ,

Lees hier de recensies van La Pegatina, Caro Emerald, Jampara and the Batalion, Che Sudaka, Choc Quib Town en Joep Pelt & Black Moses Ngwenya.

Dahka Brahka imponeert, Caro Emerald stiekem best goed

LA PEGATINA, MILLENNIUM STAGE

MUZIEK
En vrolijke bedoening. Een flamencogitaar, een trompet en natuurlijk de nodige percussie zorgen voor een spetterende opening van de Mundialzaterdag. Niet dat er veel mensen op het veld staan om daar getuige van te zijn; het schijnt dat er straks gevoetbald moet worden. Aan de band zal het niet liggen: de Spaanserigheid knalt van het podium. Het publiek dat wél aanwezig is danst, doet vol elan mee aan de waves en loopt gewillig heen en weer als de zanger dat op het podium ook doet.

PLUS
Tomeloze inzet!

MIN
Nederland moet voetballen dus het grote veld ziet er een beetje verlaten uit.

CIJFER
Dikke 8 (HD)

--------------------------------------------------------------------------------------------

CARO EMERALD, PODIUM 2015

MUZIEK
Ze gaat al een tijdje mee in het muziekcircuit maar scoort nu een megahit met ‘A Night Like This’. Het is helemaal hip, retro jaren vijftig pop in een hedendaags jasje.  De Duitse ‘Baseballs’ maken fijne versies van onder andere Rihanna, Caro Emerald schrijft haar eigen nummers. En de rest van Nederland neemt dat haar in dank af.

PLUS
Een prima opwarmer voor Mundial. De sfeer die Caro Emerald brengt, is zeer zomers en doet denken aan (heel retro) de jaren veertig / vijftig feel good movies (waar haar debuutcd ‘Deleted Scenes from the Cutting Room Floor' ook op is geïnspireerd).  Zes bandleden en een DJ maken Podium 2015 aan het dansen, het is goed en het ‘A Night Like This’ wordt woordelijk meegezongen.

MIN
Het is allemaal wel heel poppy en gelikt. De kwaliteit is zeer goed, maar het is  heel luchtig. Het zou wat uitdagender mogen. En, maar daar kan de zangeres zelf niets aan doen, haar hits worden helemaal grijs gedraaid waardoor ‘A Night Like This’ je op een gegeven moment je neus uitkomt.

CONCLUSIE
Ondanks het WK staat Caro met haar band voor een volle, dankbare tent te spelen. Het is ontzettend goed en bovenal zeer vrolijk. Caro Emerald doet de koude wind op Mundial even verdwijnen.

CIJFER: 8 (LR)
--------------------------------------------------------------------------------

JAMPARA AND THE BATALION

MUZIEK
Reggae met een Burundese twist

PLUS
Van iemand die met The Wailers heeft samengewerkt, mag je wel verwachten dat hij de reggae in zijn bloed heeft. Dat is dus prima in orde. Ook mooi is de manier waarop Jampara dit met zijn eigen   roots verbindt, door enkele Burundi-drummers mee te laten trommelen. Dit maakt zijn band, samen met de mooie achtergrondzangeressen, ook visueel heel interessant.

MIN
Misschien had het gedrum van zijn vrienden uit Burundi soms iets natuurlijker kunnen samenvloeien met de reggaemuziek. Nu bleven beide elementen een beetje naast elkaar staan.

CONCLUSIE
Een vrolijke, relaxte manier om deze Mundial-editie te beginnen.

CIJFER
8 (MdW)

--------------------------------------------------------------------------------

CHOC QUIB TOWN, PODIUM 2015

MUZIEK
Hiprock uit Colombia met Spaanse vocalen, bij vlagen dansbaar.

PLUS
Aan enthousiasme geen gebrek. Het publiek wordt zeer actief opgezweept en dit lijkt zowaar ook nog te werken. De band speelt strak en de vocalisten kunnen zowel rappen als zuiver zingen. Pluspunt vooral voor de zangeres. Ook improviseren kan deze band, dit blijkt als de versterker van de bassist het ineens begeeft. Choc Quib Town is zo overactief, dat de show zelfs tien minuten te laat eindigt.

MIN
Het is net iets teveel van hetzelfde. Doordat het tempo gedurende de show nagenoeg gelijk blijft, kan niet iedereen de aandacht er het hele uur bijhouden.

CONCLUSIE
Een leuke band, goed gebracht, zowel muzikaal als qua presentatie.

CIJFER: 7,5  (AdV)

--------------------------------------------------------------------------------

CHE SUDAKA, MILLENNIUM STAGE

MUZIEK
Vrolijke Spaanse reggae ska met Zuid-Amerikaanse roots. De zeskoppige band weet van het veld een dansende massa te maken en zelfs het weer werkt mee.

PLUS
Party all night long met deze Spaanse heren! De band weet vanaf het eerste nummer het publiek aan het dansen te krijgen en dat vervolgens daar niet meer mee stopt.
Vrolijke nummers, lekker weer; het ultiemefestivalgevoel zullen we maar zeggen.

MIN
Che Sudaka is een beetje dertien in een dozijn. Deze band zou overal vandaan kunnen komen en is waarschijnlijk in staat overal een feestje te bouwen. Muzikaal is het wat weinig uitdagend, niet slecht maar het prikkelt niet tot nadenken.
En de zanger/gitarist had zijn kleding beter aan kunnen laten: in een zwarte boxer over het podium springen is voor het publiek wat minder leuk dan voor hemzelf.

Cijfer
8 voor het feestje, 7 voor de muziek. (LR)

--------------------------------------------------------------------------------
JOEP PELT & BLACK MOSES NGWENYA

MUZIEK
Een makkelijk in het gehoor liggende ratjetoe aan stijlen: van bluesrock tot nederhop (courtesy of Typhoon), gelardeerd met een snufje Highlife.

PLUS
Joep Pelt heeft een aanstekelijke podiumpresentie en slaagt er moeiteloos in het publiek de hele set te boeien en te enthousiasmeren. Wanneer hij, ook tot zijn eigen verbazing, opmerkt dat hij nog maar vijf minuten mag spelen, lijkt het inderdaad of hij pas net begonnen is.

MIN
Zeker in het begin waren er wat technische problemen, waardoor het orgelspel van Black Moses niet helemaal tot zijn recht kwam.

CONCLUSIE
Muziek die in gelijke mate zwart en wit, jong en oud weet aan te spreken - kortom, een echte Mundialact.

CIJFER
8 (MdW)

--------------------------------------------------------------------------------
DAHKA BRAHKA, NEW VIBES STAGE

MUZIEK
Drie dames met grote bondmutsen uit Oekraïne, vergezelt door één meneer, maken prachtige folk. Cello, accordeon, cargeon, toetsen en vooral traditionele zang.

PLUS
Denk Patrick Watson, Die Anarchistische Abendunterhaltung (D.A.A.U) en de bezwerendheidfactor van 16 Horsepower. Prachtige instrumentatie en traditionele zang waardoor het multiculturele Mundialgevoel goed naar boven komt. Dahka Brahka is zeer dynamisch en gevarieerd waardoor elk nummer een nieuwe ontdekking wordt en blijft. Prachtige combinatie tussen folkpop en traditie, dit is wat Mundial moet zijn.

MIN
Het achtergrondgeluid en het podium zijn wat minder. De band is fantastisch maar de soundcheck van de volgende band op de Millenium Stage draagt niet echt bij aan de sfeer. Daarnaast zit de band en ziet het publiek voornamelijk hun imposante bontmutsen, wat een beetje jammer is.

Cijfer: 9 (LR)

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg