Festival Mundial 2010: de zaterdagavond Festival Mundial 2010: de zaterdagavond

Buraka Som Sistema laat podium 2015 exploderen

, Lisa Ruskus, Maarten de Waal en Auke de Vries

Festival Mundial 2010: de zaterdagavond

Buraka Som Sistema laat podium 2015 exploderen

Lisa Ruskus, Maarten de Waal en Auke de Vries ,

Lees hier de recensies van Flogging Molly, Staff Benda Bilili, Amsterdam Klezmer Band, N.E.R.D., Buraka Som Sistema en Generation Bass Presents: Maga Bo.

Buraka Som Sistema laat podium 2015 exploderen

FLOGGING MOLLY, MILLENNIUM STAGE

MUZIEK
Iers folk punk uit Los Angeles. De zevenkoppige band gaat alweer jaren mee maar lijkt onuitputtelijk.
Hoewel de roots met Ierland genetisch ver te zoeken zijn, klinkt de band nog steeds alsof de Ieren net in de grote melting pot van de Verenigde Staten zijn aangekomen. Het publiek vreet Flogging Molly alsof ze net uit een oorlogswinter komen, met als resultaat een hossend veld tot aan de Bazar.

PLUS
Feest, de band hoeft niet eens aangekondigd te worden; het publiek roept en smeekt om Flogging Molly. Swingnummer na punkspringer levert de band af en een politiek correct verhaal over van elkaar houden en dergelijke maken de sfeer nog beter. De band is op sommige momenten niet eens te zien door de stofwolken die het pogoënde en feestende publiek veroorzaakt.

MIN
Het geluid is godsallemachtig slecht. Het klinkt alsof er een gitarist met een drummer op het podium staat in plaats van een band bestaande uit gitaar, bas, accordeon, drum, viool en zang. De stem van de frontman ligt ook niet al te prettig in het gehoor. En nu men Flogging Molly een uur live hoort spelen, blijkt toch dat de folk punk na een halfuur wel wat gaat vervelen. Het enthousiasme van het publiek neemt dan ook wat af tot aan de momenten wanneer er weer een vredelievende uitspraak komt.

CONCLUSIE
De hooggespannen verwachtingen (een van de hoogtepunten van Mundial) worden niet ingelost. De band weet een feestje te bouwen, maar klinkt als een schorre kraai. Zonde!

Cijfer
6,5 (LR)

----------------------------------------------------------------------------------------

STAFF BENDA BILILI

MUZIEK
Zeven al dan niet gehandicapte muzikanten uit (de nabijheid van) de dierentuin van Kinshasa, Congo, die samen een potje sterk ritmisch-georienteerde klanken over het publiek uitstorten. Afrobeat?

PLUS
Deze gasten weten van wanten. Wanneer je je ogen dicht zou doen, zou je niet zeggen hier met een aantal (soms zwaar) gehandicapte musici van doen te hebben. Het swingt als een tierelier en het publiek gaat helemaal uit zijn dak. Ook de soms onconventionele instrumenten verdienen een speciale vermelding: De drummer slaat op ongeveer alles wat geluid kan voortbrengen (bewijs dat zo'n dure drumkit een behoorlijk overbodige luxe is) en een ander bespeelt een geheel zelf gemaakt instrument dat een geluid maakt dat misschien nog het meeste weg heeft van een theremin.

MIN
Eigenlijk niets. Uit de aard der zaak is de podiumpresentatie van dit gezelschap nogal statisch, maar dit wordt door hun zichtbaar spelplezier meer dan goed gemaakt.

CONCLUSIE
Eens te meer blijkt dat gehandicapten door hun gebrek vaak boven zichzelf weten uit te stijgen. Beste band die ik tot nog toe hier gezien heb.

CIJFER
9 (MdW)

----------------------------------------------------------------------------------------

AMSTERDAM KLEZMER BAND

MUZIEK
Klezmer (duh) en alles wat daarbij in de buurt komt.

PLUS
Iedereen die deze jongens wel eens aan het werk heeft gezien, weet dat je het gerust aan hen kunt overlaten een feestje te bouwen. Dat doen ze dan ook met verve. Zeker naar het einde van de set staat vrijwel het gehele publiek te springen. Was het mogelijk geweest om nog een tweede en een derde toegift te geven, dan zouden de aanwezigen dat zeker niet teveel hebben gevonden. Ook hun verfrissende neiging tot zelfrelativering verdient een pluim. De retorische vraag van Zappa of humor een plek heeft in muziek, wordt door dit concert maar weer eens overtuigend positief beantwoord.

MIN
Misschien was het podium wat te klein voor deze band, waardoor men te dicht op elkaar moest staan; het geluid zong in het begin in elk geval wat rond. Maar eigenlijk is het zoeken naar minpunten bij deze band - niemand in het publiek zal zich hieraan gestoord hebben.

CONCLUSIE
Amsterdam + Klezmer = feest.

CIJFER
8  (MdW)

----------------------------------------------------------------------------------------

BURAKA SOM SISTEMA, PODIUM 2015

MUZIEK
Keihard dansen op elektronische Afro-beats uit Portugal. Deze stijl wordt ‘kuduro’ genoemd, wat zoiets betekent als ‘harde billen’. Al snel blijkt waarom.

PLUS
Deze show boeit vanaf minuut 1. Het is gewoon keihard losgaan op de zeer dansbare ritmes van Buraka Som Sistema. Het plaatje is helemaal compleet: een dj, drie rappers, waarvan één vrouwelijk (tevens danseres), een live-drummer en hippe visuals. Naar eigen zeggen beelden ze ‘het Afrika van nu’ uit. Of dat werkelijk het geval is valt te betwijfelen, maar stilstaan is in ieder geval geen optie. Dit optreden slaat in als een bom en Podium 2015 staat dan ook helemaal op zijn kop.

MIN
Absoluut geen!

CONCLUSIE
Eén van de hoogtepunten van de zaterdag van Mundial. Hopelijk gaan we Buraka Som Sistema nog veel vaker in Nederland tegenkomen!

CIJFER: 9 (AdV)

----------------------------------------------------------------------------------------

N.E.R.D., MILLENNIUM STAGE

MUZIEK
Hitmachine N.E.R.D. op Mundial! Jawel, dit Amerikaanse collectief doet zomaar het kleine Nederland aan. Dit is de hysterische dames niet ontgaan, zeker wanneer het shirt van Pharrel Williams uitgaat, zijn ze niet meer te houden.

PLUS
Er zijn ontzettend veel mensen die N.E.R.D. tof blijken te vinden: het veld voor de Millennium Stage staat tot achteraan gevuld.

MIN
N.E.R.D. blijkt vooral een studioband want live blijft er weinig van over. Er wordt met een hard disk meegespeeld, maar helaas wordt elke keer net naast de beat gespeeld. Nummers zijn totaal onherkenbaar door de rommelige overgangen. Daarnaast is het geluid slecht, waardoor er kwalitatief weinig overblijft van N.E.R.D.
Waar elke artiest de Mundialgedachte van saamhorigheid, gelijkheid en verdraagzaamheid tracht te verkondigen, slaat Pharrel Williams de plank totaal mis, wanneer hij het publiek laat schreeuwen wanneer zij vinden dat Nederland ‘het beste is’. Voetbal of niet, van de Mundialgedachte blijft weinig over.

CONCLUSIE
Op cd is N.E.R.D. prima, maar live blijft er weinig over. Daarnaast past de band niet in de Mundialsfeer en was de kwaliteit om te huilen.

Cijfer
5 (LR)

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg