De houdbaarheid van Tilburgse electro De houdbaarheid van Tilburgse electro

Hype met toekomst of een zeepbel op punt van spatten?

, Bas van Rijzewijk

De houdbaarheid van Tilburgse electro

Hype met toekomst of een zeepbel op punt van spatten?

Bas van Rijzewijk ,

In de afgelopen twee jaar ging de storm aan kleinschalige electro-avonden in Tilburg in rap tempo liggen. Sinds afgelopen lente lijkt de tijd aangebroken voor een heuse revival van het genre. Cul de Sac en 013 staken hun kop boven het maaiveld uit door electro nieuw leven in te blazen. Maar hoe houdbaar is de muziekstijl in Tilburg?

Hype met toekomst of een zeepbel op punt van spatten?

In de afgelopen twee jaar ging de storm aan kleinschalige electro-avonden in Tilburg in rap tempo liggen. Sinds  afgelopen lente lijkt de tijd aangebroken voor een heuse revival van het genre. Cul de Sac en 013 staken hun kop boven het maaiveld uit door electro nieuw leven in te blazen. Maar hoe houdbaar is de muziekstijl in Tilburg?

“Tijdens de eerste avond van Cul d’Electro was er ongeveer honderdvijftig man, dat was het. De editie die daarop volgde stond er al een rij voor de deur, dus ik zou niet weten hoeveel man er binnen stond”, zegt Pieter van Haaren (23), barman en dj bij Cul de Sac. De vraag is welke factoren ervoor zorgen dat Cul de Sac deze muziekstroming een nieuwe kans geeft. Twee jaar geleden vielen de dansavonden uiteen die even daarvoor als paddenstoelen uit de grond waren gekomen. “Ik denk dat er een consequente stroom bezoekers kan komen door de muziekstijl steeds te laten veranderen. Er zitten ook nieuwe stromingen binnen het genre aan te komen”, zegt Van Haaren.

Ook Jesper Davits (27, dj bij Beat The Bastardz en This Is Total War) voelde de opkomst van het genre precies op tijd aan en maakt zich niet druk om de houdbaarheid van het genre in een stad als Tilburg. “Ik merk heel sterk dat het leeft onder het uitgaanspubliek. Met name de stevigere en rockende electro spreekt jongeren aan. Mensen hebben veel zin om even compleet uit hun dak te gaan op hele stevige beats. En het voordeel van electro is dat je zowel de electro-, hiphop- als danceliefhebber bereikt. Dubstep en electro zijn stijlen waar je heel breed mee uit de voeten kan.”

Waar het succes van het afgelopen half jaar aan te danken is, weten beide mannen niet. Er zijn niet echt factoren te noemen die ervoor zorgen dat deze dansavonden consequent blijven komen. Davits organiseert komende vrijdag een nieuwe Ravage, waarbij onder andere het Australische Distract en Beat the Bastardz ten tonele verschijnen. Toch is het ook meteen een laatste live-show van één van de Tilburgse acts die het genre in onze stad opnieuw op de kaart heeft gezet. Komende vrijdag vindt het laatste optreden van This Is Total War plaats. Vincent Koreman (dj en verantwoordelijk voor het producen) gaf er een tijd geleden de brui aan. Sindsdien is de plek van dj door wisselende personen bezet en kwam er weinig terecht van een nieuwe plaat.

Het succes van de opzet van Cul d'Electro was voor Pieter van Haaren niet helemaal te overzien toen hij samen met onder andere DJ Flamboyant begon met het draaien en organiseren. “Het duurde wel een hele tijd voor ik de kans kreeg om te proberen wat ik wilde doen omdat ik niet echt een duidelijk plan had”, aldus Van Haaren. “Toen er ruimte was in de Cul om te experimenteren, heb ik die kans met beide handen aangepakt. Ik denk zelf dat het succes een tijdje doorgaat, onder andere omdat dubstep momenteel zo populair is. We draaien dan ook behoorlijk veel van dat genre en dat levert ons een redelijk vast publiek op.”

Tilburg is een stad die nooit lijkt te weten wat het wil. Het is dus nog maar de vraag hoe houdbaar electro in de Brabantse stad is. Op de vraag of  deze electro-hype als een zeepbel uiteen zal spatten, heeft Davits maar één antwoord: “Ik weet zeker dat dat gaat gebeuren. Dat is dancemuziek. Minimal, techno… het is allemaal een tijdje hot en dan waait het weer over. Voor electro en dubstep geldt ongetwijfeld hetzelfde. Ik moet gewoon inspelen op het moment en ik hoop voor mezelf dat deze tijd nog heel lang gaat duren. Maar als dj weet je dat het genre plaats moet maken voor weer een nieuwe trend op dance-gebied.”

De volgende editie van Ravage vindt vrijdag 18 juni plaats in 013, met onder andere Distrakt, This Is Total War (live), Shameless Trashers en Beat the Bastardz. De volgende editie van Cul d’Electro vindt plaats op woensdag 21 juli in Cul de Sac, met onder andere de DJ’s Flamboyant en PeTrus.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg