3VOOR12/Tilburg Tipt! 3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand juni

, Wouter de Waal en Robin Geurts

3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand juni

Wouter de Waal en Robin Geurts ,

De zomer komt langzaam maar zeker dichterbij, de binnenconcerten maken geleidelijk aan plaats voor openluchtfestivals. Hét grote muziekfestijn van deze maand is natuurlijk Festival Mundial, maar daarnaast zijn er in allerhande hoeken en gaten nog genoeg andere leuke bijeenkomsten, die soms trouwens net als dat wereldfeest tevens een ideële doelstelling hebben.

Deze concerten mag je niet missen in de maand juni

De zomer komt langzaam maar zeker dichterbij, de binnenconcerten maken geleidelijk aan plaats voor openluchtfestivals. Hét grote muziekfestijn van deze maand is natuurlijk Festival Mundial, maar daarnaast zijn er in allerhande hoeken en gaten nog genoeg andere leuke bijeenkomsten, die soms trouwens net als dat wereldfeest tevens een ideële doelstelling hebben.

CHARLIE JONES’ BIG BAND – 3 JUNI, CUL DE SAC
Het vanuit Tilburg opererende Quadrofoon Records is alweer toe aan haar derde originele release. Na Hooghwater en Shaking Godspeed is het nu de beurt aan Charlie Jones’ Big Band om via die maatschappij een blinkend nieuw stuk vinyl op de wereld los te laten. Dit Belgische tweetal brengt rauwe, doorleefde liederen in de stijl van Tom Waits met enkel een gitaar, een drumstel en natuurlijk de menselijke stem als instrumenten. Uitgevoerd in een schemerige Cul de Sac moet dat wel een bijzondere avond opleveren. Laat je trouwens niet afschrikken door de entreeprijs, want daarbij is de debuutelpee van de heren op speciaal wit vinyl inbegrepen.

BENEFICIAL BEATS – 4 JUNI, HALL OF FAME
Met Festival Mundial is juni een beetje de maand van het mondiaal bewustzijn in Tilburg. Als je voor het derde weekend daarvan al je beste (dus linkse) politieke beentje voor wil zetten, kun je de vierde terecht in de Hall of Fame, waar onder andere DMDN (dat wil zeggen die meneer met de lange baard van Antenne Record Shop) en Boef En De Gelogeerde Aap zullen optreden tijdens een benefiet voor Oeganda. Voor slechts vijf euro ben je binnen en draag ook jij je kleine steentje bij.

SHAM 69 – 6 JUNI, LITTLE DEVIL
Eind vorig jaar stonden ze al in hetzelfde café, maar voor de arbeiders die ze toen moesten missen omdat ze op een maandag geprogrammeerd stonden, keren ze nu op de rustdag terug... om deze met hun energiek gerammel van de straten van de nodige herrie te voorzien. De Engelse punkers van Sham 69 zijn (met tussenpozen) actief sinds 1976 – inderdaad, een jaar voor het legendarische debuut van The Sex Pistols uitkwam – en zullen vanavond ongetwijfeld laten horen nog allerminst uitgespeeld te zijn. Voor degenen die van meiden in jurken houden is vaderlands voorprogramma Planet Eyelash trouwens ook niet te missen. Gewoon komen dus.  

CLAW BOYS CLAW + DE KLING – 11 JUNI, KLEINE ZAAL 013
Na een radiostilte van bijna 10 jaar was Claw Boys Claw in 2007 ineens terug, tot grote vreugde van de fans van vroeger. Nederland kon op festivals als Noorderslag en Lowlands op hoog tempo opnieuw kennismaken met de band, die in de jaren negentig een van de roergangers was van de 'Amsterdamse gitaarschool'. Aan kracht en originaliteit had Claw Boys Claw niets ingeboet, bleek al snel, en op dit moment is de band bezig met alweer het tweede album sinds de reünie. "Om af en toe een biertje te kunnen kopen" maakt Claw Boys Claw weer een rondje langs de Nederlandse podia. In 013 worden ze daarbij bijgestaan door De Kling, een nieuwe Tilburgse band die onlangs de strijd om de Lucas Dec bokaal won. Het punkrocktrio torende boven de competitie uit, zo oordeelde de jury, met een minimaal maar furieus geluid. Samen maken CBC en De Kling dus een prettige combi van 'piepjong' en 'voor altijd jong'.

AVONTUURLIJKE MUZIEK: DAAU – 12 JUNI, PARADOX
Normaal zie je deze naam voornamelijk prijken op aankondigingen van poppodia en festivals, maar voor de huidige tour heeft het Antwerpse kwartet Die Anarchistische Abendunterhaltung besloten het wat intiemer aan te pakken. Gewapend met uitsluitend akoestische instrumenten (klarinet, cello, accordeon en contrabas) zullen de heren daarom vanavond hun eigenzinnige mengeling van klassiek, folk en meer tijdens een gezeten concert in muziekpodium Paradox uitvoeren. Een unieke gelegenheid om deze groep eens in een andere context te aanschouwen.

RAVAGE! – 18 JUNI, BAT CAVE 013
Het nieuwe electrofeestje van 013 maakt van de laatste editie van het seizoen een voorlopig hoogtepunt, met optredens van de Australische deejay Distrakt en het Bredase duo Shameless Trashers naast het vaste duo Beat The Bastardz. Daarnaast is Ravage! deze avond het podium voor het laatste optreden van This Is Total War in Tilburg; het electroduo is door een aantal flinke bandwisselingen gegaan en krijgt binnenkort een nieuw jasje. Dit is dus de laatste kans om ouderwets met Magic Mante uit je dak te gaan, in ieder geval voorlopig.

FESTIVAL MUNDIAL – 18, 19 & 20 JUNI, LEIJPARK
Eigenlijk behoeft dit feest natuurlijk nauwelijks introductie. De vrijdag van dit jaarlijkse wereldmuziekfestijn staat dit jaar in het teken van vier rijzende soulsterren van eigen bodem, terwijl het daaropvolgende weekend een bonte mix brengt van commerciële kanonnen als N.E.R.D en Sean Paul en voor het grote publiek onbekende namen uit alle windstreken. Opvallend is daarbij dat het van oudsher heersende idee om meer jonge en hippe acts op zaterdag en veel ‘volwassen’ wereldmuziek op zondag neer te zetten lijkt te zijn losgelaten ten gunste van een meer gespreid programma. Hoe dat gaat uitpakken kun je dit weekend zelf gaan zien.

013 SUPPORTS: HARD VOOR WILLEM II – 20 JUNI, KLEINE ZAAL + BAT CAVE 013
Het zal niemand ontgaan zijn: Tilburgs profvoetbalclub Willem II zit in zeer zwaar financieel weer. Daarom hebben trouwe supporters John Emmen, Ries Doms, Erik van Hest en Peer Weel in samenwerking met 013 in heel korte tijd een festivalletje uit de grond gestampt met een line-up waar iedereen die houdt van harde rock, punk, hardcore en metal de vingers bij zal aflikken. Peter Pan Speedrock, No Turning Back, Born From Pain en een speciaal voor deze gelegenheid even uit de as herrezen Restless Youth zijn maar enkele van de namen die vandaag acte de présence zullen geven. Dus heb je niet zoveel met wereldmuziek, maar des te meer met gitaargeweld en/of heb je hart voor Willem II, kom dan van die bank af en ga die club (en bands) steunen met je aanwezigheid.

YAWNING MAN – 24 JUNI, LITTLE DEVIL
Als je wil weten waar desert rock grootheden als Kyuss en Fu Manchu de mosterd vandaan hebben, kun je vandaag in Little Devil terecht om stoner moloch Yawning Man aan het werk te zien. Daar heb je trouwens wel even geduld voor nodig, want voordat de Californische veteranen het podium betreden, speelt Nederland nog tegen Kameroen. Misschien houd je echter toevallig ook van voetbal en in dat geval kun je rustig al wat eerder naar het café afzakken, want daar is de wedstrijd live op een groot scherm te bezichtigen.

DIVERSTIVAL – 25 & 26 JUNI, PARADOX
In het kader van tien jaar VERS zijn deze vrijdag en zaterdag verschillende projecten die dankzij dat initiatief gerealiseerd konden worden te zien en horen in Paradox. Vrijdag staan in dat kader onder anderen violiste Marieke Berendsen, gitarist Thomas Martens, singer/songwriter Sabine de Lat en saxofonist Joris Posthumus op het podium, terwijl zaterdag onder meer gitarist Bram Stadhouders, singer/songwriter Lucas Schlicher, trompettiste Sanne van Hek en DJ Roger Martinez hun ding zullen doen. Het kost wel wat, maar Fontys en UvT studenten zijn al voor vier euro binnen en hebben dus welbeschouwd geen geldig excuus om niet te komen.

VALIENT THORR – 28 JUNI, LITTLE DEVIL
“They came from Venus and destroyed the cities,” aldus de MySpace van Valient Thorr over de bandleden. Waarschijnlijk hebben we hier dus van doen met een psychedelisch troepje. Als je dan ook nog weet dat deze makkers langdurig met het machtige Mastodon op tour zijn geweest, kun je er eigenlijk wel zeker van zijn dat ze bovendien stevig zullen rocken. Wat dit beestje verder precies doet, moet je zelf maar gaan zien in Little Devil. Kun je meteen onze lokale vrienden van Tank86 en het allerminst lokale, maar daarom niet minder rockende BugGirl uit Australië meepikken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg