Wanhopige stonerfans dreigen Roadburn met zelfmoord

Stoner- en psychedelica festival groeit uit zijn voegen

Wat fanatieke muziekliefhebbers al niet doen om bij hun favoriete festival binnen te komen. Het stoner- en psychedelica festival Roadburn werd de afgelopen maanden overstelpt met mailtjes van wanhopige fans, die er niet in geslaagd waren een kaartje te bemachtigen voor het Tilburgse festival. Organisator Walter Hoeijmakers is er nog steeds niet helemaal van bijgekomen.

Stoner- en psychedelica festival groeit uit zijn voegen

Hij klinkt een beetje bedremmeld. Walter Hoeijmakers, organisator van het stoner- en psychedelica festival Roadburn is normaal gesproken een dolenthousiaste muziekliefhebber, die toevallig van zijn hobby een festival heeft gemaakt. Met dat festival gaat het heel goed. Al maanden is 013 in Tilburg uitverkocht, fans komen van heinde en verre. “Ram ram uitverkocht”, zegt Hoeijmakers zelfs. Maar in plaats van dat hij als een soort Dagobert Duck zijn flappen kan gaan tellen, kreeg Hoeijmakers de schrik van zijn leven: “Ik ben natuurlijk heel trots dat het zo goed gaat met het festival, maar wat er vervolgens gebeurde had ik niet verwacht. Er waren in Europa nog zo’n 3.000 à 4.000 mensen die ook naar Roadburn wilden, en die bestookten ons allemaal met desperate mailtjes.”

Wat fanatieke muziekliefhebbers al niet doen om bij hun favoriete festival binnen te komen: “Mensen schrijven dat het een ‘matter of life and death’ is. Ze dreigen met zelfmoord. Dat is verschrikkelijk slikken, ja. Ik word er niet alleen zenuwachtig van, maar ook een beetje bang. Bang voor mensen die je moet teleurstellen. Dat is nieuw voor Roadburn.” De Roadburn-scene is hecht, dus veel bezoekers weten Hoeijmakers rechtstreeks te bereiken: “Ik word heel persoonlijk benaderd. Dan zeggen mensen: ‘Vorige jaren zijn we ook geweest. Toen kon je ons ook helpen. Waarom nu niet?’” Het mailbombardement is intussen wel weer gaan liggen. Dat wil zeggen: de pijlen zijn nu gericht op platenmaatschappijen. Hoeijmakers: “We kunnen echt niet meer mensen binnenlaten. Dan overschrijden we de capaciteit van 013 en de brandweervergunning.”

De lol is er nog niet vanaf, zegt Hoeijmakers, maar een aantal dingen zullen het komende jaar anders moeten. Te beginnen bij een meer zakelijke houding. “Mijn leven heeft een cruciale wending genomen”, zegt Walter Hoeijmakers, “Van een enthousiaste muziekliefhebber naar de programmeur van een echt festival.” Verhuizen naar een grotere zaal is in elk geval geen optie: “Het moet wel het intieme en bijzondere karakter behouden. Het is toch een soort samenkomst van stoner- en psychedelica fans over de hele wereld.” Toch wil Hoeijmakers zijn festival voorlopig niet uit handen geven. “Er zijn de laatste tijd wel mensen naar me toe gekomen die ineens een vriendschappelijke arm om me heen sloegen, en zeiden: ‘Ik weet dat het zwaar voor je is. Als ik nou de boekingen voor je doe, dan kan jij lekker het artistieke concept bewaken.’” Ook Mojo had interesse, maar verkopen aan de boekingsgigant is zeker niet aan de orde: “Nooit, nooit. Dat is een heel plechtige belofte.”

Roadburn vindt plaats op 20 en 21 april 2007 in 013 Tilburg. 3VOOR12 geeft in de aanloop naar het festival de allerlaatste twee kaarten weg. Hou de nieuwsbrief in de gaten.