Gemeente Tilburg vervult alle wensen voor nationale aspiraties van 013 Gemeente Tilburg vervult alle wensen voor nationale aspiraties van 013

Popcentrum krijgt verbouwing, extra subsidie en appeltje voor de dorst

Gemeente Tilburg vervult alle wensen voor nationale aspiraties van 013

Popcentrum krijgt verbouwing, extra subsidie en appeltje voor de dorst

De gemeente Tilburg investeert fors in haar popcentrum 013. Op basis van een nieuw ondernemingsplan sleept het podium twee ton extra subsidie en een verbouwing van anderhalf miljoen euro binnen. Verder worden de schulden gesaneerd, komen er twee extra banen en krijgt het zelfs een appeltje voor de dorst. Een blije directeur Guus van Hove van 013: “Het is alsof je op je verjaardag drie kado’s krijgt.”

Popcentrum krijgt verbouwing, extra subsidie en appeltje voor de dorst

Waar andere niet-Amsterdamse podia sappelen en actie moeten voeren om hun subsidie te mogen behouden, gaat de subsidiekraan fors open voor het Tilburgse poppodium 013. Directeur Guus van Hove sleept met het nieuwe ondernemingsplan Regionale Inspiratie, Nationale Aspiratie extra programmasubsidie, een forse verbouwing en schuldsanering binnen. Van Hove: “Het is alsof je drie cadeau’s op je verjaardag krijgt, die ons ook meer dan toekomen na twee moeilijke jaren.” De gemeente Tilburg wil de landelijke aspiratie van 013 ondersteunen als promotionele meerwaarde voor de stad. Het aantal bezoekers van het popcentrum is echter het afgelopen jaar gedaald van 220.000 naar 190.000. Volgens Van Hove is er een eenvoudige verklaring voor het dalende bezoekersaantal: “Het aantal activiteiten is afgenomen van 500 naar 400, maar we hebben juist de verliesgevende programmaonderdelen geschrapt.” Door deze operatie en een reorganisatie waarbij acht fulltime medewerkers hun baan verloren, heeft 013 in 2004 geen verlies meer gedraaid. Het podium had echter in de afgelopen jaren een schuldenlast opgebouwd van 345.000 euro. De gemeente Tilburg gaat deze schuld ruimschoots saneren en geeft het podium zelfs een eigen vermogen mee van 150.000. Volgens Van Hove is dat ‘een bedrag om op de bank te zetten om je in te dekken tegen risicovolle tijden’. De subsidie was 494.000 euro en wordt nu 694.000 euro per jaar, terwijl de huur gelijk blijft. Daardoor houdt 013 vier ton in plaats van twee ton over om zich verder te wapenen tegen de grillige markt. “Het is nu een heel andere markt dan in 1998, bij de bouw van 013. In Nederland zijn er veel concurrerende zalen bijgekomen en de dancemarkt is grilliger”, legt Van Hove uit. De dance-avonden zijn niet langer de melkkoe van toen. Het podium heeft nu een netwerk opgebouwd met lokale dance promotors. “Wat betreft de afhankelijkheid voor grote rockacts van concertpromotor Mojo zijn we als podium blij met de komst van concurrent The Alternative”, voegt Van Hove toe. Organisatorisch gezien is 013 niet meer op zoek naar de Heilge Graal van een gecombineerd hoofd programmering en marketing.“We gaan nu in de breedte versterken” heet het in de woorden van Van Hove. Concreet betekent dat, dat het podium op zoek gaat naar een extra programmeur en extra publiciteitsmedewerker. Tenslotte zullen de kelder, box-office en de foyer sfeervol worden verbouwd voor anderhalf miljoen euro. De bedoeling is de entree publieksvriendelijker te maken en de huidige foyer om te toveren in een lounge voor na de concerten. In de kelder komen drie extra oefenruimtes voor beginnende bands. Van Hove is duidelijk in zijn nopjes met het hele pakket van veranderingen en financiële injecties: “Ik ben er trots op om een Tilburger te zijn.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg