3VOOR12/Tilburg FAQ

Lees hier alles over de Tilburgse popscene

3VOOR12/Tilburg ,

Lees hier alles over de Tilburgse popscene

3VOOR12/TILBURG? WASDA?

Da's het popmagazine van Tilburg.

3VOOR12 LOKAAL:
3VOOR12/Tilburg is de lokale editie van 3VOOR12, het landelijke digitale popmagazine van de VPRO. Waar de landelijke 3VOOR12 zich bemoeit met de nationale popwereld, richten wij ons op de regio Tilburg. Naast de Tilburgse editie bestaan er nog meer lokale edities zoals 3VOOR12/Utrecht en 3VOOR12/Groningen. Je vindt ons via 3voor12.vpro.nl/tilburg. De landelijke editie vind je op 3VOOR12.vpro.nl.

WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN:
3VOOR12/Tilburg heeft als doel de popliefhebber op de hoogte te houden van de Tilburgse popmuziekscene. Het laatste Tilburgse nieuws, recensies, interviews en andere nuttige schrijfsels. Behalve recensies van Tilburgse bands, kan je ook naar de site surfen voor de recensies van niet-Tilburgse bands die in Tilburg hebben opgetreden.

WAT JE NIET VAN ONS KUNT VERWACHTEN:
Deze website heeft geen commerciële doelstellingen. We gaan dus geen commerciële promotie op de site zetten. 3VOOR12/Tilburg is een onafhankelijk journalistiek magazine. Hoewel wij van 3VOOR12/Tilburg allemaal een liefde voor muziek hebben en dat uit willen dragen, blijven we kritisch en zal het kaf hier en daar van het koren worden gescheiden. Wij hebben geen voorkeur in genres, zo komt alles aan bod, maar wel met een focus op alternatieve muziek: van indie tot metal, van dubstep tot hiphop en van elektronica tot singer-songwriters.

HOE 3VOOR12/TILBURG IS ONTSTAAN:
Na het online gaan van de eerste lokale editie van 3VOOR12 (Den Haag in oktober 2003) meldden een aantal vrijwilligers zich bij de VPRO (GertJan van den Blink, Bas Verbeek e.a,) met de mededeling: "als er een Tilburgse versie komt, zijn wij graag van de partij." Intussen was er al een digitaal popmagazine opgestart als onderdeel van Roxxity, de belangenvereniging voor popmuziek die eind 2003 van start ging. De redactie werd overgezet naar 3VOOR12/Tilburg, inclusief hoofdredacteur Jos van de Gruiter, en werd versterkt met nieuwe leden. Op 30 september 2004 ging 3VOOR12/Tilburg officieel online. Dat werd dan ook gevierd met een openingsavond in 013.

WIE WE ZIJN EN HOE JE ONS KUNT BEREIKEN:
in het colofon vind je de namen van de medewerkers en de contactgegevens. Zo kun je ons bereiken als je je als vrijwilliger wilt aanmelden, als je nieuws wilt melden, of voor elke reden die je kunt bedenken.

--------------------------------------------------------------------------------------------

NU BEN IK DEZE SITE ZAT. IK WIL NAAR EEN CONCERT!

Er is altijd wel een concert hier of daar in Tilburg. Soms zelfs meerdere tegelijk, zodat je vervelende keuzes moet gaan maken. In de maandelijkse rubriek 3VOOR12/Tilburg Tipt kun je vast lezen welke concerten wij interessant vinden. Hier de Tilburgse podia op een rijtje:

013 - Wie kent het intussen niet? Het grootste poppodium van Brabant, waar de groten der aarde net zo lief worden ontvangen als de lokale helden.
LITTLE DEVIL - Hét rawk-café van Tilburg: metal, rock & roll, hardcore en punk. 
PARADOX - Jazz, blues, singer/songwriter, experimenteel, vage elektronica en sessies. 
CUL DE SAC - Ook wel de woonkamer van de Tilburgse muziekscene genoemd. Op donderdag vaak livebands en op andere dagen initiatieven als Art Meets en de Lucas Dec bokaal.
V39 - Een mooi podium van Atak tegenover 013. Vooral ruimte voor de beginnende bands en initiatieven uit de regio.  
HALL OF FAME - De hal voor allerlei jongereninitiatieven. Zo nu en dan een festivalletje en verder veel hiphop, punk/ska en dubstep.
STUDIO - Van electro tot rock of gewoon lekker jammen? Voor al die dingen en alles ertussenin kun je hier terecht.

--------------------------------------------------------------------------------------------

WAAR KAN IK MET MIJN BEGINNENDE BAND OPTREDEN?

Voor beginnende bands zijn er mogelijkheden..

Heb je een band die nog niet lang en/ of professioneel bezig is, maar denk je het podium wel aan te kunnen? Dan zijn er een aantal opties waar je behoorlijk wat kans maakt om ook daadwerkelijk op te kunnen treden.

013: klinkt hooggegrepen, maar 013 organiseert ook regelmatig Open Podia in de Batcave. Voor de gevorderde lokale bands wordt er regelmatig het Brabants Bont festival georganiseerd in de Kleine Zaal. Voor info moet je zijn bij de afdeling Muzikantenservice, te bereiken via telefoonnummer 013-4609553 of e-mail: muzikantenservice@013web.nl.
ROXXITY: de belangenvereniging voor Tilburgse popmuziek organiseert iedere maand de zogenaamde popgroepenpresentaties. Daar krijgen beginnende bands de kans om op te treden in een Tilburgs café. Interesse? Bel met Jack Puts op 06-53144592, mail hem op info@roxxity.nl of stuur je demo op naar Koestraat 106 5014 EE Tilburg.

--------------------------------------------------------------------------------------------

IK WIL CD'S KOPEN. WAAR MOET IK ZIJN IN TILBURG?

Aan platenzaken geen tekort in Tilburg

Ik begrijp het wel, wij van 3VOOR12/Tilburg maken je zó enthousiast, nu wil je het album van die band hebben. Als het om een Tilburgse band gaat, heb je vaak kans dat je op de website wel wat kan bestellen. Maar als je snel wilt handelen, dan kan dat ook. Hier een lijstje met platenzaken om na het FAQ'en naar toe te stormen:

AAD'S PLATENZAAK - Leuk winkeltje in de Telefoonstraat. Grote kans dat als je binnenloopt begroet wordt met een luide "Yo motherfucker!" Schrik niet, hij bedoelt het goed. Dit is geen platenzaak met een vast uitgebreid assortiment, meer wat de handelaar Aad te bieden heeft. Dat betekent dat er vaak bakken staan met goedkope cd's (2-5 euro) waar veel leuks in te vinden is. Je kunt er ook altijd wel terecht voor goedkope nieuwe uitgaven en het assortiment 'artiesten die er altijd wel staan' als Queen en Pink Floyd, die je dan beduidend goedkoper kan krijgen dan normaal. Ook voor speelfilms en concerten op dvd moet je maar eens binnenlopen, gewone dvd'tjes zijn zelden duurder dan negen euro.
SOUNDS - Het Grote Assortiment vind je in de Nieuwlandstraat. Nieuwe uitgaves zijn er altijd aanwezig, Een compleet aanbod pop, rock, metal, elektronica en jazz. Sinds een tijdje staat er ook een ruime collectie tweedehands vinyl, waar vooral tussen de singletjes nog wat parels zitten verstopt.
EEN TWEE CD - Bij binnenkomst in dit winkeltje in de Telegraafstraat tref je als eerst een rekje met Tilburgse bands, zo hoort het! Of sommige inmiddels gerenommeerde bands zo trots zijn dat hun eerste demo daar nog steeds aangeboden staat, is de vraag. Een Twee Cd heeft een klein assortimentje aan gangbare cd's en behoorlijk wat tweedehands cd's.
ANTENNE - In de Noordstraat nabij de Nieuwlandstraat zit Antenne middenin kledingwinkel Sam Sam. Het begon met een paar bakjes cd's en platen in het dance-genre. Nu is de winkel hét adres geworden van de Brabantse DJ. Je vindt er voornamelijk vinyl, bruikbaar voor de betere (alternatieve) dancefeestjes. Trance en hardhouse zal je niet aantreffen. Behalve vinyl is er ook nog een selectie aan cd's te vinden en obscure buitenlandse muziekmagazines.
GOODS 4 YOU - De inkopers en verkopers van dit handeltje doen ook wel eens aan cd's. Tussen alle tweedehandse elektra staat voornamelijk troep, maar soms kan je best nog wat leuks vinden tussen de afgeschreven smartlappen, boybands en danceverzamelaars. Games en dvd's zijn er wel goedkoop, er zijn ook altijd wel een aantal muziekdvd's aanwezig.
U ROCK STORE - Toch online kopen? In de U Rock store vind je de bands die gepromoot worden bij Like It Live. Zo kan je er ook cd's en merchandise van Tilburgse bands vinden..

--------------------------------------------------------------------------------------------

IK HEB EEN KEIGOEIE BAND EN ZOEK EEN BOEKER/MANAGER

Nou, als je band echt zo vet is, dan kan je vast bij één van de management- en boekingsbureaus die Tilburg rijk is terecht. Hier is een lijstje van de bureaus die boeken én managen. Oh, en als je band dan zo goed is, stuur ons ook even een demootje dan.

BIDI BOOKINGS - Alles wat zwaar op de maag ligt zoals post-, space- en stonerrock. 
MOONLIGHT DRIVE - Stevige rock en elektronica, het liefst een leuke combinatie daarvan.
TIJS HOFMAN - Heeft een passie voor live dance, maar smult ook van pop/rock/metal. 
RIVERSIDE - Een melancholisch zaakje wat doet in indie en emo uit binnen- en buitenland.
LOUDNOISE - Als het maar hard is. Metal, hardcore, punk en indie zijn de speerpunten.