CD Recensie: Sommerhus – Sommerhus

Best bruikbaar in warme woonkamer met knisperend haardvuur

Tekst: Guido den Boer ,

Huiskamerconcerten, ze zijn eigenlijk best gemakkelijk te organiseren. Het enige dat je in essentie nodig hebt is een huiskamer en een goede verstandhouding met je buren. Vervolgens is het slechts zaak om de juiste band erbij te vinden. Het Rotterdamse duo Sommerhus is uitermate geschikt voor deze positie en heeft dan ook al meer woonkamers gezien dan de meest doorgewinterde couchsurfer. Sommerhus is in het bezit van de formule om de akoestiek van de huiskamer in hun voordeel te gebruiken en heeft deze formule onlangs ook meegenomen naar de studio, met als resultaat hun naamloze debuutalbum.

Het in Hoorn opgenomen album is met uiterste precisie voorzien van een live-vibe. Alsof het in een perfecte, warme woonkamer is opgenomen bij een gezellig knisperend haardvuur. Het album is dan ook nauwkeurig georkestreerd om precies zo te klinken zoals het duo live over wil komen. Alles hebben zij hiervoor uit de kast getrokken: Zij trommelden gastmuzikanten op die hebben gewerkt met Charlie Dée en Tim Knol en het duo Polar Twins deed de productie.

Naast een muzikaal duo zijn Vera Jessen Jührend en Peter Jessen ook nog eens een echtpaar. Ideaal dus om thuis aan de muziek te werken en deze te perfectioneren. Het gitaarspel van Vera, soepel en dromerig, past dan ook zeer goed bij het klassieke contrabasspel van echtgenoot Peter. Wanneer zij samen zingen, zijn zij op hun best. In het jazzy popnummer ‘Only You Do’ bijvoorbeeld nemen zij allebei apart een couplet voor hun rekening en komen ze in de refreinen samen. Een soortgelijke constructie gebruikt Sommerhus bij ‘Doubt Do Us Part’, waarbij gelegenheidsdrummer Joeri Rook een welkome maar helaas ook eenmalige gast is.

Tegen het einde van het album slaat de sfeer om. Het sombere ‘Shed My Leaves’  bijt het spits af en van een nummer met de titel ‘Song of Worry’ kan men natuurlijk niet verwachten dat het een vrolijke boel gaat worden. De experimentele afsluiter ‘A Tender Trap’ heeft een onbehaaglijk gevoel, maar is verder lastig te plaatsen. En dat is eigenlijk ook de kern van het album. Want hoe perfect het ook geproduceerd is, hoe goed het muzikaal ook in elkaar zit en hoe precies het ook is gecomponeerd, het is vooral een verzameling liedjes die erg veel van elkaar verschillen. Individueel zit iedere compositie uitstekend in elkaar, maar als geheel had het net iets beter aan kunnen sluiten.