VPRO Nacht op International Film Festival Rotterdam

Film Sightseers en muziek van Jungle By Night, Fresku, Jacco Gardner, Gnucci, Guerilla Speakerz en DJ Sandeman

Redactie 3voor12 ,

Op donderdag 24 januari worden film en muziek samengebracht tijdens de VPRO Nacht op het International Film Festival Rotterdam. Niet alleen kan de bezoeker naar de moordkomedie Sightseers, maar ook tot diep in de nacht dansen op door 3voor12 geprogrammeerde live muziek. Jungle By Night, Fresku, Jacco Gardner, Gnucci, Guerilla Speakerz en DJ Sandeman zullen de avond muzikaal invullen. De VPRO Nacht wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en vindt plaats tussen 20:30 en 04:00 uur in het oude Luxor Theater en naastgelegen Corso Rotterdam.

Sightseers

De film Sightseers is geselecteerd door VPRO's Cinema.nl en de IFFR-programmeurs en wordt vanaf 20.30 voorvertoond in het oude Luxor Theater. De door Ben Wheatly (Down Terrace, Kill List) geregisseerde film is een zwarte komedie waarin Tina en Chris tijdens een caravantrip allerlei toeristische hoogtepunten, zoals potlodenmuseau bezoeken. Zodra het eerste slachtoffer is gemaakt raken zij echter langzaam verzeild in een 'moordvakantie'.

Vanaf 22.00 wordt de VPRO Nacht voortgezet in Corso Rotterdam, waar er gedanst kan worden op Jungle By Night, Fresku, Jacco Gardner, Gnucci, Guerilla Speakerz en DJ Sandeman.

Fresku

Fresku maakt Nederlandstalige hiphop met Brabantse tongval, vol van spitsvondigheid, humor en emotie. De Eindhovenaar leverde afgelopen jaar zijn sterke tweede album Maskerade af. Zowel in de beats als in Fresku's flow zit enorm veel variatie, van minimalistisch en depressief naar fel en opzwepend. Maskerade is een slimme rapplaat, waarin je ook na vijf of tien luisterbeurten nog nieuwe lagen, verhalen en knipogen herkent. Fresku, de tragische clown van de Nederlandse hiphop, de antiheld met een buikje onder zijn Superman-pakje. Zijn debuut bood een fris nieuw geluid, met Maskerade heeft hij dat geperfectioneerd tot een instant klassieker.

Jacco Gardner

'Wonderkind' Jacco Gardner buzzt internationaal. NME, The Guardian en Pitchfork pikten de 24-jarige zanger uit Hoorn al op. Zijn debuutalbum Cabinet Of Curiosities verschijnt pas in februari, op het internationaal toonaangevende label Trouble In Mind. Excelsior brengt het album in de Benelux uit. Het label houdt hier de hand nog even stevig op de knip, maar internationaal begint de buzz steeds sterker toe te nemen. Zo ging onlangs een nieuwe track - The Ballad Of Little Jane - in première bij het grote Amerikaanse platform Pitchfork. Psychedelica/garage magazine Shindig riep Clear The Air onlangs uit tot single van het jaar. Als klap op de internationale vuurpijl werd bekend dat Jacco Gardner geselecteerd is voor het Amerikaanse SXSW, het grootste showcase festival ter wereld.

Jungle By Night

Bijna tachtig optredens gaf Jungle by Night in 2011, in 2012 tegen de honderd. En niet op feesten en partijen, maar op Noorderslag, North Sea Jazz, Pitch, Solar, Lowlands, Into the Great Wide Open, om wat te noemen. De Amsterdamse band is pas twee jaar bezig. In april 2012 brachten zij hun debuutalbum Hidden uit. De charme van Jungle by Night is meer dan een Hollandsch monopolie op afrobeat. Of afrobeat, album Hidden kent net zo goed afrofunk, big band grapjes, jazz en kleurrijke psychedelica. Was de debuut-EP nog vrij netjes en luchtig, op de langspeler gaan de jongens all out; smerig en donker met sonische experimenten, plakkerige grooves en knappe solo's Waar Jungle by Night voor een popplaat had kunnen gaan, opzichtig flirtend met Vampire Weekend en Fool’s Gold, lijkt Hidden een speeltuin vol eigen ideeën.

Gnucci

Gnucci is een knotsgekke Zweedse dame. Ze brengt haar aanstekelijke mix van Balkanbeats, disco en zotte invallen met ongekende energie die ze keer op keer op het publiek weet over te brengen. Afgelopen zomer wist Gnucci op festival de-Affaire in Nijmegen met een weergaloos optreden zelfs de technici aan het dansen te krijgen.

Guerilla Speakerz

Guerilla Speakerz begon vijf jaar geleden als guerillafeestje met het overnemen van sets van andere dj-sets in kleine clubs in Amsterdam. Inmiddels hoeven de hoofdstedelijke dj’s en producers Daniel Scholtens en Marlon Yasol de aandacht niet meer af te dwingen. Tijdens de clubavond Boycott in Bitterzoet draait Guerilla Speakerz onder meer UK garage, dubstep, hiphop, future beats en electro en nodigden ze opkomende producers uit. Daarnaast host het duo nu een eigen clubavond in Tivoli de Helling, Fuse. Ook hebben ze net hun eerste EP Holla uitgebracht op Trouble & Bass van New Yorkse producer Drop the Lime.

DJ Sandeman

DJ Sandeman is een muzikale alleskunner, zeker als het gaat om muziek die vers van de pers is en op het scherpst van de snede. Hij is een graag geziene DJ op festivals als Lowlands, 5 Days Off en Valtifest. Sandeman is vooral bekend om zijn mash-ups op 3FM en de mixen die hij regelmatig maakt voor 3voor12: zijn jaarmix is beroemd, zijn Lowlands mix idem dito.

De VPRO Nacht vindt donderdag 24 januari plaats van 20:30 tot 04:00 uur.
De deuren van het oude Luxor Theater openen om 20:00 uur en die van Corso Rotterdam om 22:00 uur.
Tickets: Film + muziekprogramma 19,50 euro voor VPRO-leden ( 21 euro voor niet-leden ) / Muziekprogramma 12,50 euro
Klik hier voor meer info over de kaartverkoop.