Sunshineband Beef! brengt zomer naar Bibelot

Reünietour van vrolijkste reggaeband van Nederland

Jasper de Jong ,

Een aantal jaar geleden leek het doek voorgoed gevallen voor sunshineband Beef, maar na een succesvolle reünie van een jaartje of drie geleden, besloten de leden toch weer bij elkaar te komen voor een reünietour door Nederland. Vandaag wordt het kersvers heropende Bibelot aangedaan.

Beef heeft altijd een strakke live reputatie gehad met hun combinatie van doorgewinterde muzikanten en de aanstekelijke mix van reggae, rock ska en rocksteady. Na een aantal jaren van het podium verdwenen te zijn is nu de vraag of ze deze reputatie nog steeds waar kunnen maken. Gelukkig zijn ze weer terug in de volledige zeskoppige bezetting, plus drie blazers. 

Na de eerste nummers lijkt het erop dat ze de verwachtingen niet helemaal kunnen inlossen. Er wordt geopend met de deuntjes van oude tekenfilmserie Inspector Gadget, wat nog wel het nodige enthousiasme oproept, maar daarna zakt het wat in en hebben de mannen moeite om het publiek te vermaken. Het papegaaien van de He's en de Ho's kan het publiek nog wel, maar de beentjes blijven behoorlijk stil. 

Toch lukt het Beef om zich onder het gewicht van hun verleden uit te knokken en krijgt de band de meute langzaam in gang. De positieve instelling van zanger Pieter Both helpt hier aan mee. Ze blazen hun meest succesvolle zelfgetitelde cd bijna in zijn geheel de zaal in met nummers als 'Are you Ready Now', '50/50', 'Elly Miss Ellie' en 'Take it Easy'. De energie en interactie die daarmee loskomt tussen band en publiek, doet weer denken aan oude tijden en het publiek skankt vrolijk mee. 

Beef heeft niet stilgezeten, want zij spelen ook een geheel nieuw nummer. Dit nummer straalt weer warmte en zomer uit. Toch lijkt Beef soms even een veredelde coverband. Ze hebben genoeg eigen materiaal om op terug te vallen, maar toch komt er een hele rits covers voorbij; Full Force - 'Alice, I want you just for me', Prince - 'When doves cry' en Racoon - 'Love you more', om maar wat voorbeelden te noemen. Alle nummers zijn in de Beef mixer gegooid en maken deze nummers swingend en zomers. Daarbij slikt het publiek deze meezingers als zoete koek, dus wat maakt het uit. 

Na onder luid applaus vertrokken te zijn, komen ze even later terug en laten alle hits van Bob Marley voorbij komen, waarbij de blazers om de beurt naar voren komen en een dikke solo geven. De aanstekelijke hits worden uit volle borst meegezongen door het publiek en handen worden stukgeklapt voor de solerende blazers. Na ruim twee uur wordt er afgesloten met hun hit 'Late Nite Sessions', het publiek achterlatend met een zonnig gevoel in het hoofd. De leden van Beef! zijn geboren entertainers en meesters in het creëren van een geslaagde avond. Een nieuw, fris album zou daarop een goede aanvulling zijn en minder snel het gevoel geven dat je bij een reünieconcert aanwezig bent.