#BRB12: Verjaardagsfeestje 2 Chainz met strippers, zonder slingers

Amerikaanse hitrapper gemakzuchtig

Atze de Vrieze ,

Op de verhoging achter in Corso, de grootste zaal van Buma Rotterdam Beats staat een meisje dat zichzelf wel herkent in de omschrijving 'big booty ho'. Kijk maar, ze heeft zelfs een verjaardagshoedje op gezet, en haar feestelijkste, meest sexy jurkje aangetrokken, speciaal voor de grote hit van 2 Chainz. Natuurlijk speelt hij hem, vanavond bij zijn eerste optreden op Nederlandse bodem. En de meisjes gaan wild: "All I want for my birthday is a big booty ho!"

Je trapt er toch elke keer weer in. Om 21:00 uur, showtime voor 2 Chainz, staat de zaal ongeveer een kwart vol. De ster van de avond is nog niet gearriveerd, zo luidt het verhaal in de wandelgangen. Of wacht, toch, er stopt een reusachtige tourbus op de Kruiskade. Er is beweging. Er moet nog gesoundcheckt worden, dat wel, maar de vrees dat het hele verjaardagsfeestje niet door zou gaan blijkt ongegrond. De avond doet een beetje denken aan die ene keer dat Lil Wayne optrad in Eindhoven. Het was de eerste keer dat de toen nieuwe ster in Nederland optrad. Hij speelde ook in een uitverkochte HMH, die hij naar verluidt volledig op zijn kop zette, maar in Eindhoven liep men niet zo warm voor de rapper. Het duurde maar en het duurde maar, en toen hij anderhalf uur na aanvangstijd over zijn eigen vocalen heen stond te rappen, bleek die twee meter loze ruimte voor het podium een onoverbrugbare kloof.

Wordt het zo'n avond? 2 Chainz heeft een hype om zich heen die wel enigszins vergelijkbaar is met de Weezy van toen. De rapper uit Atlanta, Georgia debuteerde dit jaar met het album Based On A True Story, en belandde pardoes op nummer 1 in de Billboard-lijst. Daarnaast was hij present op twee van de meest prominente hiphoptracks van het jaar: Kanye West's Mercy en Nicki Minaj' Beez In The Trap. Trap, dat is bij 2 Chainz het toverwoord. De harde, rauwe variant van hiphop is in de Amerikaanse getto's (met name in het zuiden) al jaren populair, maar maakt meer en meer de cross-over naar het echt grote publiek, en naar de elektronische muziek via acts als TNGHT en Baauer. "I started from trap, now I rap", rapt 2 Chainz in Crack, een van zijn eigen tracks, verwijzend naar de echte oorsprong van deze specifieke hiphopstijl. Zijn rhymes gaan over geld, over drugs en sexy kwartetjes. De keiharde 808 snares overheersen, net als loeizware kicksdrums. Het geluid is sterk instrumentaal en opzwepend. En keihard, niet te vergeten. Hits als I'm Different en No Lie (met Drake) donderen met werkelijk oorverdovend volume door de zaal.

Het is een wel erg gemakzuchtige manier om het publiek af te bluffen. Want om nou te zeggen dat de show zelf indrukwekkend is? Niet bepaald. Zeker aan het begin laat 2 Chainz het rappen vooral aan het publiek over, of aan zichzelf op tape. Op het grote scherm boven het podium zijn de videoclips van het nummer dat op dat moment gespeeld wordt, maar dan niet synchroon en daardoor volstrekt random. Links en rechts naast de dj staan twee potsierlijke bodyguards met zwarte handschoentjes aan. Ze staan er vooral om 2 Chainz leren jasje aan te pakken, dat hij na een paar nummers met zijn MJ-glitterhandschoentje uittrekt. Tegen het eind van de set staat het jasje weer klaar. 2 Chainz moet nog door naar Amsterdam, waar Paradiso ook nog op hem wacht. Niet voordat hij Corso even omgetoverd heeft tot een typisch crunky stripclub met I Luve Dem Strippers, een van zijn populairste tracks. Harde, smerige track, echt, maar ook weer gemakzuchtig gebracht. En nou ja, echte strippers zijn er natuurlijk niet.

Dit is een nummer 1 rapper in Amerika? Vergelijk dat eens met wat je krijgt als de nummer 1 dj op bezoek komt. De David Guetta's en Armin van Buuren's overweldigen je met LED-schermen, co2-kanonnen en confetti, deze rapper komt een beetje zijn dingetje doen. Terwijl de laatste track nog bezig is, trekt de dj zijn jas vast aan. Hij zet zijn zonnebril recht en draait zich vast om. De liefde is wederzijds. Nog voor de laatste beat wegsterf is de helft van de halfvolle zaal al op weg naar de garderobe. Of naar Joey Bada$$, het 17-jarige talent dat in Bird's Mini Mall optreedt. Hij zou wel eens de revelatie van het festival kunnen zijn. De hoop dat ook hij een uur te laat op de planken staat vervliegt bij het betreden van de warm stomende zaal aan de andere kant van het Hofplein. Verdomme 2 Chainz, jouw schuld. De dj van Joey Bada$$ wrijft het er nog even in. Hij besluit de set met die ene hit. "All I want for my birthday is a big booty ho."