#BRB12: Lunice leert Rotterdam traplopen

Canadees mixt hiphop blockbusters met TNGHT producties

Atze de Vrieze ,

Ze zijn er allebei, maar vanavond niet tegelijk op het podium: Lunice en Hudson Mohawke. Samen vormen ze TNGHT, een duo dat furore maakte met een steengoede EP met uitgeklede hiphopbeats. Kaal maar keihard, en zonder raps. Trap music, moeten we dat noemen. Nieuw op de bass/dubstep dansvloeren, maar voor liefhebbers van Amerikaanse hiphop komt het bepaald niet uit het niets. Lunice geeft vanavond in Bird's Mini Mall een masterclass.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kleine Canadees helemaal niet zo diep graaft, maar zijn set voekt wel degelijk scherp en fris. Hij draait de ene hiphop blockbuster na de andere, en kennelijk heeft hij een grote voorliefde voor Rick Ross, die met zijn karakteristieke lage stemgeluid in zeker drie tracks voorkomt. "I've got that Justin Bieber, please believe it", pompt hij met Meek Mill.

Lunice springt om de haverklap achter zijn draaitafels vandaan om met wilde gebaren playback rapsalvo's af te vuren. Bij optredens met TNGHT doet hij dat zo veel dat je je soms afvraagt of hij niet alle technische details aan Hudmo over laat, maar vandaag laat hij horen een soepele, snelle stijl te hebben, zonder om de minuut een nieuwe plaat te knallen. De jongen met het 'I love hiphop' shirt op de eerste rij gaat het hardst, na de dj zelf natuurlijk. Vol is het niet (net als op de meeste plekken op dit festival), maar de sfeer is hier uitstekend.

Lunice's voorkeur gaat uit naar harde, elektronische bangers met veel scherpe snares en kicks, en zo min mogelijk soulsamples. De rauwe producties die vanuit de getto's in het zuiden van de VS langzaam de charts veroverden. Misschien wel het beste voorbeeld is de spijkerharde Lex Luger beat van Juicy J's Who The Neighbors. Verder draait hij onder meer A$AP Rocky, Waka Flocka Flame en de man die hier gisteren live nog flink teleurstelde: 2 Chainz. Maar het hardst gaat het dak eraf met de TNGHT-hits. Eerst Easy Easy (filmpje), met een soort kung-fu-achtige oerkreet, later het plagerig trage Bugg'n. Wat een wonderlijk anthem.

Natuurlijk sluit hij zijn set af met TNGHT's Higher Ground, een plaat die zelfs al tot studentenfeestjes doorgedrongen schijnt te zijn. Maar niet voordat hij een klein geintje uithaalt met Wiz Khalifa. Hij mixt zijn On My Level met sensuele ballade 2 Become 1 van de Spice Girls. Grote glimlach, nog een enthousiast rondje om de draaitafel, en klaar is meneer. Door naar Corso?