Ondertussen op de Parklaan

Sfeerverslag bevrijdingsfestival Zuid-Holland

Tekst: Stefan Groenheide & Florian Pak Fotos: Wim Barzilay ,

3voor12 Zuid-Holland is er vandaag live bij om verslag te doen van het bevrijdingsfestival Zuid-Holland in Rotterdam. Hou deze pagina in de gaten voor updates.

Go Back to the Zoo

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland wordt officieel geopend door de Ambasadeurs van de Vrijheid 2012: Go Back To The Zoo. Wanneer de heren het podium op komen begint de zon door te breken en kunnen de meeste paraplu's weer ingeklapt worden. Het festival terrein staat al lekker vol en wordt in één klap wakkergeschut door de energieke rock van Nijmeegse formatie. Zanger Cas Hieltjes vind het een eer dat zij de Ambasadeurs van de Vrijheid zijn en hier in Rotterdam het festival mogen openen. Het nummer 'Beam Me Up' wordt door de zanger opgedragen aan alle slachtoffers die tijdens het bombardement van Rotterdam zijn opgekomen. Goed begin van de dag!

Opening Ahmed Aboutaleb

Voor het Erasmuspodium is het dringen geblazen voor het optreden van Gers Pardoel. Voordat dit echter kan beginnen is het aan de burgemeester, Ahmed Aboutaleb, om de dag te openen en en ons te laten beseffen waarom we hier met zijn allen zijn. "In je eentje maak je de stad niet. Een stad is een stad om de mensen. Geef de vrijheid vooral aan elkaar door" Nadat de fakkeldragers van het Ikazia ziekenhuis, die vannacht vanaf verschillende plekken in het land naar Rotterdam zijn gerend, zijn toegejuicht is het tijd voor Gers Pardoel.

Gers Pardoel

Parklaan staat in één klap vol, want de in Rotterdam wonende Brabantse rapper Gers Pardoel maakt zijn opwachting. Meisjes van acht tot ver in de tienerjaren kunnen hier hun hart ophalen. De rapper bekend van nummers als 'Morgen Ben Ik Rijk' en "Ik Neem Je Mee' hoeft maar een kik te geven en hij heeft de meisjes al aan het gillen. Iedereen springt, gilt en zingt uit volle borst mee met de extreem simpele teksten van Gers. De sfeer op het festivalterrein zit er in iedergeval goed in!

Rina Mushonga

Rina Mushonga moet het doen met beduidend minder publiek dan Gers Pardoel. De Nederlands-Zimbwaanse singer/songwriter zingt met een krachtige stem en wordt ondersteund door een volledige band. Opvallend instrument is de electrische contrabas die goed geintergreerd zit in de sound van de band. Het geluid staat de hele dag al te hard, maar het vormt bij de uithalen van Rina een muur van geluid dat niet goed is voor de oren. Door de kleine regenbuitjes begint het gras een beetje modderig te worden op de Parklaan, maar dit heeft geen effect op de gezellige sfeer. De vele kraampjes op het festivalterrein worden goed bezocht. Next up: Splendid en Grote Prijs Zuid Holland finalist Wolf in Loveland

Splendid

Het is zomer! Nee het weer is nog steeds grijs en grauw, maar de Haagse band Splendid brengt de zomer naar de Parklaan. 11-koppige Haagse band maakt een energieke zomerse mix van rock, ska, reggae en soul, dit in combinatie met de rappende zang van frontman Patrick zorgt voor een energiek geheel. Splendid staat gerant voor dansen en op de Parklaan gaan de voetjes al snel van de vloer! Bij nummers als 'Rise Up' en 'Again' moet je echt moeite doen om stil te blijven staan en dit is een groot compliment aan de band.

Balthazar

Na Death Letters nemen we een heel klein beetje gas terug en geven het stokje door aan onze Vlaamse vrienden van Balthazar. De Vlaamse band heeft een unieke sound waarin ze indierock combineren met electronica invloeden, misschien zitten er wat invloeden van dEUS in, maar het klinkt heel fris en scherp. De muziek slaat goed aan in de Parklaan en kan dan ook rekenen op een luid applaus tussen de nummers. 

Bij een optreden van Baskerville weet je als publiek van tevoren niet wat je voorgeschoteld krijgt.Deze formatie geeft verschillende soorten shows en vanavond stonden er twee dj’s en een lid vanBaskerville zelf op het podium, om het publiek een flinke portie dance electropop te geven. Dus geen vocalen dan alleen maar af en toe een flinke schreeuw of wat oppervlakkige teksten, maar dat zal het publiek een worst wezen.

Dit laatste optreden zorgde voor een waar dansfestijn en gezien de line up van het festival op deze bevrijdingsdag was dit het enige wat nog ontbrak om het festival echt goed los te krijgen. Al met al een zeer geslaagde dag waarbij de organisatie genoeg variatie had gekozen en voor elk wat wils stond er op het programma.