New Cool Collective: de zomer komt vroeg dit jaar

Een warm feestje in Bibelot

Tekst en foto's: Sandra Grootenboer ,

New Cool Collective is weer terug in Nederland, en dat zullen we weten ook. De eerste show na terugkomst in ons ondertussen toch wel een beetje warme landje is in Bibelot. Sandra Grootenboer was erbij voor 3voor12/Zuid-Holland om verslag te doen van de avond!

Een afgeladen podium met allerhande instrumenten wacht op het aantreden van New Cool Collective. De zaal van Bibelot is inmiddels volgestroomd met een divers publiek. Het optreden van de band is dan ook het eerste op eigen bodem sinds hun trip naar Costa Rica.

Vrij kort na de start van het optreden slaat de drummer in zijn enthousiasme iets aan zijn drumstel stuk en is saxofonist Benjamin Herman genoodzaakt om de tijd vol te praten. Hij vertelt over de reis naar Costa Rica en deelt met het publiek zijn herinneringen aan een mooi optreden in het 'Parque La Sabana' te San Jose.

Als alle problemen zijn verholpen sluit Benjamin zijn praatje af met de opmerking dat ze nu nét zo veel zin hebben om er een even mooi feestje als in Costa Rica van te gaan maken. Na deze valse start is het optreden alweer snel leven in geblazen en de vaart blijft erin.

De muziek, een mix van dansbare soul, jazz en latin, leent zich prima om de beentjes te bewegen en dat wordt dan ook gedaan. Een ander die liever luistert en de enthousiaste drukte op het podium gade slaat kijkt vanaf een afstandje toe, wijntje in de hand en zoete klanken in de oren.

Het is heel duidelijk te zien dat New Cool Collective, in 1994 opgericht, nog altijd met heel veel plezier hun muziek ten gehore brengen. Het voelt op deze vrijdagavond niet als het begin van het weekend, maar alsof de lente een duwtje in de rug heeft gekregen en iedereen verlaat de zaal met de zomer in hun bol.