Spinvis opent nieuwe tournee in Rotterdamse Schouwburg

Lola Kite geeft als kwartet voorproefje van nieuwe nummers

Tekst: Francis Pronk Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Spinvis heeft een aantal jaren geleden in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg gestaan. Nu, drie studioalbums verder, staat hij in de grote zaal en is deze propvol. In november 2011 is het album 'Tot ziens, Justine Keller' uitgebracht en ter promotie daarvan tourt hij momenteel door het land. De tour wordt geopend in de Rotterdamse Schouwburg en Lola Kite heeft de eer om de gehele tour te openen voor Spinvis.

Dit concert is gepresenteerd door de Rotterdamse Schouwburg en het festival Motel Mozaique. Na Kytecrash en dEUS is Spinvis het derde concert dat de Rotterdamse Schouwburg en Motel Mozaique samen presenteren. Mocht je niet van spinnen houden en ook niet van vis, dan zou ik Spinvis eens proberen. Woorden die op een mooie manier samengesteld zijn in fijne popliedjes.  

Lola Kite doet het voorprogramma en het valt meteen op dat de band niet meer uit een trio bestaat, maar uit een kwartet. Vorige week op Eurosonic/Noorderslag maakten zij hun podiumdebuut als kwartet met Jacco Gardner erbij op toetsen. Lola Kite is een jonge en frisse band en een genot voor het oog, want er worden gebruik gemaakt van diverse instrumenten, dat je soms niet weet waar je moet kijken. Het meest belangrijke is dat deze band origineel is. Hun manier van spelen is niet vergelijkbaar met andere bands en dat kan nog eens een rooskleurige toekomst voor deze vier heren betekenen. Het nieuwe album is af en heet 'I Start To Believe You'. Op 5 maart komt dit album uit  en het is de opvolger van hun debuutplaat 'Lights', die vorig jaar het licht zag. De vrolijke muziek van deze band blijft hangen en nummers als 'Everything's Better' en 'Different Story' zijn erg energiek. In laatstgenoemde speelt de percussie een grote rol; het smaakt naar meer.

Dan is het tijd voor Erik de Jong met zijn bandleden. Allereerst verschijnt de Vlaamse Saartje van Camp op het podium die de intro van de show zingt zonder woorden. Langzamerhand komen de andere vier bandleden de bühne op en de show kan beginnen. De band bestaat uit zanger Erik de Jong, Saartje van Camp, Lucas Oldeman op toetsen en gitaar, Cor van Ingen op bas en de Rotterdamse Marcel van As op drums. Saartje van Camp is een bijzonder bandlid; zij is een manusje van alles. Ze speelt diverse instrumenten zoals cello, toetsen en xylofoon. Ook heeft zij recent een album uitgebracht genaamd 'Walla Kristalla', waarbij zij eigen muziek heeft gemaakt bij oude kinderliedjes. Erik de Jong heeft daar ook zijn steentje bijgedragen. 

De twee singles van het nieuwe album van Spinvis komen uiteraard voorbij. 'Oostende' is in een ander jasje gestoken en wordt op cello gespeeld in plaats van op toetsen zoals op de plaat. Nieuwe single 'Kom Terug' klinkt het publiek bekend in de oren en het leuke is dat er binnenkort een 7-inch LP van Spinvis uitkomt genaamd 'Kom Terug' (met een niet eerder uitgebracht nummer). Ook oude nummers komen voorbij zoals 'Astronaut', Voor Ik Vergeet en 'Ronnie Gaat Naar Huis'. Ronnie komt ook voor op het nieuwe album in het nummer 'Ronnie Knipt Zijn Haar', die vanavond ook wordt gespeeld. Spinvis schrijft zijn teksten graag over fictieve figuren. Meestal is het een samenstelling van mensen die hij kent. 

Na het laatste nummer klinkt er een ongelofelijk applaus, dat (niet overdreven) bijna niet lijkt te stoppen. Er zijn nog een paar nummers die ontbreken aan de set, dus hopelijk komt de band terug voor een aantal toegiften. Gelukkig wordt het publiek nog getrakteerd op een aantal oude liedjes. Allereerste 'Bagagedrager' met het refreintje die je na twee keer al mee kan zingen, ook al heb je het nummer nog nooit gehoord.    Het refrein wordt ook telkens herhaald, dus hoogstwaarschijnlijk kan de hele schouwburg het meezingen. Daarna volgt 'Ik Wil Alleen Maar Zwemmen', waarbij Saartje van Camp de zingende zaag laat klinken. Iemand uit het publiek schreeuwt nog om 'Kindje Van God', die de band ook nog laat klinken. Veel toegiften, dus een blij publiek. Als laatste klinkt 'Wespen Op De Appeltaart' en dat is toch echt het einde. Het had nog wel uren door mogen gaan.

Je kan er niet omheen dat de woordkeuze van Spinvis bijna poëzie is. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op een vervolg album op 'Tot Ziens, Justine Keller', want er zijn al een hoop liedjes af voor het nieuwe album. Ook is Erik de Jong bezig met Franse liedjes en Duitse Spinvis liedjes zou in de toekomst ook nog kunnen ontstaan. Engelse liedjes niet zo snel. Hopelijk komt het nieuwe album sneller dan verwacht, want dan kan de Rotterdamse Schouwburg weer plat gespeeld worden.