Enslaved viert 20-jarig jubileum in Bibelot

Vikingen bestormen oude kerk in Dordrecht

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Daniël Dubbeldam ,

Vrijdagavond kreeg Bibelot bezoek van muzikale Vikingen. Dit zorgt voor tegenstrijdige taferelen vanwege de satanische Black Metal in het oude kerkgebouw. Zeker als de hoofdact uit Noorwegen komt, waar menig kerk is afgebrand dankzij liefhebbers van het genre. Al ziet het zwart van de mensen, iedereen staat gezellig met elkaar een biertje te drinken. Tot er een mist opduikt en we enkele Noormannen mogen begroeten onder leiding van Enslaved die hun 20-jarig jubileum komt ‘vieren’.

Het Nederlandse Fenris mag de spits afbijten en vanaf de eerste seconde zetten ze de toon. Diepe grunts, zware riffs en blast beats vormen de basis van het Brabantse viertal. De gitarist lijkt op oorlogspad met zijn legerbroek en combatschoenen. Dankzij een Friese invalshoek over de rooftochten van de Vikingen, hangt de sfeer er goed bij. Niet alleen Enslaved heeft een verjaardag, Fenris gaat alweer 15 jaar mee. Helaas wordt hun speeltijd abrupt ingekort vanwege het strakke schema en moeten de heren tijdens een nieuwe song stoppen met spelen.

Niet getreurd, Ghost Brigade beklimpt al snel het podium. De jonge band klinkt melodieuzer dan hun voorganger met op links de ritmesectie bestaande uit bass en gitaar. De zanger wisselt regelmatig van stem en bezit naast grunts ook warme vocalen. Het heeft wat weg van de Deftones en Alice in Chains. Met de actieve lead gitarist op de rechterflank brengen de Finnen harde maar dramatische songs. Met een instrumentaal middenstuk en einde verlaat het vijftal één voor één het podium tot enkel de energieke drummer overblijft en ons voorbereid achterlaat voor Enslaved.

De Noorse grondleggers van de Vikingmetal betreden met hun lange manen en dito baarden het front. Bij de eerste tonen gaan de hoofden in het publiek heen en weer en vliegen de haren alle kanten op. Als het niet in je ogen komt zijn het de duivelstekens wel. Een warm ontvangst voor de band die al weer twee decennia mee draait. Frontman Grutle Kjellson en gitarist Ivar Bjørnson hebben de tand des tijd doorstaan. Sinds 2004 zijn ze met een nieuwe gitarist, drummer en toetsenist herboren.

Het plezier spat er van af en er is regelmatig interactie met het publiek. De zanger heeft een toepasselijk Nederlands woord geleerd voor de Black Metal scene: godverdomme. Terwijl Jezus toekijkt vanaf de gigantische wandschilderij blijft er gegrom komen vanaf het podium. De Vikingverhalen worden ondersteunt door een imposant drumstel, achtergrondzang en assisterende synths. Het originele duo steelt echter de show. De bassist met leuke lakschoentjes en bijzonder getatoeëerde armen blijft nors zijn lange haardos voor zijn gezicht houden. De turende frontman gebruikt aanhoudend symbolische gebaren.

Uiteraard geeft Enslaved een encore. Ze beginnen deze met een opmerkelijke cover. Immigrant Song van Led Zeppelin krijgt een zwart metalen bewerking en de oude fans gaan los. Het headbangen wordt een laatste keer voor de dag gehaald. Twee songs later is het afgelopen en lijkt iedereen te ontwaken van een Vikingtocht. Tijd om het dubbele jubileum te vieren met een pot gerstenat.