Motel Mozaique: Rachel Sermanni staat solo haar mannetje

Leuke verhalen en lieve liedjes zorgen voor intiem optreden

Tekst: Lodewijk Hoebens, Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Daar staat ze dan alleen in de schouwburg. Achter haar bevindt zich een immens drumstel wat nogal misleidend is. De pas twintigjarige Rachel Sermanni heeft enkel haar stem en gitaar nodig. De liedjes gaan over herkenbare, alledaagse meisjesdingen zoals chocolade, slapen en liefde. Er heerst een donker sfeertje in de teksten, gelukkig heeft de singer-songwriter een komische en vlotte babbel die goed overslaat naar het grote publiek.

GEZIEN
Rachel Sermanni op Motel Mozaïque, Schouwburg Kleine Zaal, 20 april 2012

MUZIEK
Nu folk is de stempel die muziek als deze krijgt, de muziek waar we vandaag de dag mee worden overspoeld. Rachel Sermanni heeft getourd met gelijkgestemden zoals The Magic Numbers, Fink en Mumford & Sons. Ze leerde de kneepjes van het vak en kwam dit jaar met haar eerste EP Black Currents. Hierop is ze vooral zichzelf gebleven en dat is de kracht van de muziek. Denk aan de vocalen van Sarah McLachlan en Marike De Jager. Op de EP wordt ze nog bijgestaan door een breed arsenaal aan klanken via een piano, een harp en strijkers. Solo weet Rachel met slechtshaar gitaar de sound voldoende kracht bij te zetten. De ene keer lief, dan weer melancholisch en soms, zoals op Song for the Fox, redelijk spooky.

PLUS
Wat een stem; de Schotse schone heeft een ongelooflijk bereik en versterkt deze door haar afwisselende gitaarspel. Met haar grote ogen en lief gelispel krijgt ze menig mannenhart in vervoering. Liedjes met een duister karakter zoals The Fog en Black Current krijgen een eerlijke vibe mee. Make the Bed is dan weer vlotter en krijgt het publiek op Sermanni's hand. Een catchy refrein met enkele hoge uithalen tussen de poëtische teksten door zorgt voor een volgend hoogtepunt. Net als de meeste Britten heeft ook zij een gevoel voor humor. Het is daarom terecht dat ze in de schouwburg staat want Rachel vertelt genoeg leuke verhaaltjes en zou haar mannetje kunnen staan als stand up comedian. Deze eigenheid zorgt voor die extra klasse die haar over niet al te lange lange tijd zomaar kan onderscheiden van haar collega´s.

MIN
In het programmaboekje staat ze gepland voor een optreden van een uur en dat lijkt nu nog te veel van het goede voor haar. Tussen de liedjes door moet ze het publiek natuurlijk geboeid houden omdat ze regelmatig haar gitaar moet bijstemmen. Na enkele keren zie je bij toch wel enige vorm van paniek op haar lieve Coco Chanel gezichtje. Zonder de diverse instrumentatie die op plaat wel aanwezig is, heeft haar muziek daarnaast de neiging af en toe nogal eentonig te worden. Veel meer variatie is er uiteraard niet te brengen als je enkel gewapend met gitaar en stem op de bühne staat. Dapper is het wel.

CONCLUSIE
Rachel Sermanni kan een mooie toekomst tegemoet zien. De zangeres heeft heel wat getourd en weet ondertussen wat wel en niet te doen getuige haar solo optreden in de Schouwburg. Helaas bezit ze nu nog te weinig materiaal om elke seconde te kunnen blijven boeien maar ze is pas 20. De Schotse jonge dame bezit een bepaald soort humor en kalmte dat goed werkt op elk podium. Na Eurosonic en London Calling heeft ze nu ook het Rotterdamse Motel Mozaïque in haar achterzak.

CIJFER
8