Motel Mozaique: Eerste Nederlandse optreden Boy & Bear smaakt naar meer

Vrolijke Australische folk maakt verwachtingen meer dan waar

Tekst: Lodewijk Hoebens, Foto's: Robert Tjalondo ,

Na het middelmatige optreden van Amatorski in de Gouvernestraat mogen de Australiërs van Boy & Bear laten zien wat ze in huis hebben. Het is hun allereerste optreden in Nederland. De single ‘Milk & Sticks’ is veelvuldig te horen op 3FM en met 5 ARIA awards op zak staan vele ogen op hen gericht. De doorbraak single wordt al snel in de strijd gegooid en aan de glimlach van zanger Dave Hosking te zien geniet het vijftal van alle aandacht. Hun cover van Crowded House's ‘Fall at Your Feet’ is daarom niet minder toepasselijk.

CONCERT
B
oy & Bear, Motel Mozaïque, Gouvernestraat Zaal 1, zaterdag 21 april 2012

MUZIEK
Met indiebands als Hungry Kids of Hungary (dit jaar op Pinkpop) en singer-songwriters als Angus en Julia Stone, Pete Murray en Lior heeft Australië al enige tijd een scene om trots op te zijn. Boy & Bear is een combinatie van de twee muziekstijlen. Eigenlijk zijn de vijf leden afzonderlijke liedjesmakers, maar hebben ze hun krachten gebundeld en een band gevormd. Mumford & Sons is door de country-invloeden en harmonieuze samenzang een goede referentie. De twee bands hebben dan ook samen door 'de Outback' gereisd. In 2010 brengen de mannen hun eerste EP With Emperor Antarctica uit. Hiervan spelen ze vanavond ‘White Rabbit’ en ‘Blood to Gold’, wat past bij de feel van ‘Milk & Sticks’. Zo wordt het live ook gebracht; als een vloeiend geheel. Begin dit jaar kwam vervolgens bij ons debuut Moonfire uit. Een album vol warme, folky rocksongs waarmee
ze de laatste tijd ook buiten hun thuisland furore maken.


PLUS
Boy & Bear geniet vanavond met volle teugen van alle aandacht en geeft dat terug met een sterk debuut op de Nederlandse planken. De zanger, die ooit Boy & Bear als soloproject begon, kijkt gelukkig richting het publiek en maakt te pas en te onpas vreugdesprongetjes. Bassist en mede-oprichter Jake Tarasenko speelt comfortabel op de achtergrond op zijn blote voeten. Drummer Tim Hart stuurt de liedjes vanaf rechts heen en weer. Het samenspel is misschien wel de grootste troef. Elk lid krijgt zijn momenten om te shinen. Door middel van diepe drumpartijen, variërende gitaarrifs en intrigerende vocalen ontstaat een stevige brok muziek. Afwisseling komt in de vorm van een dreigende en uitgesponnen versie van Crowded House’s ‘Fall At Your Feet’. Ze lijken ze het er bijna fluitend vanaf te brengen, wat duidelijk te horen is in de huidige single van de band: het opgewekte ‘Part Time Believer’.

MIN
Er valt weinig aan te merken op het allereerste concert van Boy & Bear in Nederland. De sfeer zit er goed in en zowel band als publiek lijkt er onwijs veel plezier in te hebben. De Aussies weten elk nummer net dat tikkeltje extra te geven dankzij het gebruik van een luit, twaalfsnarige gitaar of banjo.

CONCLUSIE
Al huppelend beweegt Boy & Bear door hun setlist, waarop hitje ‘Milk & Sticks’ als tweede song staat. Misschien wat gevaarlijk om zo snel je bekende track te spelen maar wie de plaat kent, weet dat er genoeg lekkers op staat. De vooral vrouwelijke fans zingen ook de rest van de songs swingend mee. Bij menig beginnende band lijkt op Motel Mozaïque een uur te lang maar de mannen van Boy & Bear spelen alsof ze nog uren door kunnen gaan. nd mee. Een veelbelovende band die nog hoge ogen kan gooien, ook op de zomerfestivals.

CIJFER: 
8