CD recensie: The Cosmic Carnival - Change the World or Go Home

Rotterdamse feelgood muziek met retrotinten en vele smaakjes

Tekst: Joris Telgen ,

Op 28 april 2012 heeft The Cosmic Carnival debuutplaat ‘Change The World Or Go Home’ uitgebracht. De albumtitel geeft al aan wat voor vlees we in de kuip hebben. The Cosmic Carnival is een band waarbij de roots duidelijk te horen zijn. The Lovin’ Spoonful, The Beatles, Santana, The Allman Brothers Blues Band en Crosby, Stills, Nash and Young om er een paar te noemen.

Het eerste nummer ‘Funny Man’ voldoet gelijk aan de verwachting. Positieve energie, love, peace and flowers. Toch wil dit niet zeggen dat er geen pit in zit want dat is wel degelijk het geval. Het nummer begint met een lekker uptempo ritme en blaaspartij. Er is een overvloed aan geluid. De band bestaat dan ook uit een arsenaal aan muzikanten en instrumenten. Toetsen, blazers, gitaren, drums, percussie, basgitaar, mondharmonica, het is allemaal te horen op de LP. Zanger, Nick Schuit, heeft een goede stem. Hij zingt met gevoel de hardere danwel meer ingetogen stukken. Zangeres Marlies Kroon valt hem mooi bij. Sommige stukken zingen de bandleden synchroon. Toch weet The Cosmic Carnival een compleet geluid te produceren wat nergens uitmondt in chaos. Het is vrolijk, energiek en aanstekelijk.

Het tweede nummer ‘Kingmaker’ is meer bluesy. Er zit een lekkere volle gitaarsolo in. Verder op de plaat zijn de nummers ‘The Green Light Pt.1 en Pt.2’ te vinden. Hier wordt meer tijd genomen om een sound op te bouwen en de nummers hebben een meer ruimtelijke compositie. Dit komt het album als geheel ten goede. Ook het salsa uitstapje van de band ‘Desperate Man’, met het Soul Sacrifice-achtige intro is verfrissend. Misschien wel de sterkste track op de langspeler is ‘Share The Love’, met bluesy slideguitar, een swingende slaggitaar en, jawel, mondharmonica! De gospelachtige coupletten sleuren de luisteraar mee in het nummer. Het tien nummers sterke debuutalbum van The Cosmic Carnival is zeker een goede afspiegeling van de band. De vele invloeden, de tientallen instrumenten laten zien dat deze band een indrukwekkend muzikaal vermogen heeft. De uitschieters op de plaat zijn ‘Funny Man’, ‘Kingmaker’ en ‘Share The Love’.

Zijn er ook mindere punten? Jawel. Door de overvloed aan inspiratiebronnen mist de band wat focus. Ook valt op dat er geen echte experimentele, gewaagde ideeën zijn uitgewerkt. De plaat lijkt te zijn gebaseerd op consensus. Dit maakt de plaat aantrekkelijk voor een breed publiek, zowel jong als oud. Toch levert de band hiermee wat in. De vertrouwde geluiden van de gevestigde orde gaan ten koste van een echt eigen geluid. Dit is vooral een keuze van de band zelf.

Al met al is The Cosmic Carnival een feestje. De optimistische flowerpower vibe, het grote muzikale instrumentarium, de technische kwaliteiten van alle leden en de uitstekende vocalen van Nick Schuit. Voor een echte topscore is meer experiment en vernieuwing nodig.

Cijfer 7