Knuffelbare Generaal Winne laat de Kroepoekfabriek bouncen

‘Eindelijk een echt goede plek voor hip-hop’

Tekst: Sanne Poot Foto's: Ron van Rutten ,

Bij het optreden van ‘Rotterdams beste MC’, Winne, kan niemand stil blijven staan. Waarschijnlijk hebben alle bezoekers van zijn optreden in de Kroepoekfabriek spierpijn in hun armen na afloop. Zoveel handen gaan de lucht in. En niet alleen voor Winne.

‘Eindelijk een echt goede plek voor hip-hop’

Winne is de hoofdact, maar het Vlaardingse Kaascouse opent de avond. De tweede avond van het openingsweekend van het nieuwe poppodium in de haringstad, de Kroepoekfabriek. Kaascouse is de winnaar van de Nieuwe Vangst Rap. Een wedstrijd door de Kroepoekfabriek. Hiphopformatie Kaascouse, een internationale mengeling aan stijlen, heeft een aanstekelijk enthousiasme. Om de avond te openen drukt Kaascouse op een grote rode knop om slingers te laten verschijnen maar: dat gebeurt niet... Hier kunnen zij om lachen, omdat ‘hun ervaring met rode knoppen’ niet zo goed is (doelend op hun deelname aan Hollands Got Talent). Maar in de Kroepoekfabriek wordt het duo wel gewaardeerd en worden er zelfs nummers meegezongen.

Na Kaascouse is de beurt aan het Vlaardingse hiphopcollectief ZwareJongenZ. Het niet al te grote podium van de Kroepoekfabriek is volledig gevuld met de rappers en de mengtafel van hun DJ. MC’s Aiky, Bollebof, Excellent, Magere Hein, Simon en zanger JPB maken er een feestje van. Aiky, de eigenaar van het ZJ-label voelt zich goed on stage, en dat is te zien. “We hebben meegedacht over hoe het hier uit moest zien. Dat is goed tot z’n recht gekomen. Vlaardingen heeft een echt goed hip-hop podium nu”. De beats waar Aiky en zijn maten op rappen zitten goed in elkaar en de zaal bouncet ook lekker mee. Twijfelachtig is wel het nummer ‘busje komt zo’ van Simon B. Hij vertelt dat het de eerste keer is dat hij het speelt. De reacties op de rapper, die met z’n strakke kapsel (dat doet denken aan Vanilla Ice) een beetje buiten de boot lijkt te vallen tussen de andere ZwareJongenZ, zijn verdeeld.

En dan is het eindelijk de beurt aan Winne. Hij heeft zijn hele crew meegenomen. Dat de Rotterdamse Winne echt weet wat muziek maken is blijkt gelijk. Waar tijdens Kaascouse en de Zware JongenZ nog wat ongeïnteresseerd geroezemoes klonk, gaat hier echt iedereen los. De ‘Generaal’ staat niet zomaar gecontracteerd bij het gerespecteerde hip-hop label TopNotch. De rust en professionaliteit die Winne uitstraalt maakt dat je hem zou willen knuffelen. Zijn teksten zijn eerlijk en toegankelijk en spreken zelfs degene die niet zo thuis zijn in de hiphopscene aan. W-I-dubbel-N-E laat iedereen dansen. Voor het nummer 'Lotgenoot' laat Winne de zaal nog even stilstaan bij hoe goed wij het hier hebben, terwijl er op de andere kant van de wereld de meest verschrikkelijke dingen gebeuren. De lichtjes van mobieltjes verlichten de zaal. De liefde hangt zoals Winne het zegt, in de tent. Tijdens het nummer ‘Proost’ wordt er niet zuinig gegooid met water en ontstaat er zowaar een kleine pit. Na een zaalwedstrijdje, wie-maakt-het-meest-lawaai, en een paar dove oren extra, heeft Winne laten zien hoe je met publiek speelt. Opvallend in het publiek is het leeftijdsverschil, zo gaat het 7-jarige neefje van iemand uit Winne’s crew uit zijn dak, maar ook de paar aanwezige ouders hebben het naar hun zin. Toch zijn het vooral de jongeren, die alles massaal filmen met hun blackberry's, die van deze avond een feestje maken.

Na Winne’s optreden wordt de Kroepoekfabriek heel snel omgetoverd tot een waardige Dubstep dansvloer. Op de beats van vier verschillende DJ’s (Krakkemikkig, Dion Cassius, Gommes en Umbra) wordt  er nog tot vroeg in de ochtend  door gedanst. Een heel geslaagde tweede openingsnacht dus.