Önder zweept publiek op voor Hef in de Kroepoekfabriek

De toekomst van Nederlandse hiphop was dit weekend te zien in Vlaardingen

Tekst: Marin van Campen Foto's: Ton Delfos ,

Het is niet de meest handige programmering: Onder en Hef in Vlaardingen terwijl in Rotterdam Buma Rotterdam Beats aan de gang is. Dit mag de pret echter niet drukken voor de mensen die vanavond wel naar de Kroepoekfabriek zijn gekomen. Ook 3VOOR12/Rotterdam-Drechtsteden was erbij om verslag te doen.

De toekomst van Nederlandse hiphop was dit weekend te zien in Vlaardingen

De timing van de Kroepoekfabriek om een avondje hiphop te programmeren is het niet de meest gelukkige. Ditzelfde weekend zit namelijk heel hiphop en hiphop liefhebbend Nederland namelijk op een steenworp afstand in Rotterdam bij Buma Rotterdam Beats. In Vlaardingen heeft dat tot gevolg dat de zaal niet goed gevuld is en de gemiddelde leeftijd erg laag ligt. Een leermomentje voor het nog jonge podium.

Bij aanvang staan alleen Önder a.k.a. Murda Turk en State Award-winnaar FS Green op het podium. Geen Tellem of Spacekees. DJ/Producer FS Green functioneert vanavond dan ook maar als backup MC, iets wat hem overigens uitstekend afgaat.

Opener 'De Kassier' en het daaropvolgende nummer worden abrupt afgebroken door Önder. Reden hiervoor is dat de rapper het publiek te stil en mak vindt. Na de aanwezigen wat wakker te hebben geschud gaat hij verder met een nieuwe track, er wordt namelijk gewerkt aan een nieuw album.

Tussen de nummers door heeft Önder veel contact met het publiek, wat dan weer een voordeel is van een lage opkomst. Bekende tracks als 'Zo Vies' en 'Ik Ken Hem' worden luidkeels meegezongen door de aanwezigen. Deze gevierde nummers worden afgewisseld met nieuw materiaal, dat ook prima in de smaak lijkt te vallen. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar het nieuwe album van Murda en FS Green. Na ruim een half uur sluit Turk af met de mededeling dat hij gaat roken, waarop een groot deel van het publiek zich tevergeefs naar de rookruimte begeeft.

Een intermezzo volgt om vervolgens plaats te maken voor Team Vieze, oftewel Hef geflankeerd door zijn broertje Crooks en Killah Keezy. Nu gaat het pas echt los en zowel Killah Kezzy als Crooks mogen ieder een eigen nummer laten horen. Op de vraag of iemand het album 'Hefvermogen heeft gekocht is het stil, de vraag wie het heeft gedowmload wordt echter beantwoord met luid gejoel. Een mooi moment voor Hef om te vertellen dat hij altijd skeer is en 'Get Money' in te starten, want daar gaat het om: monnie. Meer tracks van 'Hefvermogen', zoals 'Uitpakken', komen voorbij.

Hoogtepunt van de avond is het gastoptreden van de elfjarige Jamairo. Het ventje pakt het publiek in met zijn flows en bewegingen. Een groot talent waar we vroeger of later ongetwijfeld veel meer van gaan horen. 'Op een Missie' lijkt het laatste nummer van de avond te zijn, maar de rapper uit Hoogvliet laat ook nog à capella een vers uit een nieuwe track horen.

Wanneer het dan echt voorbij is gaan iedereen die vanavond op het podium heeft gestaan nog even gezellig de zaal in en worden de geheugenkaarten van de mobieltjes volgeschoten met foto’s mét en ván de mannen van het Noah’s Ark-label. En zo eindigt een zeer vermakelijke avond.