Viper Cobra maakt de muziek die de bandleden gaaf vinden

Win de 7'' 'Astral Airfields'

Tekst: Kim Raven Foto: Stay Gold Studio Photography ,

De vier mannen van Viper Cobra snappen niet waarom mensen denken dat ze surf maken, want ze zien zichzelf niet als surfdudes. Psychedelische surf, dat mag dan weer wel. Hokjes zijn lastiger dan dat ze lijken. Viper Cobra vindt zichzelf meer in ‘psychedelic’ passen.

Win de 7'' 'Astral Airfields'

De vier mannen van Viper Cobra snappen niet waarom mensen denken dat ze surf maken, want ze zien zichzelf niet als surfdudes. Psychedelische surf, dat mag dan weer wel. Hokjes zijn lastiger dan dat ze lijken. Viper Cobra vindt zichzelf meer in ‘psychedelic’ passen.

Viper Cobra bestaat uit Silas, Sjarm, Rudy en Gareth. Alle vier voor de meeste muziekliefhebbers in Rotterdam en omstreken geen onbekenden. Naast Viper Cobra doen zij dan ook allemaal nog iets anders om daar de kost mee te verdienen. Rudy (drum): “Wij maken met Viper Cobra muziek omdat we dat gaaf vinden, dus we zeggen ook wel eens ‘nee’ tegen optredens. Omdat we dan al andere dingen te doen hebben, of omdat we het niet bij ons vinden passen.” Gareth (gitaar en zang) vult aan: “Silas en ik hebben ook kinderen, ik moet vaak in het buitenland draaien, en ook Harm speelt vaak in het buitenland. Maar als we het echt gaaf vinden, maken we er tijd voor natuurlijk. We zoeken muzikale uitdaging, gewoon een showtje spelen ergens in een kroeg is voor ons dus niet echt een uitdaging. Been there, done that.” Silas (bass en zang) voegt eraan toe: “We willen natuurlijk graag een paar keer per maand optreden, maar het is wel belangrijk dat we het echt naar ons zin hebben.”

Iets waar de mannen echt zin in hebben is hun releaseshow van 2 april in Off Corso. Rudy vertelt enthousiast: “Natuurlijk hadden we gewoon voor de Rotown kunnen kiezen, maar daar speelt iedereen al. Daarnaast is het erg leuk dat we nu alles zelf kunnen regelen. Zo hoeven we niet zoveel concessies met de zaal te doen. Er komt een circusact, met als het goed is dwergen en vuurspuwers. Ook is er een expositie met allemaal skateboards. Maar eigenlijk wordt het vooral gewoon een feestje.” Gareth: “We spelen in de lounge, waardoor we echt een relaxede sfeer kunnen neerzetten. We creeëren zo de perfecte trip voor onze nieuwe 7’’. We kunnen zelf kiezen wat voor dingen we met een beamer doen en hoe we alles indelen. “

Het gesprek gaat tussen de muziek door ook over de kleding die vaak gesponsord is, over schoenen, vaginisme, maar er komen ook spontaan hele goede ideeën op tafel. Zo bedenken ze ter plekke dat ze iets met een moderne ‘War Of The Worlds’ willen doen.

Sjarm (gitaar en zang) heeft de tekst van het nummer ‘Astral Airfields’ van de 7’’ geschreven. Er zit een heel lang en uitgebreid verhaal achter, dat de rest van de mannen ook nog niet gehoord hebben. “David Icke is een man die allemaal boeken schrijft over best wel lang geleden. Tussen de dinosaurussen en de aapmens, toen ontstond er een ras, een buitenaards reptielenras, ‘The Reptilians’. Deze hebben gepaard met de aapmens, waardoor dit uitzonderlijke ras geëvolueerd is tot een elite volk wat nu nog steeds op aarde rondloopt. Ik kan er ook onderdeel van zijn, maar alle grote namen uit het verleden behoorden tot dat elite ras, waaronder Einstein en Hitler. Uiteindelijk zal er een oorlog ontstaan tussen het elite reptielenras en wij ‘normale’ mensen. In ‘Astral Airfields’ is er in onze ruimte een oorlog met lasers en ruimteschepen.” Rudy, Silas en Gareth reageren in koor: “Vet!” De 7’’ single wordt alleen op vinyl en mp3 uitgebracht. “Op vinyl, omdat we dan wat ‘echts’ releasen, iets wat je vast kan houden. En cd’s zijn gewoon zonde van je tijd, zoveel gaan we niet verkopen dat we het er uit kunnen gaan halen. Ook geeft vinyl net dat beetje extra’s, zoals een b-kant met Jason Köhnen (Bongra/White Darkness), “ vertelt Gareth.

Tot slot wil Sjarm nog even kwijt dat hij de Nederlandse Keith Richards is, loopt Silas in de zomer als een echte surfdude op flipflops, wil Gareth over vijf jaar vooral oud en lelijk zijn en zijn de liedjes van Viper Cobra net kinderen. Sjarm: “Soms zijn ze drammerig als peuters, tegendraads als pubers, maar uiteindelijk worden onze liedjes zo gevormd, dat zelfs wij er tevreden mee zijn.”

Winnen?

Wil jij na het verhaal van Sjarm over ‘Astral Airfields’ de 7’’ single en een originele zeefdruk (gemaakt door Silas in een oplage van twintig) van het artwork voor de 7’’ winnen stuur dan het antwoord op de volgende vraag voor 2 april naar prijsvraag3voor12@gmail.com

“Wat deed David Icke voordat hij zijn geld verdiende met boeken schrijven over ‘The Reptilians’?”