Eric Davidson & Low Point Drains

Pratende Eric Davidson & knetterende Low Point Drains in Exit

Tekst: Jasper de Jong Foto's: Joyce Noordermeer ,

De lente is aangebroken! Tijd dus om de natuur eens flink wakker te schudden! Dit is aardig gelukt in de Exit vanavond met Eric Davidson en Low Point Drains. Een verslag.

Pratende Eric Davidson & knetterende Low Point Drains in Exit

Levende undergroundlegende Eric Davidson van garagepunkband New Bomb Turks treedt tegenwoordig niet meer zoveel op. Wel heeft de gefreakte leadzanger een boek uitgebracht, genaamd ‘We Never Learn; the gunk punk undergut 1988-2001’. Hij komt voorlezen uit eigen werk voor zijn fans en andere geïnteresseerden.

Het is wel even een ander aangezicht. De frontman van de New Bomb Turks die een keer niet zijn verbale kogels afvuurt op het publiek, maar deze keer gewapend is met boek en microfoon in zijn handen. Vlammen doet hij tijdens deze spoken word sessie eigenlijk nergens. Hij vertelt wat anekdotes en probeert het publiek met hem mee te krijgen, maar dat publiek lijkt niet heel erg geïnteresseerd in wat Eric te vertellen heeft. Zo hier en daar een giebeltje en een lachje, maar verder komt het eigenlijk niet. En wat doe je nou eigenlijk na een voorgelezen stuk? Ga je daar voor klappen?

Het boek zal ongetwijfeld reuze interessant zijn en gaat over het leven als underground punk/rockband in de jaren ’90. Verhalen over bands als the Gories, the Oblivians en Supersuckers komen voorbij. Eric heeft een flinke koffer ervaringen en anekdotes paraat, maar de manier waarop het gebracht wordt, boeit niet echt.

Eric heeft een half uurtje geprobeerd zijn boek aan de man te brengen en gaat daarna over op het volgende medium; DVD speler met beamer wordt ingezet om clips te tonen van de bands die voorkomen in zijn boek. Het is een mooie weergave van de underground in de jaren ’90 en het is vooral interessant om te zien hoe ze de lo-fi videoclips destijds in elkaar knutselden.

Als afsluiter mochten de garagebluespunktrashers Low Point Drains de avond afsluiten. Zo stonden ze op 1 oktober vorig jaar nog als duo op het podium, inmiddels hebben ze een bassiste toegevoegd. Janneke Baken van wijlen meidenpunkers The Riplets heeft de bas opgepakt en maakt weer een trio van Low Point Drains. Er wordt een goed half uurtje gerockt en gerammeld. Janneke gaat lekker mee in de energieke flow al mist ze af en toe wat nootjes. Toch lijken ze al aardig op elkaar ingespeeld te zijn en zetten een strakke set neer. Tussendoor spelen ze nog een nummertje van 'The Gories', welke ze heerlijk uitvoeren inclusief drummer met twee beatringen.

Als uitsmijter hebben ze het nummer 'Mr. Suit', die de New Bomb Turks vaak speelde, ten gehore gebracht. Doel was om Eric Davidson te laten zingen en dit lukte. Hetgene resulteerde in het hoogtepunt van de avond. De schreeuwerige stem van Eric en Low Point Drains in de 6de versnelling blijkt een fantastische combinatie. Het hoogtepunt was na twee minuten alweer voorbij. Een klein orgasme van klappende mensen volgde en het toepasselijke sigaretje werd snel opgestoken in de rookruimte om even gezellig na te kletsen.

Al met al een goede maandagavondbesteding.