Bibelot verandert in de Efteling met Omnia op het podium

Een sprookjesachtig optreden met magische muziek

Tekst: Lijndert Kooiman Foto's: Gertrude Haeser ,

Omnia heeft onder het thema ‘Fairy Ball’ de vergaarde en verklede menigte in Bibelot een ruime twee uur zoet weten te houden. En volgens de echte fan is dat een optreden zoals dat bij Omnia hoort.

Een sprookjesachtig optreden met magische muziek

Op het  eerste gezicht weet je niet zo goed waar je nu weer in terecht bent gekomen. Elfenoortjes, korsetten en kapsels waarvan je niet eens wist  dat ze praktisch uitvoerbaar waren. Oké, er stond gemaskerd bal op de flyer, maar dit? Vanuit de verste uithoeken van het land, ja, zelfs vanuit het buitenland waren er mensen speciaal voor Omnia naar Bibelot gekomen.

Toen de leden van Omnia het podium beklommen kon het feest dan ook direct beginnen. De kaartverkoop was beperkt gehouden om de nodige ruimte vrij te houden zodat de gasten konden dansen, en men maakte hier dan ook dankbaar gebruik van. Eigenlijk was het best leuk om mee te maken. Het ene moment sta je met een heks te dansen, het volgende moment loop je weer een trol tegen het lijf. Je kunt het niet gek genoeg verzinnen. En dit alles onder feestelijke begeleiding van een behoorlijke diversiteit aan instrumenten en zang. De nummers die Omnia speelde waren zeer verschillend, zowel inhoudelijk als uiterlijk. Er werd goed afgewisseld in rustigere en energiekere nummers, en naast enkele goed uitgevoerde covers van ‘Nine Inch Nails’ en ‘Tenacious D’ kwam er zelfs nog wat rapmuziek voorbij vliegen.
‘’Wij willen met onze band een boodschap uitdragen, en dat doen we op een manier waar we ons het beste bij voelen. En als bijvoorbeeld rappen een goed gevoel geeft, dan doen we dat dus gewoon. Omnia wil zich niet laten beperken door één bepaald genre. Zo is iedere CD van ons weer anders, en op de laatste CD is zelfs ieder nummer anders.’’

Aan het eind van de avond en twee toegiften later heeft de band het minstens twee en een half uur volgehouden op het podium. ‘’Dat hadden we niet gekund zonder de energie die we van het publiek kregen. Veel van onze optredens worden in theaters gehouden, daar is het over het algemeen iets rustiger, en nemen we ook meer tijd om tussendoor het publiek toe te spreken om onze boodschap over te brengen.’’ Moe en voldaan als ze waren maakten ze naderhand uiteraard nog tijd vrij voor een uitgebreide signeersessie.

Wat performen betreft zit je bij Omnia zeker aan het goede adres. De interactie met het publiek liep lekker, en het feit dat er een koppel op het podium staat in combinatie met wat van dat Engelse sarcasme zorgt voor vermakelijke dialogen tussen het spelen door. Ook aan het uiterlijk van de show was de nodige aandacht besteed. De kleding was zorgvuldig uitgezocht en veel nummers werden verrijkt met dans of gastmuzikanten. Naast de gezellige sfeer en de magische muziek wordt je bij Omnia ook nog gewezen op het feit dat de mensen van tegenwoordig bewuster moeten gaan nadenken. "De regering houdt ons voor de gek en McDonalds is een concentratiekamp voor dieren." Natuurlijk klinkt dit wat kort door de bocht om de boodschap van de band samen te vatten, maar voor een betere uitleg moet je het gewoon een keer zelf meemaken. Dan heb je meteen een gezellige avond! Zelfs als je niet houdt van de hele cultuur om deze muziek heen is het op z’n minst een leuke ervaring om meegemaakt te hebben.