10 tips voor Metropolis Festival

O.a. The Vaccines, Gers Pardoel, Kurt Vile en Krach

Atze de Vrieze ,

Zondag 3 juli vindt in het Rotterdamse Zuiderpark het Metropolis Festival plaats. Waar veel gratis evenementen hun programma vullen met grote namen en mainstream geluid, weet Metropolis het elk jaar weer voor elkaar te krijgen een paar scherpe nieuwe namen te boeken. 3VOOR12 doet een greep uit het programma.

O.a. The Vaccines, Gers Pardoel, Kurt Vile en Krach

Zondag 3 juli vindt in het Rotterdamse Zuiderpark het Metropolis Festival plaats. Waar veel gratis evenementen hun programma vullen met grote namen en mainstream geluid, weet Metropolis het elk jaar weer voor elkaar te krijgen een paar scherpe nieuwe namen te boeken. 3VOOR12 doet een greep uit het programma.

The Vaccines
Ze waren dé Britse buzzband van de eerste maanden van dit jaar, vooral dankzij single Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra), een punky popsong in Ramones-stijl. De opwinding werd tot nu toe in Nederland nog niet verzilverd, omdat de ideale gelegenheden om je aan het publiek te tonen – Eurosonic en London Calling – niet door gingen.

Gers Pardoel
Na een glansrijke bijrol in Broodje Bakpao en features met o.a. RB DJan en Flinke Namen is de Brabantse rapper Gers Pardoel klaar voor het echte werk. Na de zomer komt zijn album uit op TopNotch, de lente werd al gekleurd door zijn opbeurende single Morgen Ben Ik Rijk. Zou zo maar eens uit kunnen komen.

Kurt Vile & the Violators
“I packed my suitcase with myself, but I’m already gone”, zingt Kurt Vile in Jesus Fever, een van de sterkste singles van het jaar. Het is een liedje over een worsteling met religie en familie en een fraai visitekaartje voor album Smoke Ring For My Halo. Het is alweer het vierde album van de man uit Philadelphia.

Les Savy Fav
In 2009 stond de Canadese band Fucked Up op Metropolis, een band die er een tamelijk opwindende show op na houdt. Ook de frontman post-hardcore band Les Savy wil nog wel eens fysiek contact met zijn publiek zoeken. De band bestaat al sinds 1997 en bracht eind vorig jaar album Root For Ruin uit.

Grouplove
De Amerikanen van Grouplove willen liefst dat je hun naam schrijft als GROUPLOVE. Maar ook zonder die uitroeptekens wist de band al wat aandacht op zichzelf te vestigen. Hun naam gonst in de Amerikaanse indie blogosphere. In september komt hun debuut pas uit, maar in eigen land ging de band al op tour met Florence and the Machine.

Kleine Viezerik
Meest spectaculaire aflevering in de serie Ali B Op Volle Toeren is die waarin Kleine Viezerik op bezoek gaat bij Willeke Alberti. Het contrast tussen de oud-Hollandsche zangeres en de Amsterdamse straatrapper kon nauwelijks groter, al liet Kleine Viezerik wel meteen zien dat hij gevoel voor humor en een goed hart heeft. 

Tamikrest
De meest exotische bijdrage aan het programma komt dit jaar uit Mali en heet Tamikrest. De negen-koppige band mengt traditionele Afrikaanse muziek met Westerse invloeden. Muziek met een stevige lading, want de leden overleefden de burgeroorlog die begin jaren negentig in het land woedde. Toen in 2006 opnieuw onlusten uitbraken, besloot de band niet de wapens maar de instrumenten op de pakken.

Krach
Menig festival heeft dit jaar de naam Krach op het affiche staan. Niet raar, want de band uit Arnhem en Nijmegen maakt zeer dansbare electrorock, waar je geen meerdere luisterbeurten voor nodig hebt. And So I Do A Little Dance en Do The Wave Now werden veel gedraaid door Eric Corton in 3VOOR12RADIO.

Weekend
Nee, Weekend is niet hetzelfde als The Weeknd. Dat zou een pijnlijke vergissing zijn zelfs, want in plaatst van futuristische r&b zou hun retro shoegaze noise indiepop je wel eens rauw op het dak kunnen vallen. Voor liefhebbers van de vroege Sonic Youth. 

Pop Up Animal Kids
Met Pop Up Animal Kids kon je al kennis maken op Noorderslag, afgelopen januari. Toen stond de band in overalls in primaire kleuren namelijk in de 3VOOR12 zaal. De Haagse band maakt aanstekelijke gitaarpop, met als meest meeslepende voorbeeld het nummer Holy Moments.