Rotterdams zwembad Tropicana wordt evenementenhal

Ook concerten in Live Event Center met capaciteit van 6000 man

Erik Zwennes ,

Het failliete Rotterdamse zwembad Tropicana wordt verbouwd tot een evenementenlocatie met een maximale capaciteit van 6000 man. Vandaag werden de details van het Live Event Center Rotterdam tijdens een persbijeenkomst bekend gemaakt. Achter de plannen zit de Lips Capital Group. Frank Blom, voormalig-directeur van Tropicana, wordt de directeur van het nieuwe bedrijf.

Ook concerten in Live Event Center met capaciteit van 6000 man

Het failliete Rotterdamse zwembad Tropicana wordt verbouwd tot een evenementenlocatie met een maximale capaciteit van 6000 man. Vandaag werden tijdens een persbijeenkomst de details van het Live Event Center Rotterdam (LECR) bekend gemaakt. Achter de plannen zit de Lips Capital Group. Frank Blom, voormalig-directeur van Tropicana, wordt de directeur van het nieuwe bedrijf. LECR zal naast zakelijke- ook publieksevenementen onderdak bieden.

Vastgoedbedrijf Lips verwacht binnenkort de verbouwvergunning rond te hebben. Daarna zal het direct beginnen met de bouwwerkzaamheden om volgens de plannning eind september 2011 al open te gaan in de nieuwe vorm. Het ontwerp van architect Jeroen Hoorn (zie impressiebeelden naast dit artikel) is een opvallende doos-in-doos-constructie. De hal ligt vlakbij het centrum van Rotterdam in de wijk Kralingen.

Woordvoerder Peter Schuiten van LECR schetst de geplande programmering als ‘een mini-Ahoy’. “Denk aan een kleine beurs, productpresentaties, maar ook pop- en danceconcerten. Deels zal de ruimte worden verhuurd aan externe organisatoren, deels starten we met een eigen programmering. Volgens de woordvoerder is uit marktonderzoek, in opdracht van het vastgoedbedrijf, gebleken dat er in Rotterdam behoefte is aan een zaal die in capaciteit tussen De Doelen en Ahoy ligt.

Schuiten: “Wij zien dat de trend om alle evenementen buiten de stad te organiseren weer aan het veranderen is. Men is op zoek naar een veilige locatie in het centrum.” De woordvoerder wijst op de opvallende architectuur van het pand. Architect Jeroen Hoorn ontwierp een nieuwe buitenschil voor het gebouw, die bestaat uit een legering van koper en aluminium. Het materiaal behoudt grotendeels haar goudgele kleur bij oxidatie. Schuiten: “Het is een vrij transparant ontwerp. Geen dichte ruimte zoals je veel ziet bij dergelijke zalen.” De verbouwing en de nieuwe functie van het gebouw leveren naar verwachting 180 arbeidsplaatsen op. Om het Live Event Center Rotterdam te realiseren wordt volgens Lips veertien miljoen euro geïnvesteerd.

LECR is op dit moment in gesprek met meerdere partijen over exploitatie van de zaal. Schuiten noemt Mojo, evenementenorganisator AEG en Ahoy. Er zijn nog geen gesprekken gaande met De Nieuwe Oogst (voorheen Urban Culture Podium, in de voormalige Maassilo’s, red.) en zalen als Rotown, maar dat sluit LECR zeker niet uit. Het pand zal in compartimenten ontsloten kunnen worden. Ook is er nog 2000 m2 binnen het pand verder te ontwikkelen. Hiervoor is nog geen vergunning rond, maar zijn al wel gesprekken gaande met de gemeente Rotterdam. “Daar zou bijvoorbeeld een poppodium in kunnen komen dat zich richt op kleinere concerten,” aldus de woordvoerder van LECR.