Krach geeft dampend elektrorockfeestje in Rotown

De band is hard op weg de Caro Emerald van 2011 te worden

Tekst: Joey Schaasberg Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Er zijn een paar van die mijlpalen voor Nederlandse bands, dat als je die behaalt, dan weet je dat je superpopulair gaat worden en in heel Nederland op het podium zal gaan staan. Krach heeft ze allemaal al ingekopt afgelopen maanden. Om hun debuutalbum te promoten (dat 21 januari uit is gekomen) doen ze nu een clubtour door Nederland.

De band is hard op weg de Caro Emerald van 2011 te worden

Er zijn een paar van die mijlpalen voor Nederlandse bands, dat als je die behaalt, dan weet je dat je superpopulair gaat worden en in heel Nederland op het podium zal gaan staan. Krach heeft ze allemaal al ingekopt afgelopen maanden: een optreden bij DWDD, ze waren afsluiter (!) op het festival-der-talenten genaamd Noorderslag en ze zijn uitgeroepen tot Serious Talent op 3FM. Om hun debuutalbum te promoten (dat 21 januari uit is gekomen) doen ze nu een clubtour door Nederland. Goed getimed allemaal: Krach is hard op weg de nieuwe Caro Emerald te worden in 2011.

Nou, niet helemaal misschien: de hippe, hoekige nummers van Krach zullen namelijk door de gemiddelde moeder waarschijnlijk niet gewaardeerd worden. Op hun plaat serveren ze een dampende salade van lompe stonerpop met dansbare elektrorock, alsof Soulwax is gefuseerd met De Staat. En, met hun kordate kledij (Oost-Europese legercommandant-outfits met daaronder zogenaamde wife-beaters) proberen de soms nog jonge mannetjes zichzelf een stoer imago aan te meten.

Krach begint het optreden met trage heipaalrock, gevuld door veel (vier!) gitaren. Leuk om te zien dat ze constant van instrument wisselen: ze ruilen synthesizer in voor (bas)gitaar, en we leerden zelfs dat de drum prima door meer dan één persoon tegelijkertijd bespeeld kan worden. Alhoewel er weinig contact met het publiek wordt gezocht, werkt het plezier en gezweet van de band aanstekelijk op het publiek.

De computer speelt eerst nog een achtergrondrol, maar naarmate de show vordert neemt het een steeds prominentere plek in de muziek in. De vervormde gitaren maken vaker plaats voor synthesizers en technobeats worden gebruikt om zowel drumpartijen aan te vullen als om nummers aan elkaar te breien. Gedurende de show heeft Krach zich getransformeerd van rock-groep tot een volwaardige techno-liveband. Er ontstaat een mix van electronica, gitaar, drums en megafoon-zang die de voetjes zonder problemen van de vloer krijgt: van mij mogen ze nog wel even doorspelen! Maar helaas, deze lui hebben nog maar één album uitgebracht, en na minder dan een uur genoten te hebben is het alweer voorbij. Om het leed te verzachten wordt de boel naadloos overgenomen door hun dj vriendjes van Die Lui.

Deze jongens zijn lekker bezig geweest vanavond. Krach doet de naam eer aan en levert een krachtige, energieke, maar ook verrassende live show. Ik ben benieuwd wat ze voor nieuwe mijlpalen bereiken komend jaar. Komt dat zien!