Album en mixtape DuvelDuvel in de maak

Materiaal Opgeduveld 2 van de plank voor Stick-N-Duuv

Ingmar Griffioen ,

DuvelDuvel is druk. De Rotterdammers plannen twee eigen releases, plus nog de Stick-N-Duuv samenwerking met Sticks en komen bovendien in maart met de eerste release van platform ROTTZ. De ROTTZ-clubtour met vijf groepen, waaronder DuvelDuvel en Zo Moeilijk, trekt deze maanden ook door het land. "Er is veel gaande", merkt Duvel op. "En er worden veel gruwelijk goede tracks gemaakt."

Materiaal Opgeduveld 2 van de plank voor Stick-N-Duuv

DuvelDuvel gaat een drukke tijd tegemoet. De Rotterdamse hiphop-groep plant twee eigen releases, plus nog de Stick-N-Duuv samenwerking met Sticks en komt bovendien in maart met de eerste release van platform ROTTZ. De ROTTZ-clubtour met vijf groepen, waaronder DuvelDuvel en Zo Moeilijk, trekt deze maanden ook door het land. "Er is veel gaande", merkt Duvel op. "Er worden veel gruwelijk goede tracks gemaakt en het is zonde als die blijven liggen."

Begin maart moeten op ROTTZ mixtapes van Midkade en DuvelDuvel uitkomen en dan mei/juni het album van VSOP, wat meteen de eerste albumrelease van ROTTZ wordt. Het Rotterdamse platform doet dat niet bij TopNotch (waar de laatste DuvelDuvel-cd's uitkwamen), maar via een distributiedeal met PIAS. Dat geldt ook voor andere toekomstige albums. De mixtapes worden in eigen beheer uitgebracht en op de ROTTZ-website aangeboden. Andere ROTTZ-releases op stapel zijn een mixtape van Billy en een compilatie-cd van producer Presto, die daar volgens Duvel een aantal grote Nederlandse mc's voor gestrikt heeft. Een goede dwarsdoorsnede van de ROTTZ-stal is op de net verschenen tweede verzamelaar te horen.

De DuvelDuvel mixtape zal tracks bevatten, die Duvel en Supahdupah de afgelopen twee jaar gemaakt hebben. "Met ook alle collabo's die we de laatste tijd gedaan hebben. Die droppen we, omdat mensen denken dat we al die tijd stil hebben gezeten." Ook in de planning zit het Stick-N-Duuv album, waar de Zwolse rapper Sticks al eerder over vertelde. "Het is een beetje druk nu met de tour, maar binnenkort gaan we weer vaker naar Arnhem en aan de slag in de studio van Henning", verzekert Duvel. "Dit is voor mezelf, naast het DuvelDuvel album, hetgeen waar ik het meest naar uitkijk."

De banden tussen de Zwolse en Rotterdamse scene bestaan al sinds de BuitenWesten tijd en zijn weer aangehaald. Opgezwolle en DuvelDuvel brachten in 2002 al samen als Opgeduveld een album uit, maar de aangekondigde Opgeduveld 2 kwam nooit uit. "Het ging niet meer zoals wij en zij wilden", blikt Duvel terug. "Maar er liggen wel gouden tracks op de plank, die echt zo gruwelijk zijn dat ze mensen nu nog wegblazen. Zelfs na zes jaar." Op Stick-N-Duuv komt ook zat nieuw materiaal en het zal volgens Duvel zeker geen Opgeduveld-light worden. "Dat is niet onze intentie. Het is gewoon Stick-N-Duuv, wij gaan beats pakken en daarop teksten schrijven. We hebben heel veel beats liggen van Henning, dus dat moet wel lukken. Als we met elkaar in de studio zitten, komt er sowieso altijd wat dopes uit. Ik ben niet zo van het heen en weer mailen."

Ook met Zo Moeilijk is er een goede klik. Zo staat er na ROTTZ Vol. 1 ook op de tweede sampler een track van Zo Moeilijk en is het Nijmeegse trio de hele ROTTZ-tour van de partij. Andersom doet Duvel ook een nummer mee op het aanstaande album Nieuwe Moves van de Nijmegenaren. "Die klik was er altijd al, we hebben alleen nooit eerder de tijd genomen om dingen met elkaar te doen." Duvel verwacht veel van Nieuwe Moves. "Ik heb een paar tracks gehoord en het is wel echt goede shit. Ik ben niet iemand die van tevoren zegt dat een album een classic gaat worden, maar deze heeft het wel in zich." Hij roemt ook de producties: "Keiharde shit allemaal."

Duvel is tevreden over de progressie van de ROTTZ-stal, de compilatie en de tour. "Deze tweede sampler is toch meer ROTTZ-georiënteerd, bevat meer de mensen die we onder ons hebben en die we bekend willen maken." De sampler is ook fysiek beschikbaar tijdens de tour en in een selecte groep speciaalzaken. De clubtour is inmiddels halverwege. "We hebben toffe shows gehad in Zwolle en Tilburg, waar Boef en de Gelogeerde Aap ook een paar nummers mee deden. Het is apart om met vijf groepen te touren en wel een gezellige bende backstage. We zijn nog bezig met nieuwe shows te regelen, zo zijn er nog geen data in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Voor de zomer zijn we met aantal grote festivals in onderhandeling, onder andere Bridging The Gap in Ahoy."

ROTTZ Vol. 2 is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal. De ROTTZ On Tour-data vind je op de site.