2012 wordt het jaar van Mark Lotterman!

‘New band, new songs’

Tekst: Marin van Campen Foto: Robert Tjalondo ,

Nieuw, nieuw, nieuw! Drie woorden die betrekking hebben op de Mark Lotterman van vandaag. De zanger en muzikant heeft een nieuwe band en daarmee ook een nieuw geluid. Verder staat er een nieuw album op stapel en gaat Lotterman weer veel optreden. 3VOOR12 Rotterdam/Drechtsteden berichtte dit al eerder, maar wil graag meer weten. Daarom voelden wij de donkergevooisde man aan de tand over zijn plannen.

‘New band, new songs’

Nieuw, nieuw, nieuw! Drie woorden die betrekking hebben op de Mark Lotterman van vandaag. De zanger en muzikant heeft een nieuwe band en daarmee ook een nieuw geluid. Verder staat er een nieuw album op stapel en gaat Lotterman weer veel optreden. 3VOOR12 Rotterdam/Drechtsteden berichtte dit al eerder, maar wil graag meer weten. Daarom voelden wij de donkergevooisde man aan de tand over zijn plannen.

 

Een nieuwe band en een nieuwe sond. Vanwaar komt deze make-over?

“Het is geen bewuste of geplande omschakeling. Eigenlijk viel mijn oude band een beetje uit elkaar. Na een tussenpauze heb ik gezocht naar andere muzikanten voor in mijn band en die heb ik samen met gitarist Frank Jonas (Gones) samengesteld.”.

 

Hoe klinkt de nieuwe Mark Lotterman-sound?

“De jongens in mijn band hebben bijna allemaal een jazzopleiding, waardoor de insteek in de muziek kleiner is geworden en dan verandert het geluid vanzelf. De liedjes zijn vooral anders qua structuur. In steekwoorden kun je het omschrijven als Amerikaanser, losser en dompiger.”.

 

Begin 2012 ga je touren en je doet dan ook het buitenland aan (Frankrijk, België en Duitsland). Hoe heb je dat aangepakt?

“Zoiets lukt gewoon opeens! In Nederland ben je snel klaar, dus zoek je het ook eens over de grens. Via de Luisterpaal hebben wat mensen in Parijs mijn muziek ontdekt. Op die manier ben ik dus aan het optreden in de Franse hoofdstad gekomen, een optreden waar ik erg naar uitkijk. In Duitsland heb ik eerder gespeeld en het verbaasde me dat de mensen daar gewoon 15 euro overhebben om een (voor hun) onbekende muzikant te gaan zien. En de zaal is dan ook helemaal vol! Dat is natuurlijk te gek en daarom ga ik ook weer terug naar diezelfde zaal in Saarbrücken.”.

 

In januari ga je studio in met niemand minder dan Frans Hagenaars. Komt er dan eindelijk een nieuw album?

“Ja! Freek de Jonge had mijn eerste album aan Hagenaars gegeven. Na wat mailcontact, enkele demo’s en een persoonlijk gesprek heeft hij besloten om mijn nieuwe album te doen. Ik heb alle vertrouwen in Frans. Zijn producties zijn over het algemeen meer poppy dan bijvoorbeeld bij een Tom Waits, dus ik ben erg benieuwd naar het spanningsveld tussen Frans z’n stijl en de mijne. Er is ook een persoonlijke klik tussen Frans en mij, wat natuurlijk erg belangrijk is. Het is de bedoeling dat het album rond komende zomer zal uitkomen.”.

 

De samenwerking met Frans Hagenaars doet al snel denken aan een plekje in de Excelsior-stal…

“Dat is helaas niet vanzelfsprekend en zover zijn we nog lang niet. Eerst maar eens een goed album maken, dan zien we daarna wel aan welk label we het kunnen slijten.”.

 

Kunnen we je na de release van je album nog veel zien optreden?

“Natuurlijk! Direct na de release doen we een korte tour en de rest plannen we pas nadat het album is uitgekomen.”.

 

Mark Lotterman heeft duidelijk zin in alle nieuwe dingen die hij gaat ondernemen. Wij houden je in ieder geval op de hoogte en op de website van Lotterman kun je kijken wanneer en waar je hem én zijn nieuwe band live kunt meemaken.