Uniek moment: Eefje krijgt Rotown stil.

Rotown alwéér uitverkocht

Tekst: Francis Pronk Foto's: Amber Zwartbol ,

Vorig jaar stond Eefje nog in het voorprogramma van Lucky Fonz III in Rotown. Daar was zij solo te bewonderen en bracht zij enkele liedjes ten gehore van haar EP die net uit was. Ooit won zij De Grote Prijs van Nederland en inmiddels is haar debuutalbum 'De Koek' uitgebracht en heeft zij shows op o.a. Noorderslag op haar naam staan.

Rotown alwéér uitverkocht

Vorig jaar stond Eefje nog in het voorprogramma van Lucky Fonz III in Rotown. Daar was zij solo te bewonderen en bracht zij enkele liedjes ten gehore van haar EP die net uit was. Ooit won zij De Grote Prijs van Nederland en inmiddels is haar debuutalbum 'De Koek' uitgebracht en heeft zij shows op o.a. Noorderslag op haar naam staan. Eefje tourt momenteel door Nederland om het publiek kennis te laten maken met de luisterliedjes van 'De Koek'. Ze zijn al over de helft met de tour en voor de zoveelste keer is Rotown helemaal uitverkocht.

De twintigjarige singer-songwriter Katía verzorgt deze tour het voorprogramma van Eefje. Katía maakt rustige luisterliedjes, maar helaas komt het vanavond niet helemaal tot zijn recht. De vriendelijke Katía, die met een zwoele blik het publiek inkijkt, weet helaas niet de aandacht van iedereen de winnen. Op een gegeven moment is het zo rumoerig in Rotown, dat het een beetje sneu wordt voor Katía. Haar Engelse liedjes gaan over verschillende onderwerpen; van de liefde tot andere diepzinnigheden. Op een gegeven moment vraagt ze het publiek of zij aan het eind van het nummer de trompetten willen nabootsen. Helaas wordt er niet aangegeven wanneer dit moment komt, dus blijft het stil in het publiek. Het publiek kijkt enorm uit naar het optreden van Eefje en Katía doet erg haar best, maar ze weet niet te overtuigen. Deze zomer sluit zij zich op in de studio om te werken aan haar debuutalbum. Het plan is om het album op 24 september te releasen in Paradiso. Hopelijk komen er dan mensen die wel bereid zijn om te luisteren naar haar liedjes, in plaats van de week met elkaar door te nemen.

Het scheelt dat de instrumenten al op het podium staan, want dan kan Eefje snel beginnen. Ze speelt eerst het liedje 'Naast Me' in haar eentje, maar daarna komen haar bandleden het podium op bestaande uit toetsenist Jelte, bassist Merijn, gitarist Jacob en drummer/percussionist Frank. Eefje maakt Nederlandstalige liedjes met veel persoonlijke teksten. Ook zingt zij de zinnen erg snel achter elkaar, dat je je soms afvraagt of ze wel ademhaalt. Het snelle zingen is niet storend, het is juist erg kenmerkend voor Eefjes liedjes. Eefje kan niet alleen gitaarspelen en zingen, maar is een manusje van alles. Ze neemt  tijdens 'Ik Dacht Na' plaats naast haar toetsenist en speelt mee. Ze weet zich te onderscheiden van andere singer-songwriters, (niet alleen door het aparte pak dat ze draagt), maar de teksten hebben soms een Spinvis-achtige kant en ze combineert humor met soms droevige gebeurtenissen. Voorbeelden hiervan zijn 'Ik Dacht Na' en 'Huis', die over een tijd gaan dat ze niet lekker in haar vel zat en veel piekerde. Eefje vertelt tussendoor dat ze gisteren met toetsenist Jelte een record heeft verbroken. Gisteren was het Recordstore Day en ze hebben maar liefst negen instores op een dag gedaan, waaronder in Velvet, in de buurt van Rotown.

Bij 'Hartslag' klapt Eefje een bepaalt ritme en de gitarist klapt het ritme na met een speciaal instrument: houten planken die hij tegen elkaar slaat. Ook komen er later in de set (o.a. in het nummer 'Schotland') blaasinstrumenten voorbij zoals een trompet, bugel en klarinet. Het meest dansbare nummer is de single 'Afdwaalt'. In de bijpassende clip laat Eefje haar dansmoves zien. De vorige keer in Rotown deed ze dit nummer nog solo met een opname apparaat. Ze nam telkens geluiden op die zij herhaaldelijk afspeelde. Zo leek het net of ze een hele band om zich heen had gecreëerd, terwijl ze alleen met haar gitaar op het podium stond. Vandaag heeft het nummer meer tempo en wordt er flink gedanst. Uiteraard volgen er nog toegiften. De eerste toegift 'In Het Gras' doet zij weer in haar eentje en het één na laatste nummer 'Herinneringendingen' (van de 'Hartslag' EP) zorgt ervoor dat het stil is in Rotown. Een uniek moment, want je kunt werkelijk een speld horen vallen. 'Herinneringendingen' gaat over twee oude vrouwen van in de negentig die veel waarde hechten aan herinneringen, maar vaak alles weer vergeten. "Een triest verhaal en een verward liedje", aldus Eefje. Ook heeft Eefje een leuke actie bedacht: als je je e-mailadres op het concertkaartje schrijft kun je het inleveren in de koektrommel bij de merchandise. Aan het einde van de tour gaat zij een kaartje trekken en diegene wint dan een huiskamerconcert. Met het mooie 'Genoeg' is het echt genoeg voor vandaag. De bezoekers mogen nog een koekje pakken uit de koektrommel bij de merchandise en Eefje kan met opgeheven hoofd naar huis. Een indrukwekkend optreden en het belangrijkste: ze kreeg Rotown stil. Het is tóch mogelijk.