Onwaarschijnlijke samenwerking van The Phantom Four & The Arguido Onwaarschijnlijke samenwerking van The Phantom Four & The Arguido

Phantom Frank en Urban Dance Squads Rudeboy zijn nu al de festivalsensatie voor 2011

, Tekst: Maurice Dielemans Foto's: Robert Tjalondo

Onwaarschijnlijke samenwerking van The Phantom Four & The Arguido

Phantom Frank en Urban Dance Squads Rudeboy zijn nu al de festivalsensatie voor 2011

Tekst: Maurice Dielemans Foto's: Robert Tjalondo ,

Wat deden we ook alweer in de jaren '90? Oh ja, we dansten in de huiskamer op het legendarische album Hasheeda van The Treble Spankers. In het weekend gingen we ook springen en pogoën op de cross-overmuziek van Urban Dance Squad. Maandagochtend zaten we weer braaf in de schoolbankjes. Niemand had toen kunnen bedenken dat Treble Spankers Phantom Frank en Urban Dance Squads Rudeboy ooit ook nog iets samen zouden doen.

Phantom Frank en Urban Dance Squads Rudeboy zijn nu al de festivalsensatie voor 2011

Wat deden we ook alweer in de jaren '90? Oh ja, we dansten in de huiskamer op het legendarische album Hasheeda van The Treble Spankers. In het weekend gingen we ook springen en pogoën op de cross-overmuziek van Urban Dance Squad. Maandagochtend zaten we weer braaf in de schoolbankjes.Niemand had toen kunnen bedenken dat Treble Spankers Phantom Frank en Urban Dance Squads Rudeboy ooit ook nog iets samen zouden doen.

Als je er over nadenkt, is het een rare combinatie. De exotische surfsound van The Treble Spankers en later Phantom Four komt in de verste verte niet in de buurt van de opruiende hiphoprock van Urban Dance Squad. Rudeboy is nog altijd enorm opgefokt, terwijl het melodieuze gitaargeluid van Phantom Frank juist onthaastend werkt. Twee totaal verschillende werelden: de vooruitstrevende muziek van de voormalige voorman van Urban Dance Squad en de nostalgische, bijna oubollige, maar ragfijne gitaarmuziek van Phantom Four. Denk aan: Zach de la Rocha van Rage Against the Machine die het doet met The Shadows. Zoiets.

In Exit zien we hoe de veteranen van de jaren '90 de krachten succesvol weten bundelen. Het optreden van The Phantom Four & The Arquido is natuurlijk nog maar een try-out, een onwaarschijnlijk probeersel. In het begin kijkt de goedgevulde zaal de spreekwoordelijke kat uit de boom. Rudeboy is erg aanwezig en springt als een boxer die bezig is met een eindeloze warming-up. Het zweet druipt als vanouds van zijn kale kop. De bezieling en gedrevenheid zijn er dus nog steeds. Phantom Four klinkt dan nog meer als een onopvallende backingband, ondanks dat Phantom Frank af en toe naar voren stapt voor een solootje. De omschakeling komt met instrumentale cover van New Order, waarbij Rudeboy in ruststand en zittend op één van de boxen toekijkt. Vanaf dat moment groeien de muzikanten steeds meer naar elkaar toe.

Uitstekende covers als 'Teenage Kicks' van de Undertones en 'Ever Fallen in Love with Someone (You Shouldn't Have Fallen in Love with)?' scheppen een band met een publiek dat uiteraard de nieuwe nummers nog niet kan meezingen. Duidelijk is dat het nieuwe project The Phantom Four & The Arguido veel meer potentie heeft dan The Servants of the Servants, de vorige en totaal geflopte band van Rudeboy. Of Phantom Fours studioalbum Madhur ook overtroffen gaat worden, is nog maar de vraag. Live staat wel vast dat we hier te maken hebben met de festivalsensatie van 2011. Dat wordt weer springen en pogoën op Lowlands en Metropolis, net als vroeger…

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam