LantarenVenster programmeert op nieuwe locatie ook pop LantarenVenster programmeert op nieuwe locatie ook pop

Koningin Beatrix opent 6 november nieuw film- en muziektheater

, Ingmar Griffioen

LantarenVenster programmeert op nieuwe locatie ook pop

Koningin Beatrix opent 6 november nieuw film- en muziektheater

Ingmar Griffioen ,

LantarenVenster heeft zes fonkelnieuwe zalen op de Kop van Zuid in Rotterdam en gaat nu opeens ook pop neerzetten. "We gaan hier ongeveer honderd concerten per jaar doen. Vooral jazz plus een aantal popconcerten", vertelt interim-directeur Frans Vreeke. Zaterdag 6 november opent Koningin Beatrix het nieuwe film-en muziektheater.

Koningin Beatrix opent 6 november nieuw film- en muziektheater

LantarenVenster heeft zes fonkelnieuwe zalen op de Kop van Zuid in Rotterdam en gaat nu opeens ook pop neerzetten. "We gaan hier ongeveer honderd concerten per jaar doen. Vooral jazz en gerelateerde muziek plus een aantal popconcerten", vertelt interim-directeur Frans Vreeke. Zaterdag 6 november opent Koningin Beatrix het nieuwe film-en muziektheater op de Wilhelminapier.

Tot voor kort exploiteerde LantarenVenster nog zes zalen aan de Gouvernestraat in hartje Rotterdam: vier filmzalen en twee voor concerten, theater- en dansvoorstellingen. "Dat honderd jaar oude pand was hartstikke mooi, maar tegelijk helemaal op", blikt Vreeke terug. "Zeker qua faciliteiten voor het publiek, maar ook qua arbo- en milieu-eisen. Verbouwen was te duur. Zo’n tien jaar  geleden werd de Wilhelminapier door de gemeente tot culturele bestemming bestempeld. Kort daarna werden plannen ontwikkeld voor de bouw van een wolkenkrabber op de pier. In het plintgebouw wilden ze een culturele instelling."

De gemeente Rotterdam stelde voor  LantarenVenster daar in onder te brengen en zo heeft Vreeke in het nieuwe gebouw weer zes zalen tot zijn beschikking. "Alleen nu vijf voor film en eentje voor muziek en waar we vroeger alleen jazz deden, gaan we nu ook pop doen." Ook LantarenVenster heeft van Rotterdam subsidie ontvangen om een deel van de weggevallen WATT-programmering op te vangen. "De gemeente vroeg ons een voorstel te doen voor welk deel we wat kunnen betekenen. Zo doen we vanaf de opening tot in maart voor een klein bedrag een stuk of acht popconcerten."

Het eerste popconcert is Balthazar deze donderdag. En er komen volgens Vreeke nog veel meer mooie dingen aan. "Zoals Hans Teeuwen in december. En Isbells - ik ben nogal fan van die jongens - komt samen met D.A.A.U.." Het is niet zeker of er na volgend voorjaar nog popbudget voor ons is. "We horen hopelijk in januari of februari of we daarna nog in aanmerking komen voor popsubsidie." Vreeke gaat er graag mee door. "Deze zaal is er  uitermate geschikt voor en staat nog regelmatig een avond leeg." LantarenVenster heeft in die zaal een capaciteit van 300 (zittend) tot 480 mensen (staand). Bij het programma moet niet aan underground of alternatieve muziek gedacht worden. "Dat past niet bij ons karakter, dus dat zullen we ook niet programmeren."

Qua jazz moet het programma wel breder worden dan aan de Gouvernestraat. "We moeten per concert minimaal honderd mensen binnen krijgen. Dat kan niet alleen met pure jazz, dus dat betekent dat we breder moeten programmeren. North Sea Jazz breed, dus ook blues, funk, soul en kijken wat daar in de buurt zit." Voor de invulling van het programma is Frank Bolder aangetrokken, tevens programmeur North Sea Jazz. Marcel Haug (Metropolis, Oerol) helpt met het popprogramma. Zelf zal Vreeken het nog twee maanden meemaken. Na twee jaar maakt de interim per 1 januari 2011 plaats voor een nieuwe man. "Dan moet LantarenVenster helemaal draaien en draag ik mijn functie over aan Krijn Meerburg, de huidige directeur van de Cinerama bioscoop."

Donderdag 4 november ontvangt LantarenVenster dus de Belgische popband Balthazar en twee dagen later komt Koningin Beatrix het lintje doorknippen. "Wij zijn bijzonder verguld met haar komst." Vreeke ziet het als teken dat 'zij ook het belang inziet van dit prachtige nieuwe theater'. "Dit is een mijlpaal in het gemeentelijk streven om het noorden en zuiden van de stad met elkaar te verbinden via deze pier. Het begint met het Nieuwe Luxor Theater, het Nederlands Fotomuseum en tentoonstellingsruimte LP II ook echt een culturele hotspot te worden."

LantarenVenster zit aan de Otto Reuchlinweg 996 (Wilhelminapier), Rotterdam. Meer info op de site.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam