LantarenVenster gaat popmuziek programmeren in nieuwe theater op de Wilhelminapier

Theater en dans blijven achter in oude locatie

Tekst: Linda Wimmenhove Foto's: LantarenVenster ,

LantarenVenster gaat verhuizen naar een nieuwe locatie op de Wilhelminapier. De bedoeling is dat bezoekers vanaf 1 oktober 2010 daar kunnen genieten van muziek en film. 3voor12 Rotterdam had alvast een gesprek met Frans Vreeke, directeur van LantarenVenster, over de plannen, de locatie en het nieuwe seizoen.

Theater en dans blijven achter in oude locatie

LantarenVenster gaat verhuizen naar een nieuwe locatie op de Wilhelminapier. De bedoeling is dat bezoekers vanaf 1 oktober 2010 daar kunnen genieten van muziek en film. 3voor12 Rotterdam had alvast een gesprek met  Frans Vreeke, directeur van LantarenVenster, over de plannen, de locatie en het nieuwe seizoen.

“De reden voor de verhuizing”, zo vertelt Frans Vreeke, "heeft te maken met het feit dat het  pand aan de Gouvernestraat waar LantarenVenster nu is gevestigd op is. Het voldoet niet meer aan de vereisten en kwaliteitsstandaarden waaraan een dergelijk pand moet voldoen. Aan het begin van deze eeuw zijn er plannen geweest om LantarenVenster te verbouwen. Dit bleek te duur en niet haalbaar te zijn. Op een gegeven moment hebben wij vernomen dat Vesteda plannen had om een theater te bouwen op de Wilhelminapier. LantarenVenster bleek daar perfect in te passen.”

“De programmering van LantarenVenster gaat veranderen. De muziekprogrammering van LantarenVenster is nu nog voornamelijk gericht op jazz. Het is de bedoeling dat ook genres als pop, Americana en singer songwriters een plek gaan krijgen in de programmering. Voor het nieuwe seizoen hebben we onder meer Manu Katsche, Blaudzun, en Natacha Atlas al geboekt. Qua filmaanbod willen we meer populaire films gaan programmeren. Geen blockbusters, maar films als ‘Slumdog Millionaire’. We beschikken op de nieuwe locatie over een extra filmzaal. Dit betekent dat er meer voorstellingen kunnen plaatsvinden. De bezoekersaantallen van LantarenVenster zullen op de nieuwe locatie moeten verdubbelen. Het nieuwe pand en de programmering zal een groter publiek aanspreken. Theater en dans blijft achter in de Gouvernestraat en zal samen met Productiehuis Rotterdam, Theatergroep MAX en Dansateliers opgaan in een nieuwe Stichting. De gemeenteraad moet nog beslissen of zij het pand van LantarenVenster gaat kopen.“

“Het meest verguld ben ik met de open uitstraling van de nieuwe locatie. Het pand aan de Gouvernestraat is vrij donker. Het nieuwe pand heeft enorme glazen wanden en een grote open foyer. Het publiek zal langer blijven na de optredens. Het terras op het zuiden is geschikt voor lunch en zal ’s avonds ook open zijn. Het is nu mogelijk om een band aan te gaan met het publiek. Het is de bedoeling om meer te gaan samenwerken met bedrijven. De programmering verandert en zal worden verdiept.”

“Komende vrijdag 2 juli vindt een gratis slotfeest plaats op de oude locatie aan de Gouvernestraat. Bezoekers van het eerste uur, voormalig directeuren en andere betrokkenen zullen terug- en vooruitkijken en iedereen is welkom. Jakhals Sjoerd presenteert deze middag en avond en er vinden optredens plaats van crossover, jazz- en jamband Sinas, dans- en theatergezelschap Union Suspecte, Lloyd Marengo en er is het filmprogramma ‘Kort Rotterdams’.”