Elin Ruth Sigvardsson krijgt Rotown muisstil Elin Ruth Sigvardsson krijgt Rotown muisstil

Publiek luistert zittend naar Zweedse zangeres

, Tekst: Francis Pronk

Elin Ruth Sigvardsson krijgt Rotown muisstil

Publiek luistert zittend naar Zweedse zangeres

Tekst: Francis Pronk ,

Op een warme zomerzondag bestaat het publiek in Rotown uit zo'n dertig man. Dit belooft een heel intiem optreden te worden van de Zweedse zangeres Elin Ruth Sigvardsson. De band bestaat vandaag uit een akoestisch trio; Elin op akoestische gitaar en zang, een keyboardspeelster en een percussie dame.

Publiek luistert zittend naar Zweedse zangeres

Op een warme zomerzondag bestaat het publiek in Rotown uit zo'n dertig man. Dit belooft een heel intiem optreden te worden van de Zweedse zangeres Elin Ruth Sigvardsson. De band bestaat vandaag uit een akoestisch trio; Elin op akoestische gitaar en zang, een keyboardspeelster en een percussie dame. Elin vertelt dat ze normaal met een grotere band spelen, maar vandaag spelen ze akoestisch.

Op het podium zijn drie gestylde dames te zien, alle drie gehuld in een jurkje. Elin lijkt net weggelopen uit een jaren vijftig film met haar kapsel en outfit. Haar tatoeages zorgen ervoor dat het lieve meisje de uitstraling van een echte rockchick krijgt. Ze zit op een verhoging tijdens het optreden en ze lijkt een ware koningin.

Het publiek maakt tijdens het eerste nummer van de set, 'Wait for me', kennis met de mooie warme stem van Elin, waar af en toe een rauw randje aan zit, en haar twee zangeressen. Het nummer 'Heart-Attack' kondigt ze aan met "This is a song about men who tried to kill me". Mooie tekst en het nummer wordt begeleid door haar twee zangeressen en klokkenspel/keyboard.

Langzaamaan gaat het publiek in Rotown op de grond zitten, zodat de sfeer nog intiemer wordt. Het lijkt wel een huiskamerconcert. Het volgende nummer wordt aangekondigd als een liedje waar nog nooit iemand over heeft geschreven. Het publiek is erg nieuwsgierig naar het onderwerp, maar ze blijkt een grapje te maken "This is a break up song and it's called 'Is it Over?'.

Opvallend is dat het publiek in Rotown muisstil is. Je zou een speld kunnen horen vallen en dat is niet overdreven. Tussendoor wordt er af en toe gehusseld qua bezetting. Elin speelt een aantal nummers solo en de twee andere bandleden wisselen af en toe van plek. Het eerste liedje dat zij alleen speelt is 'To the Good Times'. Hierbij komt er een mondharmonica aan te pas en bespeelt ze met haar voeten een bassdrum en een tamboerijn. Gitaarspelen, mondharmonica, bassdrum én tamboerijn...  Het lijkt bijna onmogelijk om zoveel dingen tegelijk te doen en nog goed ook, maar het gebeurt.

Elin bewijst dat ze een echte multi-muzikante is. Ze covert het nummer 'Black or White' van Michael Jackson en een quote uit het liedje, "I believe in miracles and a miracle is happen tonight", verwoord precies wat er deze avond in Rotown gebeurd: een wonder, een wonder uit Zweden om precies te zijn. Het laatste nummer dat zij in haar eentje doet is 'Long Cold Winter'. Bij dit nummer maakt zij gebruik van twee microfoons; één voor het intro en tussenstukken dat een echo effect aan haar stem toevoegt en de ander voor de coupletten en het refrein. De overige twee bandleden bekijken de solo performance van Elin vanuit de zaal en gaan na de drie nummers weer het podium op.

Elin stelt het publiek voor aan Mr Yamaha; een sampler die elektronische geluiden door Rotown laten klinken, zodat de lieve popliedjes toch een niveau omhoog gaan. Ze verklapt alvast dat haar volgende single 'Love' wordt. Dit nummer is eigenlijk een duet met Lars Eriksson, vandaag een exclusieve solo versie. Er zit een leuk verhaal vast aan het nummer 'Your Love is Loaded'. Dit nummer heeft zij eigenlijk geschreven voor de Zweedse country band Cookies n Beans, maar ze besloot het toch zelf op te nemen. Ze had het niet aan de band verteld en ze voelde zich er eerst heel naar over. "But what the heck, it's my song". Goede keuze, want de tekst is erg sterk en als Elin het zingt het vol overtuiging.

Het nummer 'Higher (Supermom)' is een liedje ter ere aan haar moeder, omdat ze vroeger een vervelende tiener was verklaart ze. Eigenlijk is het een tribute voor alle moeders in de wereld. Van dat liefdevolle liedje gaat ze over naar een liedje over dronkenschap en bang zijn voor jezelf. 'Save me from myself' geeft dit allen goed weer.

Aan het einde van de set zit de helft van de zaal op de grond te genieten van de muziek en de andere helft staat. Rotown krijgt maar liefst drie toegiften voorgeschoteld. De band krijgt na het slotnummer een staande ovatie van iedereen, welverdiend. Dit was een van de eerste shows in Nederland voor deze Zweedse formatie. Ze hoopt snel terug te komen, dan wel met de hele band belooft ze.

Ondanks dat er niet veel publiek was, was dit een geslaagd optreden. De liedjes zouden erg goed passen in een Disney film. Het plaatje is compleet; Assepoester op de troon en twee stiefzusjes naast haar, die tezamen mooie luisterliedjes maken, waar je uren bij weg kan dromen. Liefdevoller dan Bambi.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam