De coalitie van Redrum en Mindtrick Records De coalitie van Redrum en Mindtrick Records

“Niet klagen, maar doen!”

, Tekst: Jelena Barisic

De coalitie van Redrum en Mindtrick Records

“Niet klagen, maar doen!”

Tekst: Jelena Barisic ,

Digitaal was hij al een tijd verkrijgbaar en binnenkort wordt de nieuwe plaat van Deformer ook op vinyl beschikbaar. De Diabolical EP is de tweede en waarschijnlijk niet de laatste samenwerking tussen Rotterdamse platenlabels Mindtrick Records en Redrum Recordz. Op de dag van de Tweede Kamer verkiezingen vroeg 3voor12Rotterdam labeleigenaren en dj’s Atiq en Mike Redman naar hun doelstellingen en gezamenlijke ideologie.

“Niet klagen, maar doen!”

Natuurlijk verschillen Mike Redman en Atiq aanzienlijk van elkaar, maar wie voorbij de details kijkt vindt vooral ook veel overeenkomsten. Zo draaien de dj’s hun jungle, breakcore en breakbeat vaak op dezelfde feestjes, hebben ze in het verleden beiden in een metalband gespeeld en is Mike meer dan een decennium eigenaar van het onafhankelijke Redrum Recordz, terwijl Atiq de tegendraadse Mindtricks Records opgericht heeft.

Hoewel het tweetal op deze verkiezingsavond weinig zin heeft om over politiek te praten, blijven ze toch een beetje binnen de politieke termen als ze spreken van hun gedeelde ideologie. Zowel Redrum Recordz als Mindtrick Records zouden volgens Atiq buitenbeentjes binnen de scene genoemd kunnen worden. “Dat zie je vooral aan de hoeveelheid energie die we in de labels stoppen en hoeveel we er vervolgens voor terugkrijgen. Je ziet vaak dat anderen met veel simpeler muziek veel sneller succes hebben. Dat maakt het moeilijker voor ons, maar tegelijkertijd ook interessanter. Ik wil eigenlijk ook niet klagen, wij maken nou eenmaal muziek die niet voor iedereen toegankelijk is.”

De mannen spreken lovend over elkaar; Mike bewondert Atiq’s enthousiasme en initiatief terwijl Atiq het heeft over een typische ‘Mike Redman sound’. Dit typische geluid is ook te horen op Deformer’s nieuwe Diabolical EP, uitgebracht op de platenlabels van het tweetal. Het gezamenlijke project begon twee jaar geleden al en had moeten leiden tot een dubbel LP. Door vele hobbels en obstakels is het uiteindelijk een EP geworden met zes nummers. Desondanks zijn de heren erg tevreden met het resultaat. “Wat muziekstijlen betreft is het een erg uiteenlopende plaat geworden met een breakbeat remix van Atiq&Enk, maar ook bijdragen van breakcore-koning Bong Ra en 6Blocc, een dubstep grootheid uit Amerika. Er zit echter een duidelijke opbouw in en een kenmerkende en rode lijn van duistere, rauwe tonen en geluidsfragmenten die afkomstig zijn uit de meest bizarre, slechte horrorfilms.”

Die fragmenten zijn net zo huiveringwekkend en gruwelijk als de kwaliteit van de films waaruit ze afkomstig zijn. “Vaak snijden de films shockerende onderwerpen aan. Door die negatieve thema’s toe te voegen aan mijn muziek, probeer ik ze echter te verwerken tot iets positiefs, namelijk iets waar ik en anderen hun eventuele frustraties in kwijt kunnen,” verklaart Mike. “Het wordt allemaal ook wel gedaan met een flinke knipoog,” voegt Atiq eraan toe. “Als je die knipoog niet begrijpt, begrijp je de muziek waarschijnlijk ook niet.” Is er dan veel sprake geweest van negatieve reacties en onbegrip? “Ik maak er zelf niet veel van mee. Wie er niet van houdt komt ook niet naar onze optredens,” vertelt Mike. “Wel is er wel eens een slechte recensie over ons geschreven, waarin stond dat onze muziek vulgair en grof is en hard op je dak komt vallen. Waar ik de recensent eigenlijk geen ongelijk in kan geven,” lacht hij.

Het is vrij duidelijk dat de platen van Deformer en Atiq geschikt zijn om flink op uit je naad te gaan. Hoewel beiden in het verleden vele feesten hebben georganiseerd, zien ze het echter niet meer zitten om zelf nieuwe evenementen op te zetten. “Ik heb het zes jaar lang geprobeerd, maar het bleek vaak te moeilijk. Je steekt er je eigen studiefinanciering en energie in, terwijl het vaak niets oplevert,” meent Atiq. “Een labelnight op zijn tijd is prima, maar meer zal er van mijn kant voorlopig niet komen.” Ook Redman ziet het organiseren van eigen feestjes voorlopig niet meer zitten. “Het klimaat in Rotterdam is er op dit moment niet naar. Dat ligt ook veel aan het publiek: de mensen die klagen dat er in deze stad niets te doen valt, komen uiteindelijk niet opdagen zodra er een nieuw initiatief gepresenteerd wordt. Het is nu allemaal truttiger dan ooit.” Daar is Atiq het mee eens: “Er is vooral belangstelling voor de bekende namen, die van ver gehaald moeten worden. Voor lokaal talent sluiten velen de ogen.”

Het tweetal focust zich tegenwoordig liever op het produceren en uitbrengen van muziek. De komende tijd zit er vanuit Redrum en Mindtrick Records dan ook veel aan te komen. Mike heeft vooral een hoop tracks liggen die afgemaakt, maar nog onuitgebracht zijn. “Alles bij elkaar zou misschien genoeg zijn om vier albums te maken, maar ik ben van plan om een goede selectie van het geheel op één lp uit te brengen. De Diabolical EP en de onlangs uitgebrachte Defsteppah EP zijn hier voorproefjes van.” Ook Mindtrick Records maakt een productieve tijd mee. “Binnenkort verschijnt er een nieuwe plaat van de Rotterdamse producer The Eerier Child. Deze is vrij rustig en downtempo, maar vooralsnog duister,” verklapt Atiq. “Zelf breng ik dit najaar ook een eigen plaat uit. Uiteindelijk hoop ik samen met de producer Enk een volledig album uit te brengen. Daar hebben we de afgelopen vier jaar naartoe gewerkt en het begint allemaal eindelijk samen te komen.”

Zelfs met al die plannen ambities beweren zowel Atiq als Redman geen uitgedachte strategie te hebben. Hangt hun succes dan niet vooral af van geluk? “Het heeft vooral veel met uithoudingsvermogen en lol te maken,” denkt Mike. “Soms doe je een stap terug en vraag je jezelf af of je een bepaalde plaat wel uit moet brengen, omdat het waarschijnlijk niets oplevert. Toch besluit je het dan meestal wel te doen, omdat er anders iets moois verloren gaat. De positieve reacties die je ontvangt geven genoeg kracht om tegen alle marketingpraatjes in te gaan.” “Met hard werk dwing je geluk ook af,” voegt Atiq eraan toe en moet vervolgens lachen om de vele krachtzinnen die vanavond over en weer vliegen. “De laatste tijd te veel politieke debatten gekeken,” grijnst hij.

De heren menen echter alles wat ze zeggen en barsten daarnaast ook van de daadkracht. “Natuurlijk is er veel aan te merken op de hedendaagse Rotterdamse popsector, maar op een gegeven moment moet je stoppen met klagen en iets ondernemen,” vinden ze beiden. “En dat is waar we de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest.” Een grote dosis positiviteit is dan ook nog altijd aanwezig onder de mannen. “Waarom zou het anders zijn, we zijn er toch nog? En eigenlijk hebben we er meer plezier in dan ooit!”


3voor12 Rotterdam mag vier exemplaren van de
Diabolical EP weggeven. Wil jij kans maken op deze plaat, stuur dan voor 28 juni een mailtje met het onderwerp 'Diabolical' naar prijsvraag3voor12@gmail.com. Vergeet daarbij niet je naam en adres te vermelden!


De
Defsteppah EP is vanaf vandaag verkrijgbaar bij Triple Vision, Demonfuzz en Velvet. De Diabolical EP is vanaf 28 juni tevens op deze verkooppunten beschikbaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam