AC Berkheimer laat na twee jaar van zich horen met gratis EP AC Berkheimer laat na twee jaar van zich horen met gratis EP

"Soms zijn we misschien een te democratische band"

, Fiona Fortuin

AC Berkheimer laat na twee jaar van zich horen met gratis EP

"Soms zijn we misschien een te democratische band"

Fiona Fortuin ,

Het is exact twee jaar geleden dat AC Berkheimer het debuutalbum In A Series Of Long Days uitbracht. Maar bassiste Dagmar Veenstra noemt het toeval dat de band deze week na lange tijd weer wat van zich laat horen. De nieuwe EP van de Rotterdamse band is een gratis download op het label Subroutine.

"Soms zijn we misschien een te democratische band"

Het is exact twee jaar geleden dat AC Berkheimer het debuutalbum In A Series Of Long Days uitbracht. Maar bassiste Dagmar Veenstra noemt het toeval dat de band deze week na lange tijd weer wat van zich laat horen. De nieuwe EP van de Rotterdamse band is een gratis download op het label Subroutine. Aan de vier nieuwe numers is te horen dat de band sterker en frisser is gaan klinken in hun dromerige shoegaze geluid. De EP blijkt een voorproefje te zijn van een nieuw album dat na de zomer uit zal komen, eveneens via het Groningse label.

"Het heeft een tijd geduurd, omdat we voor een andere aanpak hebben gekozen", vertelt Veenstra. Het debuut werd samen met producer Corne Zwetsloot in vijf dagen opgenomen, waarna op verschillende momenten tijd is vrijgemaakt voor het mixen en masteren. "Maar dat lukte nu niet meer. Die aanpak is te intensief voor ons gebleken. Het is een te grote aanslag op ons persoonlijke leven." Daarom is ervoor gekozen om een aantal nummers zelf op te nemen, wanneer het de band uitkwam. Een half jaar geleden zijn de opnames begonnen. "We wilden niet langer wachten met een release, daarom hebben we gekozen voor een gratis EP."

De titel van de EP, First In Line By Accident, blijkt eveneens een alibi te zijn voor het lange zwijgen. Dagmar: "We zijn een democratische band, misschien soms te democratisch. Bij ons ontstaan de nummers per toeval in de oefenruimte. Althans, de kern ervan. Vanaf dat punt werken we concreet naar een nummer toe. Dat doen we echt met zijn allen. Dat is heel mooi, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat je in een langdurig schrijfproces verwikkeld kunt raken."

Om die reden stelde AC Berkheim zichzelf een deadline: in het najaar moet de nieuwe plaat er zijn. "Ook hebben we veel sneller knopen doorgehakt. Van, zo is het goed, het is nu aan Valentijn (gitarist, red.) om te schaven en te mixen." Op dat album zal wel ook de hulp van reeds bekende Corne Zwetsloot worden gevraagd. Na de release hoopt AC Berkheimer een kleine tour te kunnen doen. "De timing van de vorige plaat was niet zo goed. Die kwam net voor de zomer uit, dat is niet handig. Nu is er veel meer over nagedacht. Dit album moet goed de wereld in gaan."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam