Column Leen Steen: 'Brein'

"Mensen die het meest downloaden besteden ook het meeste geld aan muziek en dat is niet meer dan logisch."

Tekst: Leen Steen ,

De discussie over het illegaal downloaden van muziek en films volg ik al zo lang als ik me kan heugen. Ik ben behalve een grootgebruiker van muziek en films ook een uitgever van muziek maar ik heb absoluut geen principiële bezwaren tegen het illegaal downloaden van muziek of films.

"Mensen die het meest downloaden besteden ook het meeste geld aan muziek en dat is niet meer dan logisch."

De discussie over het illegaal downloaden van muziek en films volg ik al zo lang als ik me kan heugen. Ik ben behalve een grootgebruiker van muziek en films ook een uitgever van muziek maar ik heb absoluut geen principiële bezwaren tegen het illegaal downloaden van muziek of films. Sterker nog: ik baal stiekem een beetje als ik mijn releases hooguit drie maanden na uitgave niet op sites als Pirate Bay, Soulseek of Lime Wire terugvind. Dan heeft de plaat blijkbaar niemand bereikt die daarop zodanig door zendingsdrang werd gegrepen om de cd te uploaden zodat meer mensen er kennis mee kunnen maken. Want dat is uiteindelijk de reden dat mensen CD’s die ze in handen krijgen in een map zetten waar anderen bij kunnen. Er is geen groter compliment mogelijk dan dat mensen vinden dat de muziek die je uitbrengt door zoveel mogelijk mensen gehoord moet worden en daar actie op ondernemen. En een blog met een ronkende recensie is niets waard zonder minstens een link naar een myspace site, maar liever nog een link naar waar je gratis de complete cd kan downloaden. Gratis is belangrijk want waarom zou je iets willen kopen waarvan je zelf niet zeker weet of de kwaliteit ervan je aanstaat? Een industrie die zoveel rotzooi op de markt brengt en daardoor een slechte, onbetrouwbare naam voor zichzelf heeft opgebouwd verdient niet beter. Hoe harder men een band hyped, hoe hoger het publiek van tegenwoordig de kans in schat dat de desbetreffende band een cd heeft gemaakt die al na 10 luisterbeurten begint te vervelen.  
 

Mensen die het meest downloaden besteden ook het meeste geld aan muziek en dat is niet meer dan logisch. Dat was ook al zo in de tijd dat de industrie moord en brand schreeuwde over lp’s die op cassettes werden opgenomen. Ik had er thuis zeker een paar duizend van. Maar een LP die je heel graag op cassette hoorde kocht je ook als je hem ergens tegenkwam. Dat gold zeker voor alle obscure dingen die ik opnam via vrienden die verzamelaars waren. Hele dagen spendeerden we met door elkaars verzameling te gaan en er selectief lp’s van op te nemen. Een echte verzamelaar leende geen platen uit dus je ging langs met een stapel cassettes een krat bier en een zak wiet. Je kunt nu eenmaal niet alles kopen, zelfs al had je het geld ervoor. Dat geldt tegenwoordig nog meer dan vroeger.  
 

Een tweede begrijpelijke reden die downloaden aantrekkelijk maakt is het wegvallen van mooi artwork en leesbare tekstvellen sinds de CD werd geïntroduceerd. Van het formaat van een Cd kan ik nog steeds niet warm of koud worden. Hoe mooi ze ook sommige digipacks kunnen maken; de afmetingen spreken niet aan en priegelletters lezen niet lekker. Er gaat niets boven de goede ouwe LP wat dat betreft. Dat is als het verschil tussen een schilderij en een polaroid foto. Vroeger kocht ik regelmatig platen omdat de hoes zo mooi was. Dat heb ik nog nooit met een cd gedaan. Als het artwork toch niet om aan te zien is heeft het ook geen zin om de verpakking van de muziek erbij te kopen en al helemaal niet als het een jewelcase betreft want dat is met ruime afstand de slechtste manier om muziek te verpakken. Beduimel een jewelcase en na een paar maanden heeft het natuurlijke vet aan je vingers een laagje stof aangetrokken dat er zo goor uitziet dat je de CD bijna niet meer durft aan te raken. En het maakt niet uit of je ze netjes in kasten bewaard. Verder hoef je ze maar een keer uit je handen te laten glibberen en het frontje breekt eraf. Dank u voor deze uitvinding Meneer Philips!  
 

Maar de uiteindelijke reden dat ik deze column begon te schrijven is een oproep aan de Tim Kuik van Brein: Beste Tim. Willen jullie van Brein alsjeblieft ONMIDDELLIJK stoppen met het via legaal gekochte dvd’s verspreiden van die bijna 2 minuten durende, hemeltergende klote boodschap over dat je niet illegaal mag downloaden, met daaronder dat superirritante kut basloopje dat je ook nog eens niet kan skippen!

De boodschap 2 sec in beeld zonder muziek of andere opsmuk is ruim voldoende. Dat de hufter die dat basloopje heeft verzonnen per jaar tonnen aan auteursrechtgelden binnen haalt omdat dat stukje muziek zo nodig op elke motherfucking dvd moet staan is werkelijk niet te verkroppen. Ik heb die klote dvd legaal gekocht en jij hebt me niet te irriteren door me in te wrijven dat ik dit product ook gratis had kunnen aanschaffen. Zorg jij maar voor een manier dat die klote boodschap op illegale dvd’s of downloads terecht komt en verschoon mij ervan.

Godver de Godver de Godver!!