Sluiting It-Records betekent einde steun aan Rotterdamse jazzartiesten Sluiting It-Records betekent einde steun aan Rotterdamse jazzartiesten

Speciaalzaak optimistisch over mogelijke doorstart

, Fiona Fortuin

Sluiting It-Records betekent einde steun aan Rotterdamse jazzartiesten

Speciaalzaak optimistisch over mogelijke doorstart

Fiona Fortuin ,

De Rotterdamse speciaalzaak It-Records sluit na 25 jaar zijn deuren. De cd-winkel is één van de laatste zelfstandige speciaalzaken in Nederland. De eigenaren zien overigens een doorstart optimistisch tegemoet. We hebben nog één drempel te slechten.”

Speciaalzaak optimistisch over mogelijke doorstart

De Rotterdamse speciaalzaak It-Records sluit na 25 jaar zijn deuren. De cd-winkel is één van de laatste zelfstandige speciaalzaken in Nederland.

Onno Post richtte samen met mede-eigenaar Loek van den Boog in 1985 It-Records op aan de Oude Binnenweg in Rotterdam, later kwamen daar twee dependances bij. Al langer is alleen de locatie in boekwinkel Selexyz/Donner op de Lijnbaan over. Al langere tijd had de zaak gespecialiseerd in jazz, world en cross-over last van de sterke concurrentie van het internet en daarbij het illegaal downloaden, vertelt Post. “Toen daar de crisis overheen kwam, kregen we het te moeilijk. Op een gegeven moment kun je je vaste kostenpost niet meer dekken.”

Eerder is er aan de kostenpost geschaafd door de eigenaren. Enkele medewerkers zijn toen ontslagen. Met zijn vijven bleven ze over. “Omdat we onderdeel uitmaken van de boekwinkel, zijn we zeven dagen per week open. Ik en Loek werken fulltime, maar dan heb je alsnog drie parttimers nodig. Verder krimpen is niet mogelijk.” De optie om te verhuizen naar een pand buiten Donner is kort in overweging genomen. “Donner zorgt voor een groot aantal toevallige passanten. Verhuizen zou betekenen dat we weer bij nul moeten beginnen.”

It-Records heeft in zijn bestaan veel voor Rotterdamse jazzartiesten betekent. Het zijn misschien grootse woorden waar Post in spreekt, maar veel Rotterdammers zullen het beamen: “Eric Vloeimans, Rotterdamse jazzartiest die veel prijzen heeft gewonnen, heeft qua cd-verkoop veel aan ons te danken. Veel jazzartiesten hebben qua cd-verkoop veel aan ons te danken. We steunen heel nadrukkelijk onze eigen stad. Niet alleen Vloeimans, Benjamin Herman of Jules Deelder, maar ook Kaap Verdische muzikanten, waarvan er veel in Rotterdam zijn. Wat een sluiting voor hen betekent? Dat veel Rotterdammers nu buiten de stad muziek van stadsgenoten moeten halen. Van Leest en Free Record Shop hebben misschien een paar cd’s, maar niet het hele oeuvre van deze bands zoals wij.” 

Sinds de komst van het North Sea Jazz Festival naar Rotterdam, is de cd-winkel ook een adviserende rol in de programmasamenstelling van het festival. Daar hoopt Post na sluiting mee door te kunnen gaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam